Tabele šahovskih končnic - I. del
Prispeval Marjan Šemrl   
sreda, 31 Oktober 2018 09:00

Zakaj jih nujno potrebujete?

 

Tokrat nekaj več o zbirkah (bazah) izračunanih šahovskih končnic. Prispevek je namenjen manj izkušenim dopisnikom, zato bodo morda nekatere stvari poenostavljene.

 

Kaj so baze izračunanih šahovskih končnic? To so velike datoteke, ki jih najdete na spletu in si jih lahko namestite na disk vašega računalnika. Šahovski motorji te baze uporabljajo, da lahko analizirajo vaše pozicije hitreje in bolj natančno. Za namestitev na lokalni disk vašega računalnika so danes primerne končnice do 6 figur. Na spletu so vam dostopne že tudi 7 figurne končnice, vendar njihova velikost presega kapaciteto povprečnih diskov na osebnih računalnikih. Z nekaj 'tehnične telovadbe' je seveda že sedaj možna tudi uporaba 7 figurnih končnic. Mi pa zaenkrat ostanimo pri 6 figurnih …

 

Za začetek pojasnimo pojem 6 figurnih končnic. To so vse končnice, kjer je na deski 6 figur ali manj. Pri tem oba kralja štejeta v kvoto figur. Zelo malo, boste rekli, toda predvidevam, da je vsem resnim šahistom jasno, koliko možnih različnih pozicij je na šahovski plošči. Tipična 6 figurna končnica je recimo kralj, trdnjava, kmet proti kralj, trdnjava, kmet. Izračunane so tudi vse druge, na primer kralj, dama proti kralj, trdnjava, 2 kmeta itd.

 

Zdaj pa k bistvu. Te 6 figurne končnice so izračunane absolutno točno do končnega izhoda partije. Ne gre torej za analize ampak za natančen računalniški izračun brez ene same napake.

 

{jcomments on}

 

Tipična zmota

Nekateri ste si medtem že ustvarili mnenje, češ da so te končnice primerne le za zelo pozno fazo igre, do katere pa v dopisnem šahu redkokdaj sploh pride. Za analizo srednje igre in otvoritev pa naj bi bile povsem nepomembne. Na izbiro imate dve možnosti. Lahko prenehate brati in ostanete še naprej v zmoti, lahko pa z branjem nadaljujete in ugotovite, da bodo odslej vaše analize veliko boljše.

 

 

Na gornjem diagramu je pozicija iz srednje igre, kjer je na deski še vseh 32 figur. V spodnjem okvirju z analizo se lepo vidi, da program Stockfish že po nekaj minutah začne uporabljati tabele izračunanih končnic (obkrožene vrednosti tb= ….). Stockfich si je v relativno kratkem času nabral že 3548 dostopov do teh tabel.

 

 

Današnji moderni šahovski motorji vsebujejo algoritme, ki omogočajo zelo hiter pomik v globino po drevesu možnih variant. Zato ni presenetljivo, da imajo nekatere izmed teh variant na koncu končnico z 6 ali manj figurami. Ko motor naleti na tako varianto, preneha analizirati in iz tabele izračunanih končnic povzame absolutno točen izid partije. Analiza je v tem segmentu hitrejša in absolutno točna.

 

SKLEP: Baze izračunanih končnic so nujno potrebne za analizo dopisnih partij v vseh fazah igre in pomenijo veliko primerjalno prednost za igralce, ki to možnost uporabljajo.

 

Zadnjič posodobljeno: sreda, 31 Oktober 2018 09:22
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.