Kongres ICCF - Krakov 2013 - 6. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval inančni   

 

Prvi dan kongresa

Po uvodnih pozdravnih govorih s strani poljske šahovske zveze, organizatorjev in predsednika ICCF in intoniranju uradne himne ICCF, smo pričeli z osebnimi predstavitvami posamezni delegati. Vsakdo se je moral ob prejemu glasovalnega lističa na kratko predstaviti. Zelo zanimiva novost, ki je zrasla (kje drugje kot) na zeljniku generalnega sekretarja Michaela Millstona. Povedal sem, da zastopam majhno deželo z velikimi ljudmi, ki ima mnogo odličnih dopisnih igralcev. alt

Pogled na kongresno dvorano 

Soglasno smo potrdili zapisnik (minutes) z lanskega kongresa v Južni Afriki. Sprejeli smo spremembo pravilnika, ki je prej določal, da mora biti država članica ICCF, obvezno tudi članica FIDE. V članstvo ICCF smo sprejeli Venezuelo in tudi Kapverdske otoke (niso članica FIDE), Malta pa je iz članstva izstopila.

ICCF je po nekaj letih dobila novega direktorja za marketing. To je soglasno postal Anglež Andrew Dearnley. Nekaj dolgoletnih delavcev na področju dopisnega šaha je prejelo priznanja Bertl von Massow. Svoje poročilo je podal finančni direktor George Pyrich. Finančna situacija je tradicionalno ugodna, zato smo sprejeli pocenitev večine stroškov, ki jih ICCF zaračunava za posamezne turnirje. Podražitev je edino pri zaračunavanju mednarodnih odprtih turnirjev (100%), kar pa izključno zadeva politiko mednarodne organizacije. Znatno je povišan nagradni fond na odprtih turnirjih v organizaciji ICCF (svetovni pokal, webserver open, pokal za veterane) iz 2000 na 6000 EUR. Čeh Josef Mrkvička je podal revizorsko poročilo. Zaradi ugodnega finančnega položaja predlaga nadaljnje zniževanje stroškov posameznih storitev ICCF. 

Več ...
 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 5. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Začetek kongresa

Tudi letošnji prvi dan kongresa je minil tradicionalno. Včeraj in danes smo prihajali delegati iz vseh koncev sveta: Evrope, Severne in Južne Amerike, Afrike in Avstralije. Končna številka udeležencev se je ustavila pri 91, zastopamo pa 41 držav članic svetovne organizacije ICCF.

Današnji dan je minil v celodnevnih sestankih izvršnega odbora in nekaterih komisij, zvečer pa smo se srečali na neformalnem spoznavnem večeru z nekaj pijače in prigrizkov. Poslušali smo pozdravne besede glavnega organizatorja, ki je poljski delegat Mariusz Wojnar. Spregovorila sta tudi predsednik poljske šahovske zveze Tomasz Stefaniak in predsednik ICCF-a Eric Ruch.

alt

V družbi s 26. svetovnim prvakom Ronom Langeveldom in italijansko velemojstrico Luz Marino Tinjaco

Moja naloga je bila, da spoznam čim več novih in zanimivih ljudi, tako sem dobršen del večera preživel v družbi članov italijanske ekipe, ki igra v finalu 18. olimpijade. Nekaj izkušenj pa sva izmenjala tudi z 26. svetovnim prvakom, ki je Nizozemec Ron Langeveld.

Sicer pa sem dan preživel v aktivnostih, za katere v naslednjih dneh ne bo več časa. Dodobra sem si ogledal staro mestno jedro in kupil kakšen spominček. Največ nakupov je bilo v trgovini na spodnji fotografiji.

alt

 {jcomments on}

 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 4. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

alt

 

Še dober teden do začetka

Še dober teden je do začetka letošnjega kongresa ICCF v Krakovu na Poljskem. Mesto Krakov je že leta 1038 postalo sedež poljske vlade. Grad Wavel je bil do leta 1609 sedež poljskih kraljev. Nastal je kot naselbina na griču, na katerem grad še danes stoji.

alt

Kot smo že omenili je letošnja spletna stran kongresa zares vzorna in nudi vse potrebne informacije tako za udeležence kot tudi za igralce, ki jih zanima trenutno stanje in nadaljnji razvoj mednarodne dopisne zveze ICCF. Vsa kongresna dokumentacija je urejena in dostopna na posebni strani . V zadnjem prispevku pred kongresom si bomo ogledali še nekaj zanimivosti, bralcem pa prepuščam, da si še sami preberejo teme, ki jih najbolj zanimajo.

