SMEROKAZI - II.
Prispeval Andrej Novak   
sobota, 05 Marec 2011 20:33

 

Rad bi nadaljeval svoje prejšnje razmišljanje o smerokazih v dopisni partiji. Mogoče sem slabo zastavil celoten naslov in bi moral spremeniti naslov v KOMPAS. Kajti ravno sledenje prave poti oz. pravilnega načrta, ti omogoči dobro igranje v dopisni partiji. Kompas je pripomoček, ki ti omogoči, da vedno ostaneš na pravi poti. Vedno pokaže kje se nahaja magnetni sever in na podlagi te informacije lahko ugotovimo kam moramo iti. Seveda moramo biti tudi tu pazljivi, da ni v bližini kakšnih ,,zavajajočih,, magnetnih polj.

 

Partijo, ki sem jo igral proti Potrata Jankotu, je zame pomenila izgubo prave smeri. Moj notranji kompas je zatajil.

PREVEČ SEM VERJEL NAPAČNIM PODATKOM. Če pojasnim nekaj mojih ugotovitev iz prejšnjega članka.

  • Partija ki sem jo našel v bazi je bila meni preveč všečna, predvsem rezultat, zmaga črnega me je popolnoma zavedel. Če bi preveril podatke, videl da je beli slabo odigral turnir, kjer je bila partija odigrana, celo nekaj partij izgubil na čas, potem ne bi verjel na prvo žogo. Šele po svoji izgubljeni partiji sem preveril podatke in ugotovil, zakaj sem plačal ceno napačnega podatka. Na tem mestu bi zapisal še ugotovitev Marjana Šemrla, da je izredno pomembno katerim partijam pripisujemo velik pomen. Predvsem moramo gledati in primerjati partije od leta 2001, ko so se pričeli v šahovski igri na veliko uporabljati šahovski motorji. Te partije že vsebujejo analizo kvalitetnih šahovskih motorjev.

  • Druga ugotovitev, ki potrebuje razčlenitev je ta, da nisem dal več časa analiznemu motorju. Preveč na hitro sem analiziral kritično pozicijo. Svojemu ,,sekundantu,, je potrebno pustiti čas, da opravi svoje delo, PREDVSEM V KRITIČNI POZICIJI. Tu moram pojasniti, da sem potezo nasprotnika videl, vendar je nisem pravilno ocenil in preveč podcenil. Cena je bila visoka, izguba ,,kompasa,, v partiji.

Svoji prigodi bi rad dodal še zgodbo mojega prijatelja Bajda Radota. Že kar nekaj časa nazaj, mi je zaupal, da je v neki partiji popolnoma dobljen. Ko sva se srečala, mi je pokazal kje je njegov nasprotnik naredil napako in mi zaupal, da je našel partijo, ki popolnoma ovrže žrtvo njegovega nasprotnika.

 

Poteza 13.Lh7: je napačna odločitev. Od tu naprej je potrebno najti pravi kažipot.

Partijo si lahko ogledate na povezavi:

KOVAČ STANKO - BAJDA RADO

To je zame lep primer in dokaz, da +MORAMO ISKATI PRIMERLJIVE PARTIJE ali če se zopet izrazim ,,smerokaze,, da ne zaidemo na naši poti.

Smerokaz je partija:

BRAGA C. - Van RIEMSDIJK

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: sobota, 12 Marec 2011 07:57
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.