Kongres ICCF - Krakov 2013 - 8. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Izredni dopust je ukinjen!

Tukaj je še vedno vse pod vtisom včerajšnje kongresne odločitve o uporabi tabele končnic pri zaključevanju dopisnih partij. Podrobnosti naj bi bile pripravljene do konca letošnjega leta. Kakorkoli že, odločitev je padla, pa če smo z njo zadovoljni ali ne. Zanimiva je bila opredelitev  posameznih delegatov. Močnejši igralci smo v glavnem glasovali proti, odločili pa so drugi, tudi s pomočjo glasov, ki so jih dobili kot pooblaščenci od držav, ki tukaj niso prisotne.

alt

Sinoči sem si privoščil 'polet' z balonom. Pravzaprav ne gre za pravi balon pod katerim kurijo, ampak za takega, ki je vseskozi povezan s tlemi z debelo vrvjo. Tudi prav visoko nismo šli, le kakšnih 180 metrov. Lepa priložnost za nekaj novih fotografij in dokaz, da se mi v višinah zaenkrat še ne zvrti v glavi. 

Kongresno delo smo začeli s popravki v turnirskih pravilih. Predloge najdete v dokumentu na spletni strani kongresa. Večina sprememb je redakcijske narave. Predlog, da se startne liste turnirjev določijo po višini ratinga, je bil zavrnjen. Daljšo razpravo smo imeli glede uporabo posrednikov pri vnosu potez na strežnik za 'poštne'. Splošno mnenje je, da se tovrstni neenakovredni pogoji ne smejo več ponoviti. Ideja je, da bi se nekatera svetovna prvenstva igrala z povečanim časom za razmišljane. Končna odločitev je preložena na naslednje leto.

Zaradi velikega števila remijev na današnjih turnirjih, je bila sprejeta odločitev, da ima igralec pravico ponovnega nastopa na turnirju kandidatov (ali polfinalu), če osvoji tretje ali četrto mesto ali doseže 60%. Doslej je bilo v pravilih le 60%. Ciklusi svetovnih prvenstev so dosegli vse pogoje, da se odslej finale lahko igra le vsako drugo leto.

Več ...
 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 7. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Table base bo odločal partije!

Danes je na vrsti podelitev medalj in priznanj za dosežke dopisnih šahistov. Vrhunec dneva je ravnokar mimo, saj sta priznanja za naslov svetovnih prvakov prejela 25. svetovni prvak Fabio Finocchiaro (Italija) in 26. svetovni prvak Nizozemec Ron Langeveld. Organizatorji so seveda izkoristili priložnost in nastala je skupna fotografija šestih svetovnih prvakov.

alt

Ron Langeveld (26.), Marjan Šemrl (24.), Horst Rittner (6.), Fritz Baumbach (11.), Fabio Finocchiaro (25.), Pertti Lehikoinen (20.) 

Za začetek je Slovenija prejela štiri neplanirane, a prelepe  medalje. Z osvojitvijo tretjega mesta na tekmovanju Mare Nostrum IV so si jih prislužili: Gregor Vohl, Bojan Fajs, Milan Horvat in Branko Kosič.

Pri novih mednarodnih naslovih Slovenija ni bila tako uspešna kot pretekla leta. Vendar imamo dva nova višja mednarodna mojstra (Borko Bošković in Milan Horvat) ter enega mednarodnega mojstra (Stanko Kovač). Prvič v zgodovini pa imamo mednarodnega sodnika za dopisni šah, ki je postal naš prizadevni Danilo Korže.

Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke! 

Kongres nadaljujemo s poročilom komisije za igralna pravila. V tem segmentu je bilo največ predlogov za morebitne spremembe.

Več ...
 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 6. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval inančni   

 

Prvi dan kongresa

Po uvodnih pozdravnih govorih s strani poljske šahovske zveze, organizatorjev in predsednika ICCF in intoniranju uradne himne ICCF, smo pričeli z osebnimi predstavitvami posamezni delegati. Vsakdo se je moral ob prejemu glasovalnega lističa na kratko predstaviti. Zelo zanimiva novost, ki je zrasla (kje drugje kot) na zeljniku generalnega sekretarja Michaela Millstona. Povedal sem, da zastopam majhno deželo z velikimi ljudmi, ki ima mnogo odličnih dopisnih igralcev. alt

Pogled na kongresno dvorano 

Soglasno smo potrdili zapisnik (minutes) z lanskega kongresa v Južni Afriki. Sprejeli smo spremembo pravilnika, ki je prej določal, da mora biti država članica ICCF, obvezno tudi članica FIDE. V članstvo ICCF smo sprejeli Venezuelo in tudi Kapverdske otoke (niso članica FIDE), Malta pa je iz članstva izstopila.

