24.SP/XVII. - Promocija dopisnega šaha PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

 

Promocija dopisnega šaha

Odziv slovenske javnosti in novinarjev na osvojeni naslov 24. svetovnega prvaka me je pozitivno presenetil. Predvsem pa me je razveselila izjemna priložnost za promocijo dopisnega šaha v Sloveniji. Potrudil sem se po svojih močeh in se še vedno trudim, mojo uspešnost pa bo presojala prihodnost.

Že 19. maja, ko je bil naslov svetovnega prvaka dokončno osvojen, je o tem poročal Radio Slovenije v večerni informativni oddaji, radijsko poročanje pa se je nadaljevalo še naslednji dan v jutranjih urah.

S posebno oddajo je pohitela televizijska hiša POP TV, ki je že 20. maja objavila čudovit prispevek v sklopu najbolj gledane večerne informativne oddaje 24 ur.

Daljši prispevek o dopisnem svetovnem prvenstvu je bil objavljen tudi v Nedelu – nedeljski izdaji osrednje slovenske časopisne hiše. Prispevek nosi zgovorni naslov »Pet dni od šaha do mata«.

Osrednji dogodek pa je bil sprejem pri ministru za šolstvo in šport dr. Igorju Lukšiču.

Več ...
 
24. SP/XVI. - Slovenija ima svetovnega prvaka! PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

Vsi članki

 

SLOVENIJA IMA SVETOVNEGA PRVAKA!!!

Tabela 24. svetovnega prvenstva

Po dveh letih težkih bojev je danes prišel težko pričakovani dan. Selektor Andrej Loc mi je pred začetkom turnirja dal najlepšo popotnico: »Igraj svojo igro in postal boš svetovni prvak«! Zdaj, ko so sanje postale resničnost, lahko pošteno povem. Od samega začetka nikoli, ampak res nikoli, nisem zares pomislil, da mi ne bi uspelo. Seveda, bili so trenutki, ko sem dvomil, vendar sem vedno našel način, da sem odgnal negativna razmišljanja. In rezultat je tukaj. Ne morem opisati svojega veselja, ko je končana ena izmed najtežjih in hkrati najlepših poti mojega življenja!

Pogled na turnirsko tabelo  pokaže, da me na delitvi prvega mesta ob zmagi proti Gerhardtu lahko teoretično dohiti le Tansel Turgut, ki pa bo imel v vsakem primeru za 0,25 točke slabši SB kriterij. To bi bila najtesnejša zmaga v vsej zgodovini bojev za naslov svetovnega prvaka.

Več ...
 
24.SP/XV. - Kdo bo 24. svetovni prvak? PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

Kdo bo 24. svetovni prvak?

Danes sta se na 24. svetovnem prvenstvu končali kar dve partiji: Wunderlich - Sabaev 1:0 in Šemrl - Munoz 1:0. S tem smo postali znani vsi trije nosilci medalj, ki smo si istočasno  zagotovili še nastop na enem od naslednjih svetovnih prvenstev. To smo  Hans-Dieter Wunderlich (NEM), Tansel Turgut (TUR) in moja malenkost.

Z osvojenimi 10 točkami sem dosegel tudi svojo četrto velemojstrsko normo in s tem prispeval  v letošnjo izdatno bero slovenskih norm.  Zdaj jih imamo skupaj že 11. Če smo Slovenci zadnja leta osvajali mednarodne norme s hitrostjo ena na mesec, se je letos ta hitrost kar podvojila.

Do konca prvenstva so preostale le še tri partije, o novem prvaku pa odločata  dve: Turgut - Gerhardt in Šemrl - Jacquin.  Zaključek turnirja je zares dramatičen! Trenutni vrstni red je:

1. dr. Hans-Dieter Wunderlich (NEM) 10,5 (0)

2. Marjan Šemrl  (SLO) 10 (1)

3. dr. Tansel Turgut (TUR) 10 (1)

Katero ime bo zapisano v seznam svetovnih prvakov pod številko 24?

Zelo enostaven izračun kaže tri možnosti:

1.) Če v zadnjih dveh partijah ne uspe zmagati niti Turgutu niti meni, potem bo svetovni prvak Hans-Dieter Wunderlich (NEM).

