Rating lista 2019/1 PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Objavljena je prva rating lista za leto 2019, ki bo veljala od januarja do marca. Nove ratinge najdete na spletni strani ICCF, s tem da v desnem okenčku zgoraj izberete obdobje 2019/1. 

 

Med Slovenci velja omeniti GM Aleša Borštnika, ki je z ratingom 2604 ulovil priključek na vrhu in 15. mesto na svetu. Na tretjem mestu najdemo GM Jerneja Šivica, ki se je ponovno 'aktiviral' z nastopom v dvoboju proti Danski. Sicer pa se Slovenci še vedno držimo dolgoletnih standardnih uvrstitev. Približno 20 igralcev imamo med prvih 1000 na svetu, za tak dosežek pa je potreben rating okrog 2400. 

 

 

{jcomments on}

 
Mednarodna zmaga Štajerske PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Marjan Veček mi je poslal naslednje poročilo:

 

WLS/SRCCC/17/D2 ali

States and Regions Correspondence Chess Championships 2018

 

Pripoved bom pričel z elektronsko pošto:

From: Austin Lockwood
Date: pon., 10. dec. 2018 10:39
Subject: States and Regions Correspondence Chess Championships
To: 
 

Congratulations also to Štajerska from Slovenia for winning …

 

Čaroben je svet dopisnega šaha na strežniku ICCF. Fantje so mnogo dni nazaj oddelali svoje partije; v čaru novih izzivov smo pozabili na vabilo Welsh Correspondence Chess Federation za sodelovanje na prvenstvu mest in pokrajin.

Pred dobrim letom smo se organizirali, dogovorili, do decembra 2018 naredili:

https://www.iccf.com/event?id=72585

 

Več ...
 
Niko Praznik je novi mednarodni mojster PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

 

Naš 20. državni prvak Niko Praznik beleži nove uspehe, tokrat na mednarodni sceni. V zadnjem obdobju je osvojil dve normi IM in eno SIM in s tem že postal novi slovenski mednarodni mojster dopisnega šaha. Potrebno je povedati, da je osvajanje višjih norm v današnjih razmerah, ko kraljujejo remiji, dejansko  pravi podvig. Zato imajo Praznikovi dosežki objektivno visoko vrednost, Slovenija pa je z Nikom dobila igralca, ki je dobrodošel v vsaki reprezentančni selekciji.

 

Niko je prvo IM normo dosegel na polfinalnem turnirju svetovnega pokala CT21/sf04, World Cup 21 sf04, kjer je sicer osvojil visoko a nehvaležno drugo mesto. Druga IM norma je iz polfinalnega turnirja ob jubileju programa Direct Entry. Tukaj ima Niko še nedokončano partijo in lepe možnosti za uvrstitev v finale. Na polfinalnem turnirju CT21/sf01, World Cup 21 sf01  pa je suvereno zmagal, osvojil prvo normo SIM in se uvrstil v finale.

 

Intervju, ki sledi, je bil objavljen tudi v zadnji številki slovenske revije Šahovska misel. Pogled močnega OTB šahista na dopisni šah je zanimiv in poučen.

 

Si mednarodni mojster  tudi v rednem šahu. Striček Google nam pove, da se tudi sicer dosti ukvarjaš s šahom (publicistika, delavnice, učenje mladih). Bi lahko kaj več izvedeli o tem?

S šahom se ukvarjam skoraj v vseh segmentih. Igram običajni in dopisni šah, sodelujem pri vodenju turnirjev za mlade kot šahovski sodnik, v preteklosti sem izvajal seminarje za učitelje izbirnega predmeta in vodil izbirni predmet šah ter interesno dejavnost šah v šolah. Sedaj izvajam šahovske delavnice v knjižnici in občasno individualno poučujem mlade. Včasih napišem tudi kakšen članek v zvezi s šahom. V zadnjih letih sem se posvečal pisanju šahovskih učbenikov za osnovnošolce. Kmalu bo izšla moja druga knjiga z naslovom Šah za osnovne šole 2, ki bo namenjena izvajanju izbirnega predmeta šah, uporabi pri interesni dejavnosti ali individualnemu učenju posameznikov, ki osnove šaha že poznajo.

Več ...
 
Tabele šahovskih končnic - I. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

Zakaj jih nujno potrebujete?

 

Tokrat nekaj več o zbirkah (bazah) izračunanih šahovskih končnic. Prispevek je namenjen manj izkušenim dopisnikom, zato bodo morda nekatere stvari poenostavljene.

 

Kaj so baze izračunanih šahovskih končnic? To so velike datoteke, ki jih najdete na spletu in si jih lahko namestite na disk vašega računalnika. Šahovski motorji te baze uporabljajo, da lahko analizirajo vaše pozicije hitreje in bolj natančno. Za namestitev na lokalni disk vašega računalnika so danes primerne končnice do 6 figur. Na spletu so vam dostopne že tudi 7 figurne končnice, vendar njihova velikost presega kapaciteto povprečnih diskov na osebnih računalnikih. Z nekaj 'tehnične telovadbe' je seveda že sedaj možna tudi uporaba 7 figurnih končnic. Mi pa zaenkrat ostanimo pri 6 figurnih …

 

Za začetek pojasnimo pojem 6 figurnih končnic. To so vse končnice, kjer je na deski 6 figur ali manj. Pri tem oba kralja štejeta v kvoto figur. Zelo malo, boste rekli, toda predvidevam, da je vsem resnim šahistom jasno, koliko možnih različnih pozicij je na šahovski plošči. Tipična 6 figurna končnica je recimo kralj, trdnjava, kmet proti kralj, trdnjava, kmet. Izračunane so tudi vse druge, na primer kralj, dama proti kralj, trdnjava, 2 kmeta itd.

 

Zdaj pa k bistvu. Te 6 figurne končnice so izračunane absolutno točno do končnega izhoda partije. Ne gre torej za analize ampak za natančen računalniški izračun brez ene same napake.

 

{jcomments on}

Več ...
 
Tabele šahovskih končnic - II. del PDF Natisni E-pošta
Prispeval Marjan Šemrl   

  

Kako do lastne baze končnic?

Že z malo brskanja po spletu ugotovimo, da obstaja več tipov izračunanih šahovskih končnic. Naj naštejem le nekatere: Thompson, Edwards, Nalimov, Scorpio, Gaviota, Lomonosov, Syzygy. Slovenski dopisniki smo do pred nekaj leti uporabljali predvsem baze Nalimov, ki jih omogočajo tudi klasični uporabniški vmesniki proizvajalca Chessbase. Slaba stran teh končnic je njihova potratnost na disku, saj 6 figurni komplet zahteva kar 1,2 TB diskovnega prostora.

 

Danes uporabljamo skoraj izključno bazo Syzygy, katere avtorji so z drugačnim algoritmom uspeli zmanjšati potreben prostor na cca. 70 GB. Zaradi hitrejšega dostopanja do datotek na disku, zelo priporočamo, da imate v svoji konfiguraciji disk tipa SSD, ki je vsaj 100x hitrejši od klasičnega (hard) diska. Tudi vsi najmočnejši šahovski motorji omogočajo uporabo baze Syzygy. Ob namestitvi motorja enostavno nastavite še pot do vaše baze na disku, na primer tako kot kaže slika.

 

 

{jcomments on}

Več ...
 
« ZačetekPrejšnja11121314151617181920NaslednjaKonec »

stran 11 od 100

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.