Kongres ICCF - Antalya 2010 - VIII

 

Zaključna dogajanja

V sredo zvečer je turški velemojster rednega šaha Kivanc Hasnedaroglu odigral simultanko z nekaterimi udeleženici kongresa. Kivanc je mladenič dobrih dvajsetih let, ki se je pravkar vrnil s FIDE olimpijade, kjer je nastopal za turško reprezentanco na drugi deski. Zanimivo je, da je pred leti igral za turško reprezentanco tudi dopisni šah, vendar ni bil tako uspešen. Tokrat je moje kolege premagal z rezultatom +13, =8, -1.

V četrtek je bila na programu ekskurzija in ogled bližnjih znamenitosti. Z vzpenjačo smo se povzpeli na bližnjo goro Tahtali (2365 m), v nadaljevanju izleta pa smo si ogledali še ostanke antičnih mest Olympos in Phaselis.

V petek je bil do večera prost dan, nato pa zaključni banket, ki je bil organiziran zares v visokem stilu. Obiskal nas je sam predsednik turške šahovske zveze Ali Nihat Yazici, ki je sinonim za vrtoglavi vzpon turškega šaha v zadnjih letih. Turki imajo šah v šolah, število igralcev se je nekajkrat pomnožilo, da o kvalitetnem vzponu sploh ne govorimo. Letni proračun turške šahovske zveze je iz 100.000€ narastel na neverjetnih 6,5 milijona €. Turčija je dandanes zares prava šahovska Meka, kmalu pa bo postala svetovna velesila.

 

Delegati in spremljevaci smo uživali v zares prekrasnem večeru z živo glasbo in trebušno plesalko, ki je zabavala tudi oba predsednika. (Levo: Ali Nihat Yazici, predsednik turške šahovske zveze, desno pa Eric Ruch, predsednik ICCF).  

{jcomments on} 

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 11 Oktober 2010 18:27
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.