Prekoračitev časa je resna kršitev!
Prispeval Marjan Šemrl   
torek, 04 September 2018 19:13

 

Nisem frajer, če mi 'pade zastavica'.

Skoraj vsakodnevno prejemam kopije obvestil igralcem (v glavnem se imena ponavljajo) proti katerim je ICCF uvedel preiskavo zaradi prekoračitve časa za razmišljanje. Po pravilih ICCF so opravičljivi razlogi naslednji:

  • Smrt,
  • Resna bolezen, ki ima za posledico, da igralec ne more igrati dopisnega šaha vsaj 3 mesece,
  • Zunanje okoliščine, ki preprečijo igralcu igranje vsaj 3 mesece (naravne nesreče),
  • Osebne okoliščine, ki preprečijo igralcu igranje vsaj 3 mesece.

Ne rečem, saj se nam lahko izjemoma zgodi v kakšni partiji, da pozabimo na čas. V tem primeru se po prejemu obvestila opravičimo sodniku ter nasprotniku in s tem pokažemo svojo etično naravnanost.

 

Nekateri igralci pa namenoma pustijo, da jim 'pade zastavica'. Ne, tako obnašanje ni frajersko, daleč od tega. Saj vemo, kaj nam je storiti, ko obupamo nad pozicijo. Partijo predamo in čestitamo nasprotniku. To je minimum kulturnega obnašanja v dopisnem šahu.

 

 

ICCF obravnava vse neopravičljive prekoračitve časa kot resno kršitev igralnih pravil. Če se nam to zgodi v partiji ali dveh in potegnemo v naslednjih dveh tednih vsaj eno potezo v drugih partijah, bo naše nekulturno obnašanje na srečo ostalo brez težjih posledic. Če pa na tak način izgubimo 50% ali več partij na enem turnirju, bo sodnik zahteval pojasnilo, ki ga moramo podati v roku 7 dni. Če nimamo resnega pojasnila (glej opravičljive razloge zgoraj), bomo najprej izključeni iz turnirja, kjer smo ta prekršek naredili. Če smo izključeni iz enega turnirja, smo po pravilih ICCF avtomatično izključeni tudi iz preostalih turnirjev, ki jih igramo. Pa še dveletno prepoved igranja nam bodo naložili za povrh …

 

Torej, če smo izgubljeni ali pa iz kakršnegakoli razloga ne želimo več igrati, se spodobi, da partijo predamo in nasprotniku čestitamo. Le tako bomo častno izgubili in zagotovo ne bomo kaznovani.

 

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 04 September 2018 19:54
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.