DOPISNI ŠAHIST JE POTRPEŽLJIV ČLOVEK
Prispeval Andrej Novak   
četrtek, 13 Januar 2011 12:49

 

Z zgornjim naslovom, želim poudariti predvsem to, da je igranje dopisnega šaha zelo potrpežljiv posel.{jcomments on}

Potrpežljivost je vrlina, ki je ravno tako cenjena v realnem življenju. Če prehitro odigramo slabo potezo v dopisnem šahu, lahko slabost ali premalo kalkulacije plačujemo skozi celotno partijo. V življenju smo soočeni s situacijami, kjer je boljše počakati, kot pa iti z glavo skozi zid.

Na začetku ukvarjanja z dopisnim šahom sem spoznal, da sem zelo nepotrpežljiv človek. Jezen sem bil, ker moji nasprotniki niso hitreje odigrali potez. Še bolj sem bil ogorčen, ko sem spoznal, kako slabo programsko opremo imam. Počutil sem se kot Don Kihot v borbi z mlini na veter.

Vendar, ker sem po naravi trmast, se nisem predal tako zlahka. Našel sem poti do boljših šahovskih motorjev, do skripte Marjana Šemrla, do stalne podpore Andreja Loca. Če ne bi bilo teh ljudi, bi po mojem kariero dopisnega šahista zelo hitro obesil na klin.

Vrnimo se nazaj, k vrlini POTRPEŽLJIVOST.

Na enem izmed mojih redko odigranih OTB turnirjev, sem v pogovoru o šahu, omenil dopisni šah. Zakaj ni več toliko igralcev iz OTB šaha v sferi dopisni šah? Odgovor je bil ta, da je potrebno veliko preveč potrpežljivosti, da se odigra partija dopisnega šaha. Če te vrline na začetku nimamo, je boljše za nas, da igramo hitropotezne partije preko različnih šahovskih serverjev.

Dejstvo pa je, da vrlino POTRPEŽLJIVOST lahko osvojimo, če si to res želimo. Ne bomo delali novih vrat v steni, če so vrata že narejena. Ne bomo iskali druge poti iz sobe, če ta pot že obstaja. S temi primerjavami želim predvsem poudariti, da moramo na začetku najti pot do ljudi, ki nam lahko pomagajo pri ukvarjanju z dopisnim šahom.

Na tem mestu bi se zahvalil vsen dopisnim šahistom, ki svoje znanje nesebično podajajo naprej, v dobri veri, da bo slovenski dopisni šah živel večno.

Kaj pomeni potrpežljivost v primerjavi z odigrano potezo?

V nasledni poziciji Sicilijanske obrambe - variante Svešnikova ali kot radi rečemo Laskerce, ima beli možnost odigrati ,,nepotrpežljivo,, potezo. Ali jo lahko najdete?

 

 

Beli na potezi ! Odigrajte ,,nepotrpežljivo,, potezo !

 

V poziciji na diagramu ima beli več možnosti. Ko sem pregledoval variante, ki jih podaja Matjaž Pirš, sem prišel do čudovite povezave POTRPEŽLJIVOSTI in odigrane poteze.

Zame bi bila ,,nepotrpežljiva,, poteza:                                              

6. Sf5 !?

Ob odigrani potezi beli umika skakača na polje, kjer skakač ne bo imel velikega pomena za pozicijo. Predvsem zato, ker ima črni takoj možnost igre v centru:

6. ...  d5 !

Poteza v duhu POTRPEŽLJIVOSTI  pa je:

6. Sdb5

Upam, da je moje razmišljanje padlo na plodna tla. Ob koncu naj še zaključim z izpeljanko zgornjega naslova:

KOT DOPISNI ŠAHIST SE UČIM POTRPEŽLJIVOSTI !

Zadnjič posodobljeno: sreda, 26 Januar 2011 20:44
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.