altGeneralni sekretar Michael Millstone, ki vodi tudi servis za dodeljevanje izrednih dopustov, se s to tematiko ubada v posebnem dokumentu. Upravičeni razlogi za dodelitev dopusta so predvsem nepričakovani dogodki (nenadna resna bolezen, naravna katastrofa in nujna medcelinska službena potovanja). Izredni dopust se lahko dodeli tudi za šahovske aktivnosti izven kraja bivanja. Millstone je zbral tudi lestvico najbolj 'zanimivih' zahtev za dodelitev izrednega dopusta. Verjetno je odveč podatek, da so bile zahteve zavrnjene.

Igralci, ki se zanimate za udeležbo na mednarodnih turnirjih, mi lahko svoje želje sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Če obstaja interes, bom v stikih z drugimi delegati skušal pridobiti kakšno dodatno mesto tudi za slovenske igralce. Seznam mednarodnih turnirjev najdete v dokumentu turnirskega direktorja Franka Geiderja.

Tudi komisija za turnirska pravila je prejela nekaj predlogov za spremembe in jih objavila v svojem dokumentu. Obstaja ideja, da se vrstni red v turnirski tabeli pred turnirjem uredi po ratingu, prava razprava pa se je vnela okrog predloga za ukinitev igranja preko posrednikov.

Sprememb v načinu izračuna ratinga ne bo. Komisar Gerhard Binder v svojem dokumentu predlaga le višji začetni rating za morebitne igralce brez ratinga, ki nastopajo na olimpijadi, ureditev pravila za upoštevanje FIDE ratinga in začetek obračunavanja ratinga za Šah 960.

V Krakovu se nam končno obeta tudi izvolitev novega direktorja za marketing, ki bo postal Anglež Andrew Dearnley, ki je resnično dober kandidat za to funkcijo.

Objavljen je tudi koledar predvidenih bodočih uradnih tekmovanj in še kar nekaj dokumentov. Podrobno o ostali problematiki in o kongresnem dogajanju bom poročal neposredno s prizorišča, kamor potujem 20. julija. Trenutno je prijavljenih 91 udeležencev, ki bo zastopalo 41 nacionalnih zvez.

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 3. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

alt 

Predlogi sprememb v igralnih pravilih

Skozi Krakov teče najdaljša poljska reka Visla (1047 km), ki deli mesto na dva dela. Po tej reki se imenuje tudi znani mestni nogometni klub.

alt

Med kongresnimi dokumenti  lahko obilo zanimivih predlogov najdete pri igralnih pravilih, ki jih je zbral komisar Per Söderberg iz Švedske. Vse predloge je že obravnavala komisija za igralna pravila in se do njih tudi opredelila. Opredelitve komisije lahko milo rečeno označimo za zelo konservativne. Pri večini predlogov je našla dovolj "tehtnih pomislekov" in se  opredelila proti. Samo upamo lahko, da bomo delegati na kongresu zmogli dovolj modrosti in katerega od dobrih predlogov potrdili na glasovanju. Meni osebno se zdi zanimiv predlog, ki ga je podal generalni sekretar Michael Millstone (predzadnja vrstica v tabeli). Ta bi resnično predstavljal revolucionarno spremembo v merjenju časa, istočasno pa poenostavil večino drugih omejitvenih pravil in postopkov, s katerimi se moramo ubadati sedaj. Na nek način bo v prihodnje nujno potrebno prekiniti sedanjo nazadnjaško inercijo komisije, če prej ne pa na naslednjih volitvah.

Uporaba Table base pri preprečevanju zavlačevanja partij.

Komisija predloga ne podpira. DMD je bolj predmet etičnega kodeksa.

Prekinitev delovanja strežnika. Mail s potezo se pošlje TD-ju.

Sprememba še ni potrebna. Ponovna razprava, če problem zavzame večje razsežnosti.

3 točke za zmago in 1 točka za remi. Pravilo bi stimuliralo večje tveganje pri igri na zmago.

Večina komisije je proti, nekateri želijo predhodno testiranje, nekateri so izrazito za.

Merjenje časa naj bi se definiralo s tremi parametri (osnovni čas, dodatek in frekvenca dodatka). S tem je omogočena t.i. Fischerjeva ura.

