Statistika spletne strani 15.8.2010 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Gregor   

Odločil sem se, da na kratko predstavim eno nešahovsko temo. To je spletna statistika strani.

Za spremljanje statistike uporabljam orodje Google Analytics in v tej novički bom na kratko predstavil najbolj zanimive podatke.

Več ...
 
Novi spletni strani na pot PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Spoštovani dopisni šahisti, dragi prijatelji!

Z velikim veseljem pozdravljam našo novo spletno stran in ji ob startu želim uspešno pot. Ustvarjalcem, Gregorju Vohlu in Danilu Koržetu pa iskreno čestitam za podvig, da jima je uspelo v tako kratkem času postaviti lično in uporabno orodje, ki bo v naslednjih letih združevalo slovenske dopisnike.

Stara spletna stran Krjavelj Chess je svoje pač odslužila in bil je že skrajni čas, da postane nekakšen arhiv in spomin na uspešna pretekla leta. Glavni razlog za prenehanje delovanja tiči seveda v tehnologiji, saj je Googlov sistem Blogger spremenil svojo politiko, ki od 1. maja dalje onemogoča enostavno objavljanje na dosedanji način in zahteva tudi lastno domeno. Zdaj jo imamo: http://www.dopisni-sah.eu.

Več ...
 
Teoretski kotiček na spletni strani vsak petek PDF Natisni E-pošta
Prispeval Pirs Matjaz   

{jcomments on}Ideja se je pojavila v razgovoru o spletni strani.

Šahovska spletna stran  je res šahovska, če se pojavljajo vsaj enkrat na teden nove šahovske informacije.

Šahovske informacije bodo razdeljene v 4. teme:

1. Partija tedna

Tu naj bi se objavljale komentirane partije iz dopisnega šaha, ali pa tudi iz OTB šaha.

2. Otvoritvena teorija

V  nadeljevanjih bo obdelana teorija otvoritev. ki so zanimive za dopisne šahiste.

V komentarjih na ta prispevek lahko predlagate, katera otvoritev vas zanima in želite, da jo obdelam.

3. Teorija  končnic

Tu bom predstavil 180 končnic, ki so osnova za uspešno igranje končnic. Samo uporaba motorja in še mogoče Nalimov končnic je premalo za uspešno igranje dopisnega saha.

4. Osnovno znanje šaha

Mnogi dopisni igralci ne prihajajo iz OTB šaha, pa tudi igralci OTB  šaha v mnogih primerih ne vidijo pomembnosti  tega znanja, ker se zanašajo na dober občutek.

Za vse, ki se bodo zanimali za prispevke, še eno obvestilo. Vsak teden bo prispevek, ki se veže na prejšnji teden. Tako lahko vsak, ki pozneje najde zanimanje, vedno od začetka sestavi vse " mozaik kamenčke".

 

Želim vam obilo veselja ob pregledu prispevkov.

Zelo bom vesel predlogov za izboljšanje in komentarjev, predvsem pa vprašanja na te teme.

 

Pozdrav Matjaž

PS. vsi, ki se zanimate za novice iz teoretskega koticka, lahko prejmete novice v CBV ali PGN  formatu.

 
Osvojeni nazivi ICCF od zadnjega kongresa PDF Natisni E-pošta
Prispeval Danilo Korže   

Naš zbor dopisnikov poteka ponavadi v mesecu septembru, kmalu zatem pa je vsako leto tudi kongres ICCF, ki bo tudi letos približno v enakem času (2.-9. oktobra), kot ponavadi. Rok za zbiranje vlog za uveljavljanje novih nazivov ICCF, ki bodo podeljeni na letošnjem kongresu, je bil do 23. julija. Naš delegat Marjan Šemrl je pravočasno poslal vloge za letošnje potrditve osvojenih naslovov naših igralcev.

In tokrat bo Marjan iz kongresa težko nesel, najtežje doslej. Struktura osvojenih naslovov je nekako piramidalna:

  • naslove IM so osvojili Matjaž Pirš, Aleš Borštnik in Milan Horvat
  • naslove SIM sta osvojila Matej Keršič ter Aleš Borštnik (!)
  • naslov GM pa bo prejel Iztok Brunšek.

Poleg teh šestih priznanj za nove naslove bo Marjan iz kongresa, ki bo letos v Antalyi v Turčiji, prinesel še zlate medalje naše ženske olimpijske reprezentance, ki je osvojila prvo mesto na ženski olimpijadi.

Poleg teh končnih naslovov je bilo letos osvojenih tudi že precej posamičnih norm (za naslove so potrebne norme iz skupno najmanj 24 partij), tako da se tudi v bodoče ni bati za nove naslove slovenskih dopisnih igralcev, tudi najvišje barve. Celoten seznam osvojenih naslovov po letih je objavljen na tej{jcomments on} povezavi.

 
Turnir ob 15-letnici Slovenije v ICCF PDF Natisni E-pošta
Prispeval Danilo Korže   

{jcomments on}V decembru 2008 smo startali turnir ob 15-letnici članstva v mednarodni organizaciji za dopisni šah ICCF. Takrat se je prijavilo 280 igralcev, ki so bili razdeljeni v 40 skupin po 7 igralcev. V polfinale je napredoval zmagovalec vsake skupine (v primeru identičnega rezultata pa oba zmagovalca).

Trenutno tečejo še tri partije predtekmovanja, a smo zmagovalce imeli (ali napovedali) že v začetku marca letos in takrat ob dodatnih prijavah z igralci nad 2350 ratinga ICCF startali polfinalne turnirje. Kreiranih je bilo 13 skupin po 11 igralcev. Tudi tu se bodo v finale uvrstili le zmagovalci skupin, tako da pričakujemo finale s 13 udeleženci (ali kakšnim več ob delitvi mest). Po štirih mesecih igre v polfinalih je končanih že približno polovica partij. Vendar zmagovalcev še ni možno napovedati, saj je v vseh skupinah velika borba za vrh ob veliki izenačenosti (dosti remijev). Prve napovedi zmagovalcev skupin bodo tako možne proti koncu leta, medtem ko bo finalni turnir startal verjetno v jeseni 2011. V ognju imamo tudi 13 slovenskih nastopov (v vsaki skupini po enega). Tako da upamo, da finalni turnir ne bo brez slovenske udeležbe.

Že v polfinalih je možno osvajati norme IM in SIM, v finalu pa pričakujemo vsaj 7. ali višjo kategorijo turnirja, tako da bo tam možen poleg naskoka na denarne nagrade tudi naskok na norme GM.

Omenjeni zapis je že hkrati del poročila predsednika za zbor dopisnikov 2010, ostala nadaljevanja še sledijo.

 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 82 od 99

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.