Prva povojna leta (1948–1958)

 

Po drugi svetovni vojni je preteklo kar nekaj časa, da so se dopisni šahisti ustrezno organizirali. Pri šahovski zvezi Jugoslavije je bil leta 1948 ustanovljen  odbor za dopisni šah. Dopisni šah je tako dobil svoje mesto v splošni organizaciji šaha v Jugoslaviji.

Odbor za dopisni šah Jugoslavije je priredil od leta 1948 do konca leta 1954 številne turnirje različne moči (skupno 158), na katerih so uspešno nastopali številni slovenski šahisti. Bili so to večinoma šahisti rednega šaha, ki se iz najrazličnejših razlogov niso mogli udeleževati rednih šahovskih tekmovanj in so jih organizatorji navdušili za tovrstno šahovsko udejstvovanje. Prva leta so bili to samo domači kategorni turnirji na katerih so zmagovalci dobili višji dopisni razred –»klaso«.


Na teh turnirjih so sodelovali: Rajko Poberžnik, Ivan Marek, Ivan Krulc, Rihard Lorbek, Herbert Maček, Franček Brglez (na sliki), Franc Braniselj, Karol Gradišnik, Rudi Šlatau in številni drugi slovenski dopisni šahisti.

Kot zanimivost objavljam  turnirsko tabelo prvega dopisnega turnirja našega znanega velemojstra Frančeka Brgleza.  Na turnirju iz leta 1954  je zmagal Franc Braniselj, ki je na žalost kmalu prenehal z igranjem dopisnega šaha. (1)

 

JDŠU/ 23-III »B« 1954

1

2

3

4

5

6

T

M

1

Braniselj F.

 

 

 

1

½

0

1

1

½

½

½

1

1

1

2

Brglez F.

 

0

½

 

 

1

1

1

½

1

½

1

1

2

3

Ilić M.

 

1

0

0

0

 

 

0

1

1

½

1

1

3

4

Gavrilovski A.

 

0

0

0

½

1

0

 

 

1

½

1

1

5

4

5

Sturda B.

 

0

0

0

½

0

½

0

½

 

 

1

1

5

6

Glavač F.

 

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

 

0

6

 (1 ) Bilten Saveta za dopisni šah, Beograd  št. 3/84

 

Na kongresu ICCF v začetku leta 1951 je bila Jugoslavija sprejeta v polnopravno članstvo te svetovne dopisne organizacije. S tem se je pričelo novo poglavje v zgodovini jugoslovanskega in s tem tudi slovenskega dopisnega šaha. Jugoslovanska  dopisna reprezentanca je pričela sodelovati na dopisnih olimpijadah in moštvenem evropskem prvenstvu, vrhunski igralci pa so lahko sodelovali na svetovnem in evropskem prvenstvu za posameznike in na mednarodnih kategornih turnirjih. Jugoslovanska reprezentanca je odigrala od tega leta dalje številne prijateljske mednarodne dvoboje. Na teh dvobojih so sodelovali tudi številni Slovenci, ki so  kasneje večinoma opustili tovrstno šahovsko udejstvovanje, vendar jih je potrebno omeniti kot zanimivost tistega časa. To so bili:Jože Šušnik, Jože Šiška in Slavko Vrhovec, ki so nastopili v prvem prijateljskem dvoboju jugoslovanske reprezentance  v katerem je ta zmagala 8:7 proti Švici. V kasnejših dvobojih so nastopili še: Ljuban Jakše, nekdanji predsednik slovenske in jugoslovanske šahovske zveze, Herbert Maček, Rudi Šlatau, Ernest Kapus, dolgoletni sekretar slovenske šahovske zveze, Ivo Javornik, Slavko Krivec, Štefan Levačič, Ivan Krulc, Andrej Mišura, Branko Grosek, Otmar Avsec, Ivan Marek in Franček Brglez.

 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.