Kongres ICCF, Pretoria 2012 – I. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Letos bom doživel svojo drugo pomlad

 

Gostitelj kongresa ICCF 2012 je Pretoria, ki je tudi glavno mesto Južne Afrike. Prva stvar, ki me je presenetila je oddaljenost te lokacije. Ko človek pogleda na zemljevid, je daleč Amerika, Afrika pa tu nekje, skoraj na dosegu roke. Pa nas sploščene geografske projekcije kar precej varajo. Pretoria je 8000 km oddaljena od Ljubljane. New York je recimo bližje (7000 km), približno enako oddaljen je Miami na Floridi. 

Razdalji primerno bo trajalo tudi potovanje – približno 20 ur v vsako smer. Tri ure do Istanbula, 6 ur čakanja na zvezo, 10 ur letenja do Johannesburga, na koncu pa še vlak do Pretorie in vožnja do prizorišča kongresa, kar bo s čakanji trajalo še kakšni dve uri. Po koncu kongresa pa vse skupaj ponovno v obratno smer. Priznam, da tako dolgo in naporno v življenju še nisem potoval.

 

Več ...
 
SLO CORR 2015 - Poročilo delegata ICCF PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Podrobno poročilo je objavljeno v forumski rubriki!

 

Organizacija kongresa in volitve

Kongres je bil odlično organiziran in vidi se, da imajo na otoku igralci dopisnega šaha čisto drugačno veljavo kot v nekaterih drugih državah, pa čeprav so te v svetovnem vrhu. Prizorišče je bil moderen hotel z luksuzno ponudbo in prekrasno prostorno kongresno dvorano. Kongres je z uvodnim nagovorom odprl minister za kulturo, šport in turizem. Glavni moto letošnjega kongresa je bil 'Think outside the box', kar bi lahko prevedli kot razmišljanje izven standardnih okvirov.

 

11. svetovni prvak Fritz Baumbach (NEM), 20. svetovni prvak Pertti Lehikoinen (FIN)

in kot 24. prvak še moja malenkost

 

Letošnji kongres je bil tudi volilni, kar pa ni prineslo sprememb v vrhu mednarodne zveze. Predsednik ostaja Erich Ruch (FRA), generalni sekretar Michael Millstone (ZDA), finančni direktor George Pyrich (ŠKO), turnirski direktor Frank Geider (FRA), direktor za marketing Andrew Dearnley (ANG), direktor podpore Austin Lockwood (WAL) in revizor Josef Mrkvička (ČEŠ).

 

Več ...
 
Kongres ICCF - Cardiff 2015 – V. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Starejši članki: Cardiff 2015

Okamneli mesojedi dinozavri

 

Okamnelo okostje jurskega mesojedega dinozavra, ki je bil najden ob obali južnega Walesa bo v času kongresa na ogled v Narodnem muzeju v Cardiffu. Star je 200 milijonov let, kar je  več kot dopisni šah.

 

 

Kot sem že omenil v enem od prejšnjih člankov, bodo letos potekale volitve najvišjih funkcionarjev v ICCF-u. Rok za vložitev kandidatur je potekel in kot kaže bomo letos imeli daleč najbolj dolgočasne volitve v zadnjih letih. Za večino funkcij kandidira en sam kandidat, ki to isto funkcijo opravlja že tudi trenutno.

 

Predsednik: Eric Ruch (FRA)

Generalni sekretar: Michael Millstone (USA)

Finančni director: George Pyrich (SCO)

Svetovni turnirski direktor:

  • Frank Geider (FRA)
  • Brian Jones (AUS)
  • Dinand Knol (RSA)

Marketing direktor: Andrew Dearnley (ENG)

Direktor podpore: Austin Lockwood (WLS)

Revizor: Josef Mrkvicka (CZE)

 

Kakšnih hudih sprememb v vodstvu in politiki naše krovne organizacije tokrat torej ne gre pričakovati.

 

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Cardiff 2015 – IV. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Starejši članki: Cardiff 2015

Še ostali kongresni predlogi

 

Preden se lotimo preostalih kongresnih predlogov, naj kot zanimivost omenim odprto pismo, ki ga je  nemški velemojster Arno Nickel naslovil na letošnji kongres in ga zaprosil za razpravo. V pismu se loteva daleč največjega problema današnjega dopisnega šaha, to je strmo naraščanje neodločenih partij na vrhunskem nivoju. Nickel ima pač svoje predloge, ki se naslanjajo na 100 let staro idejo Emanuela Laskerja, po kateri bi bili nekateri remi rezultati (pat, figura več) registrirani z rezultatom 3/4 :1/4.  Ideja je ena izmed mnogih, se pa zelo strinjam, da je na to temo potrebna razprava. Po mojem mnenju je tovrstna razprava važnejša kot vseh 30 ostalih  predlogov skupaj. Končno še nekdo dojema pravo stvarnost današnjega dopisnega šaha! Odprto pismo si lahko preberete v angleščini ali nemščini.

