Novi mednarodni naslovi CCE in CCM!
Prispeval Danilo Korže   
torek, 18 April 2017 17:12

Že približno leto in štiri mesece je možno pri ICCF osvajati nove mednarodne naslove CCE (ekspert dopisnega šaha) in CCM (mojster dopisnega šaha). Postopek je podoben, kot pri osvajanju še višjih naslovov IM, SIM in GM. Osvojiti je treba torej najmanj 2 bala (na dveh turnirjih), s skupaj vsaj 24 partijami (ali manj, če napravi igralec tako imenovani presežek rezultata - overscore). 

V tem času je že pet naših dopisnikov osvojilo omenjene naslove, mojstra dopisnega šaha sta postala Jernej Pirš in Franjo Zajšek, eksperti dopisnega šaha pa Markič Vladimir, Veček Marjan in Potrata Janko. Posamezne bale pa tudi drugi igralci, tako da lahko že letos pričakujemo nekaj novih naslovov.

Po novi formuli za rating, ki velja od 1. 1. 2017, je posledično tudi mednarodne bale malo lažje osvajati (zvišuje se namreč tako imenovani Dp, ki se uporablja pri računanju zmogljivostnega ratinga igralca na nekem turnirju, le-ta pa je pogoj za osvajanje balov). Na splošno je nova ratinška formula prinesla počasnejše spremembe ratinga v primeru remija (bodisi navzgor ali navzdol), pri zmagah pa je pribitek ratinga podoben kot prej, čeprav tudi nekaj manjši. 

Tako lahko zdaj pričakujemo tudi nekaj več novih balov za naslove IM, SIM in GM. Enak bal kot prej se zdaj lahko osvaja na približno 2 kategoriji nižjem turnirju ob podobnem izplenu točk. To je gotovo pozitivna sprememba, saj je marsikateremu dopisnemu igralcu med glavnimi cilji tudi osvojitev mednarodnega naslova.{jcomments on}

 

Zadnjič posodobljeno: torek, 18 April 2017 17:15
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.