Šah 960: Zlato ima velik sijaj!
Prispeval Marjan Šemrl   
nedelja, 11 Oktober 2015 19:28

 

Darko Babič peti na svetu!

 

Šah 960 je drugi naziv za Fischerjev naključni šah (ang. Fischer Random Chess), ker je vseh možnih začetnih postavitev ravno 960. To je različica šaha, ki si jo je izmislil Bobby Fischer in jo prvič predstavil svetu leta 1996 v argentinskem Buenos Airesu. Fischerjev cilj je bil ustvariti različico šaha, v kateri bi bili šahovska ustvarjalnost in nadarjenost pomembnejši od golega pomnjenja in analiziranja uvodnih potez. To je želel doseči z naključno začetno postavitvijo figur, zaradi česar postane pomnjenje uvodnih šahovskih zaporedij dosti manj uporabno. Tovrstni šah v svetu izredno pridobiva na popularnosti, zato ni nič čudnega, da je zašel tudi v dopisne vode.

 

Prvega evropskega ekipnega pokala se je udeležilo 9 ekip, ki po kvaliteti sodijo v najožji evropski in svetovni vrh: Nemčija, Rusija, Španija, Italija, Ukrajina, Anglija, Litva, Poljska in seveda Slovenija. Tekmovanje je potekalo na 4 deskah. Zaradi značilnosti šaha 960, ko bi lahko imel vodja belih figur v nekaterih postavitvah preveliko prednost, se je vsak igralec pomeril z istim nasprotnikom z enako začetno pozicijo v dveh partijah – v eni z belimi in v drugi s črnimi figurami.

Predtekmovanje je potekalo v dveh skupinah. Slovenska reprezentanca: Danilo Korže, Milan Horvat. Ivan Ravnik in Darko Babič je v svoji skupini zasedla drugo mesto za Nemčijo, a pred Poljsko in Anglijo. Iz druge skupine sta se v finale uvrstili Rusija in Litva. V finalu so se tako pomerile najboljše štiri ekipe. V slovenski ekipi je prezaposlenega Ivana Ravnika nadomestil velemojster Aleš Borštnik, ki je zaigral na prvi deski.

V finalu je slovenska reprezentanca zaigrala odlično. Premagala je vse tri svoje nasprotnike: Rusijo s 5:3, Nemčijo s 4,5:3,5 in Litvo kar s 6,5:1,5. Igralci na prvih treh deskah: Borštnik, Korže in Horvat so dosegli po 3,5 točke iz 6 partij, premočno pa je tehtnico na slovensko stran prevesil Darko Babič, ki je osvojil izjemnih 5,5 točke. Mednarodna zveza ICCF vodi posebej rating lestvico za disciplino šah 960. Na tej lestvici Darko Babič zaseda neverjetno peto mesto na svetu.

 

TABELA - PREDTEKMOVANJE

TABELA - FINALE

 

Slovenija je tako z veliko prednostjo osvojila zlato medaljo in naslov najboljše evropske ekipe v tej disciplini. Do konca tekmovanja se igrata le še dve partiji, ki odločata o srebru in bronu. Trenutno je Rusija v majhni prednosti pred Nemčijo.

Zlata evropska medalja pa čeprav 'le v šahu 960' ima za Slovenijo velik sijaj. Sicer pa, koliko evropskih ekipnih zlatih medalj je doslej v vsej svoji zgodovini zbral slovenski šah?

 

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: nedelja, 11 Oktober 2015 19:51
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.