Zapisnik SLOCOR 4.9.2010
torek, 14 September 2010 07:10

Zapisnik seje na zboru dopisnih šahistov SLOCORR 2010 v Radgoni, 4. septembra 2010

 

Prisotni: Iztok Brunšek, Marjan Šemrl, Andrej Loc, Aleš Borštnik, Gregor Vohl, Anton Čopar, Jernej Šivic, Danilo Korže, Matej Keršič, Viktor Jemec, Borko Boškovič, Milan Horvat, Dušan Leben, Janko Bohak, Ljubomir Gačnik, Ivan Rihtarič, Branko Kosič in Janez Slatnar.

 

Dnevni red:

  1. Otvoritev in potrditev dnevnega reda
  2. Poročili predsednika in selektorja slovenske reprezentance
  3. Razprava po poročilih
  4. Stališča za kongres ICCF
  5. Nov sistem državnih prvenstev, sistem lig

6.      Članarina za dopisni šah in razširitev ugodnosti, ki jih le-ta prinaša (dostop do foruma, baze dopisnih partij, teoretskega kotička,...)

7.      Teoretski center za podporo dopisnim šahistom

8.      Podelitev priznanj in pokalov

9.      Razno

AD 1.) Po uvodnem pozdravu organizatorja dr. Ivana Rihtariča smo potrdili dnevni red.

AD 2. in 3.) Svoji poročili sta podala selektor reprezentance Andrej Loc in predsednik SDŠ Danilo Korže. Poudarila sta izredne reprezentančne uspehe v zadnjem letu, kot tudi rekordno število osvojenih posamičnih norm za naslove. Kreirana je bila nova spletna stran dopisnih šahistov www.dopisni-sah.eu. Podrobnosti njunih poročil se najde prav na tej novi domači strani dopisnikov.

AD 4.)

a) Dopolnila v igralnih pravilih.

Slovenija glasuje za dopolnilo, da okvara računalnika ni več razlog za izredni dopust.

Na predlog o uporabi Nalimov 6 pri teoretičnih zmagah, ki zahtevajo >50 potez ima Slovenija pripombo, da je dikcija nedodelana ter da je potrebno jasno zapisati kako je z nadaljevanjem partije in morebitnim reklamiranjem zmage.

Opozoriti na možnost zavlačevanja v nedogled (namerno igranje neidealne linije Nalimova) in predlagati, da bi se reklamacija zmage po Nalimovu 6 upoštevala že kot takojšnja zmaga v partiji.

V primeru, da se pravilnik vsaj ne razjasni, se glasovanja vzdržimo.

b) Dvojno štetje časa po 20. dnevu.

V neformalnih kontaktih s člani in predsednikom komisije za igralna pravila dokazati, da obstoječe pravilo v ničemer ne preprečuje DMD in predlagati razmislek o ukinitvi pravila za visokonivojska tekmovanja.

c) Finale 8. ekipnega prvenstva EU.

Slovenija predlaga, da se vnaprej ne določi fiksni termin začetka, pač pa se počaka, da bodo znani vsi finalisti in se potem določi najprimernejši termin - po možnosti čim prej.

d) ICCF pridruženo članstvo.

Slovenija glasuje za predlog dopolnitve pravilnika o potrebnih 20% članov kluba iz drugih držav, da se klub lahko prizna kot mednarodni.

e) Delavnica »Ali bodo zmage vredne več«.

Ker se bo na delavnici ICCF zagotovo odvijala debata okrog stimulacije 3 točke za zmago in ena točka za remi, je potrebno delegate opozoriti na možnost manipulacije povezanih igralcev.

Npr. Trije igralci iz iste države se dogovorijo in namesto verjetnih 3 remijev, dobi vsak po eno partijo in vsi imajo točko več kot bi jih imeli sicer.

f) Dodatni kriteriji ob delitvi mest.

Slovenija glasuje za predlog komisije.

g) Memorial Andreja Šuštaršiča

Slovenija predvidoma v prvi polovici leta 2011 starta turnir "Memorial Andreja Šuštaršiča" s ciljno 10-12 kategorijo.

Delegat ICCF v septembru kontaktira svetovnega turnirskega direktorja Franka Geiderja in se dogovori za ustrezno potrditev turnirja (ali naknadno na kongresu ICCF, ali pa je morda dovolj odobritev le svetovnega turnirskega direktorja ter naknadna potrditev kongresa 2011). V primeru, da nobena od variant ne bo mogoča, se turnir organizira takoj ko bo mogoče speljati proceduro skozi ICCF.

Turnir naj bi imel 15 igralcev, od tega vsaj polovico tujcev. V primeru, da bo potrditev turnirja možna letos, delegat v Turčiji kontaktira primerne nacionalne zveze za načelno pridobitev 8 tujih igralcev na turnir. Aktivnost se nadaljuje po kongresu preko elektronske pošte - takrat se pridobi že konkretna imena igralcev za nastop.

Če bodo možnosti dopuščale (izredno težak in verjetno nemogoč zalogaj) naj bi bili med tujci 3 velemojstri.

h) Mednarodni dvoboji.

V sezoni 2010-11 Slovenija ne sprejema izzivov za mednarodne prijateljske dvoboje.

i) Mednarodni naslov SIM odslej v vseh dokumentih, člankih ipd. prevajamo kot "Višji mednarodni mojster".

AD 5.) Glede na nizek interes dopisnikov smo po razpravi sklenili, da novega sistema lig zaenkrat ne bi uvedli, pač pa ostanemo pri starem sistemu državnih prvenstev. Prvenstvo v letu 2010 se razpiše, izvede pa le, če bo prijavljenih vsaj 9 igralcev.

AD 6.) Članarina ostane in znaša še vnaprej 15 EUR letno. Plača se po možnosti čimprej v začetku koledarskega leta. Omogoča dostop do foruma na naši spletni strani, baze dopisnih partij, teoretskega kotička. Prav tako lahko igralci s plačano članarino sodelujejo tako na državnih prvenstvih kot tudi na mednarodnih tekmovanjih za reprezentanco Slovenije.

AD 7.) Sklenili smo, da ustanovimo teoretski center za podporo dopisnih šahistom, ki ga vodi in izvaja Matjaž Pirš. Center je pomoč selektorju reprezentanc pri opremljanju reprezentantov z bazami partij in teorijo otvoritev.

AD 8.) Podeljeni so bili pokali najboljšim trem ekipam na 3. ekipnem državnem prvenstvu v dopisnem šahu. Prvouvrščena ekipa je prejela še posebno nagrado sponzorja, 500 EUR, ostali dve ekipi pa poleg pokalov še knjižne nagrade. Podelili smo tudi specialne plakete zmagovalkam 7. ženske olimpijade: Anici Horvat, Maji Nadvešnik, Lari Kozarski in Evi Korošec.

Podeljeno je bilo tudi priznanje Zlati skakač za izredni prispevek k dopisnemu šahu v Sloveniji. Priznanje je prejel dr. Ivan Rihtarič, ki je večkratni organizator zbora dopisnih šahistov Slovenije.

 

Maribor, 13. 9. 2010                                                  Zapisal: Danilo Korže

 

 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.