Večina komisije je proti, ker po njihovem mnenju ta sprememba ne prinaša bistvene vsebinske novosti.

Dopust bi se lahko dodelil na dva načina - za cel turnir skupaj (turnirji s fiksnim koncem) ali letno kot doslej.

Komisija je proti.

Poraz s prekoračitvijo časa za razmišljanje (40 dni) naj bi pomenil tudi suspenz igralca.

Komisija je proti.

  1. Pogojne poteze so dovoljene le v prijateljskih dvobojih.
  2. Pogojne poteze so vedno dovoljene.

Komisija je proti spremembam. Pogojne poteze se določijo ob razpisu turnirja.

Izvedba ankete med igralci o morebitni ukinitvi pravila 50-potez in upoštevanje rezultata po Table base.

Predsednik komisije ima močne pomisleke glede sprejetja tovrstnega pravila.

Določitev fiksnega časa po igralcu za celo partijo (ukinejo se vse vrste dopusta, pravilo 40 dni, podvajanje časa, …). Čas se meri do sekunde natančno. Pogojne poteze vključene.

Komisija je proti.

Igralci "po pošti" naj ne bi več smeli igrati po e-mailu ali preko spletnega strežnika ali preko posrednikov.

Komisija se ni opredelila, saj naj bi predlog sodil med spremembe turnirskih pravil.

{jcomments on}

 
Kongres ICCF - Krakov 2013 - 2. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Novi mednarodni naslovi

Najprej nekaj zanimivih podatkov o mestu Krakov. Mesto je bilo prestolnica Poljske v letih 1038-1596. Že leta 965 je bilo živahno trgovsko središče slovanskega dela Evrope. UNESCO ga je leta 1978 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Krakovski nadškof  Karol Wojtyla je istega leta postal papež Janez Pavel II.  V starem mestnem jedru najdete približno šest tisoč zgodovinskih znamenitosti in več kot dva milijona umetniških del. alt

Na spletni strani kongresa  lahko med kongresnimi dokumenti  najdete tudi poročilo komisarja Neila Limberta  iz Anglije, ki je pri ICCF zadolžen za priznavanje novih mednarodnih naslovov. Po nekaj neverjetno uspešnih sezonah, je bera slovenskih igralcev letos nekoliko manjša. Po svoje je to tudi razumljivo, saj je od lanskega kongresa minilo le osem mesecev in val naslednjih naslovov za slovenske igralce šele prihaja. 

Svetovna zveza bo letos podelila le 4 nove velemojstrske naslove, 18 naslovov višjega mednarodnega mojstra, 37 mednarodnega mojstra, 2 naslova velemojstric, 12 bo novih mednarodnih mojstric in le 3 novi mednarodni sodniki. Slovenci bomo prejeli štiri priznanja: dr. Borko Bošković in Milan Horvat sta nova višja mednarodna mojstra, Stanko Kovač je osvojil naziv mednarodnega mojstra, Danilo Korže pa je prvi Slovenec, ki bo imel v svoji zbirki priznanje za mednarodnega sodnika dopisnega šaha. V dokumentu je omenjen tudi velemojster Iztok Brunšek, ki se je s petimi velemojstrskimi normami uvrstil na listo najuspešnejših igralcev vseh časov. 

alt

Prizorišče kogresa Hotel Park Inn v Krakovu

V Krakovu bo potekala tudi promocija dveh novih svetovnih prvakov. Najvišje priznanje v dopisnem šahu bosta tokrat prejela Italijan Fabio Finochiaro – 25. svetovni prvak in Nizozemec Ron Langeveld – 26. svetovni prvak. Sicer pa bo na letošnjem kongresu prisotnih kar šest svetovnih prvakov, poleg omenjenih še Nemca Horst Rittner in Fritz Baumbach, Finec Pertti Lehikoinen in moja malenkost.

In še zanimivost. V bodoče naj bi se na strežniku ICCF ob dosežkih posameznih igralcev izpisali tudi posebni dosežki kot npr. naslov svetovnega prvaka ali medalja z velikega tekmovanja, pomembne turnirske zmage, funkcije pri ICCF, priznanja Bert von Massow ipd. Mednarodni naslovi, vključno z naslovom mednarodnega sodnika, se že prikazujejo. Med Slovenci ima tako trenutno največ vpisov (4), kdo drug kot Danilo Korže.

{jcomments on}

 
« ZačetekPrejšnja919293949596979899NaslednjaKonec »

stran 95 od 99

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.