20.08.10 - Zaostali kmetje

{jcomments on} Pri napredovanju kmetov se pogosto zgodi, da kateri ostane pozabljen. Dva pogoja morata biti izpolnjena, da je kmet imenovan zaostali kmet:
1.) Zaostalega kmeta ne podpira - ščiti noben kmet na sosednji liniji
2.) Polje pred zaostalim kmetom nadzoruje nasprotnik in bi napredovanje tega kmeta pomenilo takojšnjo izgubo le-tega, ali je polje pred njim blokirano z nasprotnikovimi figurami,

Poglejmo si nekaj primerov....

Zaostali kmet ima dve osnovni slabosti:
a.) ne more biti branjen - ščiten od drugih kmetov iz sosednjih linij in
b.) je zelo omejen v gibanju, kot smo že omenili pod točko 2. nad diagrami.

Polje pred zaostalim kmetom in ponavadi pod kontrolo nasprotnika, kar je možno izkoristiti z zasedbo s figuro. Najprimernejši je skakač, ki ga kmetje iz sosednjih linij. Zaostali kmet bo tako postal tarča napadov, ker ga je težko braniti.

Kaj mora storiti igralec, ki ima v svojem taboru zaostalega kmeta ?
Poizkusiti se ga mora zbeniti in to, da ga zamenja za drugega kmeta. Včasih je tudi dobra možnost žrtve, vendar je potrebno za protiutež dobiti vsaj iniciativo kot kompenzacijo za material - dinamično ravnotežje.

Igralec, ki ima zaostalega kmeta ima problem.
Če ima vaš nasprotnik zaostalega kmeta, je le tega treba čim hitreje napasti s svojimi figurami in če se da, ga osvojiti.
Se nahaja zaostali kmet na polodprti liniji, vam nudi odličen cilj za napad z vašimi težkimi figurami.

Če je zaostali kmet blokiran z nasprotnikovo figuro, je lahka tarča za napad. Na diagramu zgoraj smo videli, kako je top onemogočil gibanje d7 kmeta in ga hkrati napadal. Sedaj si poglejmo na naslednjih še druge primere, kako je treba igrati proti zaostalem kmetu:

Najbolje je od vsega začetka preprečiti nastanek zaostalega kmeta! To ni vedno enostavno, vendar moramo vsaj poskušati nastanek preprečiti. Vedno moramo poteze s kmeti dvakrat premisliti, saj po premiku kmeta ni več povratka !!

Kamsky, Gata - Nikolič, Predrag (1-0)
Korzubov, Peter - Alexadrova, Olga (1-0)

 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.