ICCF je po nekaj letih dobila novega direktorja za marketing. To je soglasno postal Anglež Andrew Dearnley. Nekaj dolgoletnih delavcev na področju dopisnega šaha je prejelo priznanja Bertl von Massow. Svoje poročilo je podal finančni direktor George Pyrich. Finančna situacija je tradicionalno ugodna, zato smo sprejeli pocenitev večine stroškov, ki jih ICCF zaračunava za posamezne turnirje. Podražitev je edino pri zaračunavanju mednarodnih odprtih turnirjev (100%), kar pa izključno zadeva politiko mednarodne organizacije. Znatno je povišan nagradni fond na odprtih turnirjih v organizaciji ICCF (svetovni pokal, webserver open, pokal za veterane) iz 2000 na 6000 EUR. Čeh Josef Mrkvička je podal revizorsko poročilo. Zaradi ugodnega finančnega položaja predlaga nadaljnje zniževanje stroškov posameznih storitev ICCF. 

Več ...
 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 5. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Začetek kongresa

Tudi letošnji prvi dan kongresa je minil tradicionalno. Včeraj in danes smo prihajali delegati iz vseh koncev sveta: Evrope, Severne in Južne Amerike, Afrike in Avstralije. Končna številka udeležencev se je ustavila pri 91, zastopamo pa 41 držav članic svetovne organizacije ICCF.

Današnji dan je minil v celodnevnih sestankih izvršnega odbora in nekaterih komisij, zvečer pa smo se srečali na neformalnem spoznavnem večeru z nekaj pijače in prigrizkov. Poslušali smo pozdravne besede glavnega organizatorja, ki je poljski delegat Mariusz Wojnar. Spregovorila sta tudi predsednik poljske šahovske zveze Tomasz Stefaniak in predsednik ICCF-a Eric Ruch.

alt

V družbi s 26. svetovnim prvakom Ronom Langeveldom in italijansko velemojstrico Luz Marino Tinjaco

Moja naloga je bila, da spoznam čim več novih in zanimivih ljudi, tako sem dobršen del večera preživel v družbi članov italijanske ekipe, ki igra v finalu 18. olimpijade. Nekaj izkušenj pa sva izmenjala tudi z 26. svetovnim prvakom, ki je Nizozemec Ron Langeveld.

Sicer pa sem dan preživel v aktivnostih, za katere v naslednjih dneh ne bo več časa. Dodobra sem si ogledal staro mestno jedro in kupil kakšen spominček. Največ nakupov je bilo v trgovini na spodnji fotografiji.

alt

 {jcomments on}

 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 4. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

alt

 

Še dober teden do začetka

Še dober teden je do začetka letošnjega kongresa ICCF v Krakovu na Poljskem. Mesto Krakov je že leta 1038 postalo sedež poljske vlade. Grad Wavel je bil do leta 1609 sedež poljskih kraljev. Nastal je kot naselbina na griču, na katerem grad še danes stoji.

alt

Kot smo že omenili je letošnja spletna stran kongresa zares vzorna in nudi vse potrebne informacije tako za udeležence kot tudi za igralce, ki jih zanima trenutno stanje in nadaljnji razvoj mednarodne dopisne zveze ICCF. Vsa kongresna dokumentacija je urejena in dostopna na posebni strani . V zadnjem prispevku pred kongresom si bomo ogledali še nekaj zanimivosti, bralcem pa prepuščam, da si še sami preberejo teme, ki jih najbolj zanimajo.

altGeneralni sekretar Michael Millstone, ki vodi tudi servis za dodeljevanje izrednih dopustov, se s to tematiko ubada v posebnem dokumentu. Upravičeni razlogi za dodelitev dopusta so predvsem nepričakovani dogodki (nenadna resna bolezen, naravna katastrofa in nujna medcelinska službena potovanja). Izredni dopust se lahko dodeli tudi za šahovske aktivnosti izven kraja bivanja. Millstone je zbral tudi lestvico najbolj 'zanimivih' zahtev za dodelitev izrednega dopusta. Verjetno je odveč podatek, da so bile zahteve zavrnjene.

Igralci, ki se zanimate za udeležbo na mednarodnih turnirjih, mi lahko svoje želje sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Če obstaja interes, bom v stikih z drugimi delegati skušal pridobiti kakšno dodatno mesto tudi za slovenske igralce. Seznam mednarodnih turnirjev najdete v dokumentu turnirskega direktorja Franka Geiderja.

Tudi komisija za turnirska pravila je prejela nekaj predlogov za spremembe in jih objavila v svojem dokumentu. Obstaja ideja, da se vrstni red v turnirski tabeli pred turnirjem uredi po ratingu, prava razprava pa se je vnela okrog predloga za ukinitev igranja preko posrednikov.

Sprememb v načinu izračuna ratinga ne bo. Komisar Gerhard Binder v svojem dokumentu predlaga le višji začetni rating za morebitne igralce brez ratinga, ki nastopajo na olimpijadi, ureditev pravila za upoštevanje FIDE ratinga in začetek obračunavanja ratinga za Šah 960.

V Krakovu se nam končno obeta tudi izvolitev novega direktorja za marketing, ki bo postal Anglež Andrew Dearnley, ki je resnično dober kandidat za to funkcijo.

Objavljen je tudi koledar predvidenih bodočih uradnih tekmovanj in še kar nekaj dokumentov. Podrobno o ostali problematiki in o kongresnem dogajanju bom poročal neposredno s prizorišča, kamor potujem 20. julija. Trenutno je prijavljenih 91 udeležencev, ki bo zastopalo 41 nacionalnih zvez.

{jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja919293949596979899100NaslednjaKonec »

stran 95 od 100

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.