Kongres ICCF - Krakov 2013 - 9. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Pomembne odločitve

Ostali članki iz Krakova: POVEZAVA

Na prvem mestu želim pohvaliti Poljake. Kongres je bil izjemno dobro organiziran. V tem pogledu je Krakov glede na pretekle kongrese z naskokom prvi. Največje zasluge za ta podvig ima prav gotovo poljski delegat Mariusz Wojnar. Začelo se je z neverjetno popolno in bogato spletno stranjo ter nadaljevalo z odličnimi pogoji za delo in neformalno druženje. Vse skupaj je imelo močan pridih bogate zgodovine ter naravnih lepot Krakova in okolice. Udeležba je bila glede na evropsko lokacijo pričakovano visoka. Vse je bilo tako rekoč idealno, razen morda nekaterih kongresnih odločitev, o katerih se veliko piše in se bo še pisalo na forumih in v socialnih omrežjih.

alt

Ste vedeli, da je simbol mesta Krakov zmaj? V tem pogledu je podoben naši Ljubljani. Le, da naš ljubljanski izgleda nekako miroljuben, krakovski pa je strašen in vsake toliko časa bruha ogenj.

Zdaj pa k pomembnim kongresnim odločitvam:

     1.) Na strežniku se uvede možnost uporabe t.i. Fischerjeve ure. Organizator bo kot igralni tempo turnirja lahko določil tri parametre: začetni čas, časovni dodatek, frekvenca dodatka. Na primer: 100, 2, 1 pomeni, da ima igralec 100 dni začetnega časa in po vsaki odigrani potezi pridobi dodatna 2 dneva za razmišljanje. Po tej formuli trenutno na večini turnirjev uporabljamo sistem 50, 50, 10.

     2.) Uvede se uporaba izračunanih končnic pri določanju rezultata partije. To pomeni, da bo lahko igralec reklamiral zmago ali remi na osnovi izida, ki ga pokaže table base. Podrobnosti implementacije še niso znane, skoraj zagotovo pa bo šlo za 6-figurne končnice z uradno verzijo na strežniku ICCF.

     3.) Morebitne zmage, ki jih pokažejo tabele končnic in je pot do njih daljša od 50 potez, se priznajo, ne glede na pravilo FIDE za 50 potez. Pravilo 50 potez (brez premika kmeta in brez jemanja) pa še vedno ostane veljavno pri pozicijah, ki ne sodijo v okvir 6-figurnih končnic.

     4.) V popolnosti se ukine možnost izrednega dopusta. Kot nadomestilo se redni dopust na letni ravni vsem igralcem poviša iz 30 na 45 dni. Razpolaganje z dopustom se tako v popolnosti prenese na igralce in s tem tudi odgovornost za pametno razporejanje in koriščenje. Skoraj zanesljivo je, da bo 'pisarna' za izredne dopuste  s 1. 1. 2014 zaprla svoja vrata.  

Več ...
 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 8. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Izredni dopust je ukinjen!

Tukaj je še vedno vse pod vtisom včerajšnje kongresne odločitve o uporabi tabele končnic pri zaključevanju dopisnih partij. Podrobnosti naj bi bile pripravljene do konca letošnjega leta. Kakorkoli že, odločitev je padla, pa če smo z njo zadovoljni ali ne. Zanimiva je bila opredelitev  posameznih delegatov. Močnejši igralci smo v glavnem glasovali proti, odločili pa so drugi, tudi s pomočjo glasov, ki so jih dobili kot pooblaščenci od držav, ki tukaj niso prisotne.

alt

Sinoči sem si privoščil 'polet' z balonom. Pravzaprav ne gre za pravi balon pod katerim kurijo, ampak za takega, ki je vseskozi povezan s tlemi z debelo vrvjo. Tudi prav visoko nismo šli, le kakšnih 180 metrov. Lepa priložnost za nekaj novih fotografij in dokaz, da se mi v višinah zaenkrat še ne zvrti v glavi. 

Kongresno delo smo začeli s popravki v turnirskih pravilih. Predloge najdete v dokumentu na spletni strani kongresa. Večina sprememb je redakcijske narave. Predlog, da se startne liste turnirjev določijo po višini ratinga, je bil zavrnjen. Daljšo razpravo smo imeli glede uporabo posrednikov pri vnosu potez na strežnik za 'poštne'. Splošno mnenje je, da se tovrstni neenakovredni pogoji ne smejo več ponoviti. Ideja je, da bi se nekatera svetovna prvenstva igrala z povečanim časom za razmišljane. Končna odločitev je preložena na naslednje leto.

Zaradi velikega števila remijev na današnjih turnirjih, je bila sprejeta odločitev, da ima igralec pravico ponovnega nastopa na turnirju kandidatov (ali polfinalu), če osvoji tretje ali četrto mesto ali doseže 60%. Doslej je bilo v pravilih le 60%. Ciklusi svetovnih prvenstev so dosegli vse pogoje, da se odslej finale lahko igra le vsako drugo leto.

Več ...
 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 7. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Table base bo odločal partije!

