Kongres ICCF - Antalya 2010 - VI

 

Tretji dan kongresa

Tematika dopoldanskega dela je bila bolj primerna za fotografiranje, kot za neposredni prenos. Povzetek bom skušal napisati v popoldanskem delu.

Zjutraj so bila najprej podeljena priznanja za uspehe na conskih tekmovanjih, med drugim tudi za nove evropske prvake. Novi častni član mednarodne organizacije ICCF je postal nemški delegat in predsednik njihove zveze dr. Fritz Baumbach.

Potem pa so bila na vrsti priznanja za mednarodne naslove, ki so jih igralci osvojili v preteklem letu. Ob podelitvi sem ugotovil, da je Slovenija po številu letošnjih naslovov šesta na svetu v absolutnem smislu. Pred nami so le Nemčija s 33 naslovi ter Rusija, ZDA, Italija in Poljska, ki so osvojile le nekaj naslovov več kot mi. Glede na število prebivalcev pa smo gotovo z velikim naskokom čisto na vrhu.

Prejeli smo 6 medalj in priznanj (Aleš Borštnik kar dvakrat!), naslednji slovenski igralci pa se od danes naprej lahko tudi uradno ponašajo z mednarodnimi naslovi:

IZTOK BRUNŠEK - velemojster

MATEJ KERŠIČ - višji mednarodni mojster

ALEŠ BORŠTNIK - višji mednarodni mojster

MATJAŽ PIRŠ - mednarodni mojster

MILAN HORVAT - mednarodni mojster

Dopoldanski del se je nadaljeval s potrjevanjem bodočih turnirjev, ki so bodisi del uradnega programa ICCF, ali pa so jih predlagale posamezne države članice.

   

 

 Turnirji šolskih krožkov se bodo nadaljevali, vendar je potrebno prej najti ustrezno formulo za razrešitev problema počitnic v različnih terminih, še posebej pa kako pri tem upoštevati severno in južno hemisfero.

 

Organizacija ostalih svetovnih turnirjev bo potekala v standardnih terminih. Zanimiva informacija za udeležence ciklusa SP: Začetek predtekmovalnih turnirjev bo v letu 2011 na iste datume kot letos. 27. svetovno prvenstvo pa se bo začelo junija 2011. Trenutno obstaja že 18 upravičencev za nastop. Iz prejšnjih SP pa neposredno pravico nastopa na SP pridobijo trije prvouvrščeni.

Zdaj pa še pomembna novica. Memorial Andreja Šuštaršiča je soglasno potrjen s strani kongresa, prav tako tudi spremembe, da polfinale in finale našega turnirja "SLO 15 let" veljata za osvajanje mednarodnih norm. Tudi start turnirja konec leta 2010 ni problem, prav tako ostale modifikacije, vendar morajo biti pravočasno javljene svetovnemu turnirskemu direktorju Franku Geiderju. Torej - najprej Frank in potem šele turnir na server!!!

Pravzaprav smo potrdili vse predlagane turnirje, razen dveh, ki jih je zadnje trenutke pred kongresom predlagala privatna nemška šahovska šola. Ker določenih okoliščin tudi nemška delegacija ni znala pojasniti, je delegat Fritz Baumbach predlagal, da se odločitev o teh dveh turnirjih preloži na kongres 2011. Nemški predlog je kongres tudi sprejel.  

Popoldne smo najprej poslušali poročilo o poštnih turnirjih - zanimanje zanje še vedno drastično upada. Trenutno  pa razpravljamo o problematiki turnirjev za denarne nagrade. Ja, tudi tovrstne turnirje ponuja ICCF, le nagrade so nekako le za pokritje stroškov elektrike, ki jo porabi naš najboljši prijatelj. Je ponujala, kajti sprejeli smo sklep, da se s tem projektom ne nadaljuje. Tematski turnirji tudi ne ponujajo obilo snovi za poročanje.

Kratko poročilo so o izvedenih turnirjih in planih za naprej  predstavili direktorji vseh 4 con, na katere je razdeljen ICCF. Predlaga se, da bi se medconski turnirji v bodoče organizirali redkeje - sedaj se na dve leti, kar vpliva na drastični upad kvalitete.

Zdaj se pa začenja zanimiva tema - igralna pravila. Prva tema je zelo vroča in udarna: izredni dopust! Predstavil sem naš predlog, vendar nima ravno široke podpore, sploh pa ne s strani komisije za pravila. Tresla se gora, rodila se je pa miš. Zaenkrat smo sprejeli le, da okvara računalnika ali internetnega priključka ni več razlog za izredni dopust. Zdaj pa pravilo 50 potez! Na žalost ostanejo FIDE pravila še naprej v veljavi, kajti vse ideje o Nalimovu je kongres zavrnil. Sam sem glasoval proti (za spremembe).

Za konec imamo sestanek še evropski delegati. Predstavil sem naš predlog, da se 12. ekipno EP začne takoj, ko bodo znani finalisti. PREDLOG JE DOBIL VEČINSKO PODPORO s samo 3 glasovi proti! Novo polfinale pa starta okvirno junija 2011.

Imenovan sem bil za predsednika komisije za reorganizacijo posamičnih evropskih prvenstev (sugestije so dobrodošle!). Člani komisije so še: Per Soderberg, Josef Mrkvička in Gian-Maria Tani. Spomladi 2011 starta nov ciklus  "bivšega Harro Otte" ekipnega tekmovanja, ki se bo tokrat imenoval  Witold Bielecky  v spomin na predlani preminulega poljskega prijatelja.

Predvideva se novo evropsko ekipno tekmovanje za rating <2300, 6 igralcev v ekipi, fiksni ICCF rating. V letu 2010 začenja nov ciklus ekipnega tekmovanja Interzonal 2010 (1-2 igralca iz vsake države).

Nocoj se je kongres resnično zavlekel, sploh ne bom imel časa, da se pripravim na hitropotezni turnir ...

{jcomments on}

 

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 11 Oktober 2010 18:27
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.