Kongres ICCF - Cardiff 2015 – II. del
Prispeval Marjan Šemrl   
sobota, 06 Junij 2015 11:37

 

Ukinitev naslovov v ženski konkurenci ?!

Cardiff je glavno mesto dežele Wales, ki je sestavni del  Velike Britanije. Wales zajema 8,5 odstotkov vse površine združenega kraljestva, v njem pa živi le 5 odstotkov vsega prebivalstva.  To pomeni, da je Wales po površini le za 506 kvadratnih kilometrov večji od Slovenije, ima pa dobre 3 milijone prebivalcev. Približno petina Valižanov še obvlada prvotni keltski valižanski ali kimrijski jezik, število govorcev keltščine pa se nenehno zmanjšuje. Uradna jezika sta v Walesu oba, valižanščina in angeščina. Večina Valižanov je ponosna na svoj jezik in prastaro kulturo. Njihova književnost je ena najstarejših v Evropi.

Letošnji kongres ICCF je v štiriletnem ciklusu znova volilni. To pomeni, da bodo na udaru vse ključne funkcije v vodstvu ICCF. Nominacije s strani nacionalnih zvez morajo biti podane do 21. junija, najkasneje mesec dni pred kongresom pa bodo objavljena imena vseh kandidatov za ključne funkcije v organih ICCF. Mi pa si oglejmo še nekaj kongresnih predlogov, ki prihajajo s strani generalnega sekretarja ICCF. 

PREDLOG št. 2:

Predlaga se, da naj bi se ukinilo nadaljnje podeljevanje mednarodnih naslovov v ločeni ženski konkurenci. Šah je mentalna igra in ni posebnih razlogov, da bi spol imel kakršno koli vlogo pri sposobnosti za doseganje rezultatov. Predlog naj ne bi deloval retroaktivno, kar pomeni, da bi doseženi mednarodni naslovi v ženski konkurenci ostali nedotaknjeni. Poljska podaja dopolnilni predlog, da bi se za vse uvedel dodatni mednarodni naslov 'kandidat za mednarodnega mojstra' (Candidate International Master) z zmogljivostnim ratingom 2350.

PREDLOG št. 3:

Predlaga se samodejno priznavanje novih mednarodnih naslovov. Doslej je bil za to potreben predlog nacionalne organizacije, z razvojem tehnologije spletnega strežnika pa za to ni več prave potrebe. Vse norme se samodejno beležijo, prav tako tudi pogoji za doseganje višjih mednarodnih naslovov.

PREDLOG št. 4:

Kumuliranje letnega dopusta. Trenutno velja pravilo, da prejme igralec 45 dni dopusta v vsakem koledarskem letu. Neizkoriščeni dopusti se ob koncu koledarskega leta brišejo. Predlaga se ukinitev brisanja in ohranitev pravice do koriščenja dodeljenega in neizkoriščenega  dopusta do konca trajanja turnirja.

Kako naj Slovenija glasuje?  Vaše odgovore s kratko utemeljitvijo pričakujem v komentarjih.

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: četrtek, 18 Junij 2015 12:17
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.