Uvodna beseda k memorialu Andreja Šuštaršiča - I.
Prispeval Andrej   
četrtek, 30 September 2010 16:32

{jcomments on}

Ker sem Andreja jaz najbolj poznal, mi je bila tudi dodeljena naloga seznaniti širšo javnost z likom dopisnega šahista Andreja Šuštaršiča, po katerem se bo imenoval memorial, ki ga organizira Svet za dopisni šah pri Šahovski zvezi Slovenije.

 

Najprej pa o njegovi osebnosti. Andrej je že v mladosti obolel za distrofijo mišic, bolezen pa mu je vse do smrti samo napredovala.Njegove gibalne sposobnosti so bile v zadnjih letih omejene samo na nekaj gibov prstov, s katerimi pa je delal prave čudeže, predvsem kot grafični oblikovalec ter v rokovanju z računalnikom. Kljub bolezni je dosegel polno število službenih let in normalno upokojitev, stalna in neumorna aktivnost pa je bila ena njegovih fascinantnih lastnosti. Pri njem nisem nikoli dobil občutka, da je hendikepirana oseba, s svojo izredno energijo, karizmo ter toplino, ki jo je izžareval, je daleč presegal večino zdravih ljudi, od njega sem vedno odšel napolnjen z novo energijo in življenjskim optimizmom!

 

Andrej je dobesedno žarel, njegova srečna, vesela in sijoča osebnost, prekaljena v lastni težki življenjski preizkušnji, je oddajala v svojo okolico modrost, veselje, hudomušnost ter neverjetno toplino. Vedno sem rad prišel k njemu in bil ob njem!

Zanimal pa se je za vsa mogoča področja, od umetnosti, znanosti, filozofije, računalništva, glasbe, filmskega sveta pa vse do šaha in šahovskih programov. Snovi za debato je bilo vedno preveč, časa na obiskih pa vedno premalo! Opozoril me je na nič koliko pomembnih stvari na mnogih področjih, seveda pa je beseda na koncu vedno nanesla na šah in šahovske programe.Ti so bili njegova strast, imel pa je celotno zbirko programov vse od tistih za Spectrum-a v 80 letih prejšnjega stoletja dalje. Jasno je, da je vse programe delil z menoj, pa tudi jaz sem mu preskrbel kakšnega, to sodelovanje pa je pomenilo začetek izredno plodnega obdobja SLO CORR šaha! Kot selektor sem vse igralce opremljal s temi programi in na področju baz ter programov smo slovenski dopisni šahisti vedno in takoj imeli najnovejše in predvsem najboljše šahovske programe in baze. Na tem segmentu je bil prispevek Andreja Šuštaršiča neprecenljiv., to dojemam v celoti šele danes.

 Andrej Loc

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 04 Oktober 2010 16:10
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.