Danes je na vrsti podelitev medalj in priznanj za dosežke dopisnih šahistov. Vrhunec dneva je ravnokar mimo, saj sta priznanja za naslov svetovnih prvakov prejela 25. svetovni prvak Fabio Finocchiaro (Italija) in 26. svetovni prvak Nizozemec Ron Langeveld. Organizatorji so seveda izkoristili priložnost in nastala je skupna fotografija šestih svetovnih prvakov.

alt

Ron Langeveld (26.), Marjan Šemrl (24.), Horst Rittner (6.), Fritz Baumbach (11.), Fabio Finocchiaro (25.), Pertti Lehikoinen (20.) 

Za začetek je Slovenija prejela štiri neplanirane, a prelepe  medalje. Z osvojitvijo tretjega mesta na tekmovanju Mare Nostrum IV so si jih prislužili: Gregor Vohl, Bojan Fajs, Milan Horvat in Branko Kosič.

Pri novih mednarodnih naslovih Slovenija ni bila tako uspešna kot pretekla leta. Vendar imamo dva nova višja mednarodna mojstra (Borko Bošković in Milan Horvat) ter enega mednarodnega mojstra (Stanko Kovač). Prvič v zgodovini pa imamo mednarodnega sodnika za dopisni šah, ki je postal naš prizadevni Danilo Korže.

Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke! 

Kongres nadaljujemo s poročilom komisije za igralna pravila. V tem segmentu je bilo največ predlogov za morebitne spremembe.

Več ...
 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 6. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval inančni   

 

Prvi dan kongresa

Po uvodnih pozdravnih govorih s strani poljske šahovske zveze, organizatorjev in predsednika ICCF in intoniranju uradne himne ICCF, smo pričeli z osebnimi predstavitvami posamezni delegati. Vsakdo se je moral ob prejemu glasovalnega lističa na kratko predstaviti. Zelo zanimiva novost, ki je zrasla (kje drugje kot) na zeljniku generalnega sekretarja Michaela Millstona. Povedal sem, da zastopam majhno deželo z velikimi ljudmi, ki ima mnogo odličnih dopisnih igralcev. alt

Pogled na kongresno dvorano 

Soglasno smo potrdili zapisnik (minutes) z lanskega kongresa v Južni Afriki. Sprejeli smo spremembo pravilnika, ki je prej določal, da mora biti država članica ICCF, obvezno tudi članica FIDE. V članstvo ICCF smo sprejeli Venezuelo in tudi Kapverdske otoke (niso članica FIDE), Malta pa je iz članstva izstopila.

ICCF je po nekaj letih dobila novega direktorja za marketing. To je soglasno postal Anglež Andrew Dearnley. Nekaj dolgoletnih delavcev na področju dopisnega šaha je prejelo priznanja Bertl von Massow. Svoje poročilo je podal finančni direktor George Pyrich. Finančna situacija je tradicionalno ugodna, zato smo sprejeli pocenitev večine stroškov, ki jih ICCF zaračunava za posamezne turnirje. Podražitev je edino pri zaračunavanju mednarodnih odprtih turnirjev (100%), kar pa izključno zadeva politiko mednarodne organizacije. Znatno je povišan nagradni fond na odprtih turnirjih v organizaciji ICCF (svetovni pokal, webserver open, pokal za veterane) iz 2000 na 6000 EUR. Čeh Josef Mrkvička je podal revizorsko poročilo. Zaradi ugodnega finančnega položaja predlaga nadaljnje zniževanje stroškov posameznih storitev ICCF. 

Več ...
 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 5. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Začetek kongresa

Tudi letošnji prvi dan kongresa je minil tradicionalno. Včeraj in danes smo prihajali delegati iz vseh koncev sveta: Evrope, Severne in Južne Amerike, Afrike in Avstralije. Končna številka udeležencev se je ustavila pri 91, zastopamo pa 41 držav članic svetovne organizacije ICCF.

Današnji dan je minil v celodnevnih sestankih izvršnega odbora in nekaterih komisij, zvečer pa smo se srečali na neformalnem spoznavnem večeru z nekaj pijače in prigrizkov. Poslušali smo pozdravne besede glavnega organizatorja, ki je poljski delegat Mariusz Wojnar. Spregovorila sta tudi predsednik poljske šahovske zveze Tomasz Stefaniak in predsednik ICCF-a Eric Ruch.

alt

V družbi s 26. svetovnim prvakom Ronom Langeveldom in italijansko velemojstrico Luz Marino Tinjaco

Moja naloga je bila, da spoznam čim več novih in zanimivih ljudi, tako sem dobršen del večera preživel v družbi članov italijanske ekipe, ki igra v finalu 18. olimpijade. Nekaj izkušenj pa sva izmenjala tudi z 26. svetovnim prvakom, ki je Nizozemec Ron Langeveld.

Sicer pa sem dan preživel v aktivnostih, za katere v naslednjih dneh ne bo več časa. Dodobra sem si ogledal staro mestno jedro in kupil kakšen spominček. Največ nakupov je bilo v trgovini na spodnji fotografiji.

alt

 {jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja919293949596979899100NaslednjaKonec »

stran 95 od 100

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.