Kongres ICCF – Llandudno 2018 – 5. del
Prispeval Marjan Šemrl   
torek, 21 Avgust 2018 23:21

 

Tretji dan kongresa

 

Za začetek imam nadvse prijetno novico. Gospod Uwe Staroske, ki je pri ICCF komisar za potrjevanje naslovov, mi je uspel zagotoviti brezplačne medalje za igralce, ki so osvojili naslov CCE ali CCM. To velja za vse nosilce naslovov ne glede na obdobje, ko so naslov osvojili. Noooo, medalj najbrž ne bo dovolj ravno za vse ... toda vsi, ki si jih tako močno želite imeti, da se boste udeležili podelitve v okviru našega srečanja SLO CORR 2018, jih boste zanesljivo prejeli. Letošnje srečanje bo po vsej verjetnosti v soboto, 15. septembra, v ljubljanskem Šahovskem domu.

 

 

Nikar me ne sprašujte po rezultatih včerajšnjega 'blitz' turnirja. Pravzaprav ni bil pričakovani blitz ampak neka zoprna 7'+3'' pospešena varianta. Končno 6. mesto v slabi konkurenci ni ravno rezultat za anale ... Mimogrede, tudi Danska bi igrala z nami prijateljski dvoboj. Ničesar nisem obljubljal ...

 

Začenjamo s predlogi, da bi najboljši z veteranskega pokala dobili avtomatske naslove in kvalifikacije na turnir kandidatov oziroma polfinale svetovnega pokala. Predlogi so bili vsi po vrsti zavrnjeni.  Tudi zmagovalec svetovnega pokala v šahu 960 ne bo več dobil norme za nastop na turnirju kandidatov. Na večstopenjskih mednarodnih turnirjih bodo veljala milejša pravila za osvajanje norm v smislu, da morajo biti udeleženci iz več nacionalnih federacij.  Za dopisni šah po redni pošti se zaradi redkejšega praznjenja poštnih nabiralnikov s strani pošte poveča čas za razmišljanje iz 30/10 na 40/10. Sprejeli smo nekaj tehničnih popravkov igralnega pravilnika.

 

Cona 4 (Afrika + Azija) ima tudi lastni spletni strežnik, ki omogoča brezplačno igranje igralcem iz revnejših držav. Predlog, da bi se en turnir letno  brezplačno ratingiral, je bil zavrnjen. Prav tako smo zavrnili skrajšanje časa na 30/10 na veteranskem svetovnem pokalu. Potrdili smo osnutek generalnega pravilnika ICCF dopisnega šaha: ICCF LAWS OF CORRESPONDENCE CHESS.

 

V nadaljevanju smo poslušali poročila komisij, odborov, direktorjev posameznih con ... Vsa poročila najdete na POVEZAVI. V nadaljevanju bom iz tega sklopa omenil le stvari, ki so zanimive za naše igralce.

 

Zanimivo je stališče sodniške komisije, da bi v današnjih 'remi časih' morala vsaka prekoračitev časa veljati za resno kršitev, kajti odločilno lahko vpliva na razplet tekmovanja. Merjenje časa po sistemu treh blokov tudi po dveh letih še ni zares zaživelo. Kot se pri tako drastičnih spremembah rado zgodi, je hudir v podrobnostih in tukaj hudiček kar dobro skaklja iz skoraj vsake podrobnosti ...

 

Nadaljujemo s predlogi za spremembe internih pravil in pravilnikov. FIDE članstvo ne bo več pogoj, da se država pridruži ICCF. Naslednji predlog se tiče nacionalnega delegata. Vsako leto do 1. maja naj bi generalnemu sekretarju ICCF posredovali nacionalne kontakte (e-mail) delegata, osebe zadolžene za DE, ostale kontaktne osebe. Prav tako naj bi posredovali podatek o številu članov nacionalne organizacije po stanju 1. januar tekočega leta. Predvidene so finančne kazni in celo suspenz v primeru nespoštovanja. Na srečo je bil predlog zavrnjen, nekaj dela manj bo za delegata ... Zavrnjen je bil tudi predlog za uvedbo esperanta kot enega od uradnih jezikov ICCF.  Združita se dve komisiji ICCF za pritožbe v eno.  

 

Promenada v mestu je široka 20 m in dolga kakšne 3 km. Približno toliko je tudi plaže ...

 

Sprejet je bil predlog, da lahko posameznik kandidira za funkcije v ICCF brez nominacije nacionalne organizacije. Predlog, da se v primeru samo enega kandidata praktično ne glasuje, ni bil sprejet. Dodatek v statutu glede pravilnika za glasovanje sprejet. Delegat bo smel na kongresu spremeniti predhodno elektronsko glasovanje. Server bo pred kongresom samodejno opozarjal delegata, da vnese osnovno glasovanje. Namestnik delegata bo lahko spremenil samo tiste glasove, za katere delegat ni pred kongresom glasoval. Predlog 039 je bil umaknjen zaradi kontradikcije z že izglasovanimi predlogi. Umaknjen je bil tudi predlog, da se uvede komisija za kontrolo glasovanja.

 

Kot kandidatka za organizacijo kongresa 2019 se je predstavila Vilna, glavno mesto Litve. Vsekakor zanimiva lokacija. Glasovanje ZA je bilo soglasno! 

 

 

{jcomments on} 

 

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 27 Avgust 2018 09:56
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.