Branko Kosič je mednarodni mojster!
Prispeval Marjan Šemrl   
torek, 23 Junij 2015 16:49

 

 

Slovenija ima novega mednarodnega mojstra v dopisnem šahu. To je postal član ŠD Fram BRANKO KOSIČ. Branko, ki je že v zrelih šahovskih letih, je bil rojen leta 1959 v Mariboru. Šah igra od osmega leta, njegov prvi mentor pa je bil oče. Kasnejše mentorstvo je v osnovni šoli prevzel Damijan Kolar. Branko je hitro napredoval in je v četrtem razredu že postal član ŠK Kovinar iz Maribora. Osvojil je drugo kategorijo in 17. mesto na pionirskem prvenstvu Slovenije. Od srednje šole naprej je sledil šahovski premor, vrnil se je leta 1984, ko se je zaposlil v takratni mariborski Metalni. Igral je tudi v drugi slovenski ligi za ekipo Bistrice ob Dravi.

 

Dopisnega šaha se je lotil bolj za šalo kot zares, zdaj pa brez njega več ne gre. Doslej je odigral 14 turnirjev, tri pa ima trenutno v teku. Igral je tudi za reprezentanco Slovenije. Na turnirju Mare Nostrum IV  je bil član ekipe, ki je osvojila bronasto medaljo. Največje uspehe pa Branko beleži na Master Norm turnirjih, ki so mu prinesli tudi mednarodni naslov. Na WS/MN/091  je osvojil drugo mesto in za pol točke presegel IM normo. Še boljši je bil na WS/MN/104, kjer je znova presegel normo in zmagal na turnirju.

 

Zelo zanimiv je pregled Brankovih partij. Kažejo na solidno teoretsko pripravljenost, saj igra variante, ki povzročajo manj izkušenim nasprotnikom obilo preglavic. Ob tako zavzetem teoretskem delu lahko pričakujemo, da Branko v svoji karieri še zdaleč ni rekel zadnje besede.

 

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 23 Junij 2015 18:00
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.