2.) Če Turgut zmaga, meni pa to ne uspe, bo svetovni prvak Tansel Turgut (TUR).

3.) Če v zadnji partiji premagam Argentinca Jacquina, potem se bo, ne glede na ostale rezultate, v zgornjo tabelo prvič v zgodovini zapisala dežela na sončni strani Alp.

{jcomments on} 

 
24.SP/XIV. - Otvoritev - najvažnejši del partije PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

Otvoritev – najvažnejši del partije

Zame je zanesljivo, verjetno pa za koga drugega tudi, otvoritev najtežji del partije. Pravijo, da se po jutru dan pozna, dogajanja v šahovski partiji pa imajo svoj izvor v otvoritvenih potezah. Napravil sem hitro statistiko svojih dopisnih zmag (in dveh porazov) ter prišel do ugotovitve, da je kar 40% odločenih partij neposredna posledica napake igralca v otvoritvi ali izbire slabe otvoritve, 50% odločilnih napak se zgodi v srednji igri in le 10% v končnicah.

 Seveda so napake v srednji igri večkrat posledica težav, ki imajo svoj izvor že v otvoritvi. Zato je otvoritev ne le najtežji del partije, lahko mirno zatrdim, da vsaj za dopisni šah velja – otvoritev je tudi najvažnejši del partije. V dopisnem šahu ima lahko vsaka tudi najmanjša netočnost dolgoročne posledice, preobrati v toku partije pa so silno redki.

Ocene šahovskih motorjev so zelo relativna reč, vendar so zanesljivo nek pokazatelj. Tukaj niti slučajno ne govorim o ad hoc hitrih programskih ocenah, ampak o ocenah, ki jih dobimo, ko smo nad pozicijo korektno in sistematično izvedli vse analizne postopke in se z njo ukvarjali recimo nekaj dni. Če pridelamo v otvoritvi vsaj 40 centikmetov tovrstne prednosti (ocena +0,40) in so po možnosti na šahovnici še dame, je to  zelo dobra osnova za igro na zmago v tej partiji. In če smo recimo vse črne pozicije zdržali, ne da bi v kateri padli pod 20 centikmetov zaostanka, je to dober znak, da bomo turnir verjetno končali neporaženi.

Zato moramo turnir začeti pripravljeni. Poleg tega, da zberemo repertoar in ostale karakteristike nasprotnikov (o tem sem že pisal v sestavku »Dosje nasprotnikov«), si pred začetkom turnirja priskrbimo vse možne teoretske vire, ki so nam dostopni. Naj naštejem le nekaj možnosti:

 

Več ...
 
24.SP/XIII. - Upravljanje z informacijami PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Vsi članki

Upravljanje z informacijami

Dopisna tekmovanja najvišjega ranga kot so olimpijade in svetovna prvenstva postajajo prave psihološke »vojne« v malem, kjer neverjetno pomembno vlogo igrajo informacije. 24. svetovno prvenstvo v tem pogledu ni nobena izjema.

Kako že pravi stari rek: »Če ve eden, ne ve nobeden. Če vesta dva, ve pol sveta …«, da o treh ali štirih niti ne bi nadaljevali. Dejstvo je, da se ob današnjih tehničnih možnostih novice bliskovito širijo in zaprtih krogov ni več. Pod zaprtimi krogi mislim na skupine, ki bi bile omejene na teritorialni, državni, narodnostni ali kateri koli drugi osnovi. Internet je premagal razdalje, znanje tujih jezikov (in programi za prevajanje) pa jezikovne ovire.

Predvsem je tukaj odveč in lahko zelo nevarna vsaka naivnost. Pomembna sestavina vseh sodobnih tekmovanj visokega ranga je, in bo v prihodnosti še bolj, prav aktivnost, ki je ne smemo zanemariti – to je UPRAVLJANJE Z INFORMACIJAMI.

Še bolj kot na posamičnih, bo ustrezno upravljanje z informacijami pomembno na ekipnih tekmah – recimo v finalu olimpijade. Ko gre za enega igralca, je zadeva še obvladljiva, ko jih je v igri 7, pa skorajda ni več!

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja81828384858687888990NaslednjaKonec »

stran 88 od 99

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.