 

 

Letos je zares ogromno predlogov. Potrudil sem se, da sem tiste, kjer glasovanje ni jasno, izločil in prikazal v posebnih točkah. Tokrat navajam še vse ostale, kjer se v glavnem lahko strinjamo. Izjema je morda točka 15, ki tudi predvideva ukinitev ženskih naslovov … Vaša mnenja pričakujem v komentarjih.

 

PREDLOG št. 9:

Hrvaški delegat Leonardo Ljubičić predlaga pravilo, da mora organizator pred začetkom mednarodnega turnirja (na povabilo) dostaviti svetovnemu turnirskemu direktorju pisna dokazila o soglasju nastopajočih igralcev ali njihovih zvez.

 

PREDLOG št. 10:

Predlaga se razvoj nove statistične metode za izračun norm, ki so potrebne za osvajanje mednarodnih naslovov. Trenutno izračuni potekajo na osnovi kategorije turnirja, kar ni ravno pravično. Metodo bi razvil priznan mednarodni strokovnjak v dveh fazah. Končna verzija bi bila potrjena na kongresu naslednje leto. Moja pripomba: vse lepo in prav, toda spet smo pri pregovorni statistiki, ki bo obdelovala nerealne podatke.

 

PREDLOG št. 11:

Predlaga se, da naj bi bilo možno izvesti neomejeno število menjav igralcev na ekipnih tekmovanjih do trenutka, ko igralec še ni odigral nobene poteze. Tovrstne zamenjave bi potekale brez sankcij za zamenjane igralce.

 

PREDLOG št. 12:

Igralec, ki bi na nekem turnirju izgubil dve ali več partij s prekoračitvijo časa, bi bil izključen s turnirja. Partije se ne bi upoštevale za izračun norm, za izračun ratinga pa samo končane partije. Če odstop ni upravičen (višja sila, bolezen, smrt), sledijo predvidene sankcije.

 

PREDLOG št.. 13:

Ukine se možnost podajanja zahteve za koriščenje več kot 40 dni časa za posamezno potezo. Po preteku 40 dni je partija definitivno v vsakem primeru izgubljena.

 

Več ...
 
Kongres ICCF - Cardiff 2015 – III. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Omejitev akumulacije časa na 99 dni?!

Simbol Walesa je rdeči zmaj.  Najdemo ga na zastavi, grbih, gumbih, majicah,  pločevinkah piva, vojaških suknjičih, spominkih ... Zmaj je državna trgovska znamka in domača žival valižanske duše, znak suverenosti. Boj med rdečim in belim zmajem,  kjer zmaga rdeči,  je prispodoba zmage Keltov nad Anglosaksonci.  Owain Glyndwr je že leta 1400 premagal Angleže v imenu zmaja in valižanski vojščaki so nosili zeleno-bele suknjiče. 1536 sta se Wales in Anglija združila. Anglosaksonci so klicali prvotne prebivalce Britanie Wealeas (tujci) in od tod ime za Wales,  medtem  ko Valižani sebe imenujejo compatriots (vojaki),  Cymru (dežela vojakov).

cardiff3

 

PREDLOG št. 5

Zaradi enakopravnega dodeljevanja dopusta se predlaga, da bi se dopust dodeljeval na dan začetka turnirja in ne več na 1. januar. Naslednja kvota bi se dodelila eno leto po začetku turnirja in tako naprej.  Kot alternativa se predlaga sukcesivno dodeljevanje,  po 1 dan dopusta na vsakih 8 dni v času trajanja turnirja.

PREDLOG št. 6

Možnost predkongresnega glasovanja. Vsi kongresni predlogi bi bili pravočasno objavljeni na spletni strani kongresa. Delegati bi imeli možnost on line glasovanja do 7 dni pred začetkom kongresa po predhodnem posvetovanju s svojo nacionalno organizacijo. Na ta način bi dobili možnost neposrednega glasovanja tudi delegati, ki se kongresa ne bi udeležili.

PREDLOG št. 7

Angleška zveza predlaga omejevanje akumulacije časa na maksimum 99 dni + 24 ur. To pomeni, da če ima igralec ob 30. potezi več kot 49 dni + 24 ur prihranjenega časa, se ta poveča le na 99 dni + 24 ur. Enako velja tudi za ostale časovne kontrole.

PREDLOG št. 8

Preprečevanje ponujanja remija pred določeno potezo. Organizator bi imel možnost, da pred začetkom turnirja določi potezo, do katere bi bil gumb »offer draw« zamrznjen.

 Kako naj Slovenija glasuje?  Vaše odgovore s kratko utemeljitvijo pričakujem v komentarjih.

 

{jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja91929394959697NaslednjaKonec »

stran 95 od 97

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.