24.SP/III. - Nabava računalnikov
sreda, 16 Marec 2011 12:49

 

Nabava računalnikov

Modernega dopisnega šaha si brez dobre računalniške opreme ne znamo več predstavljati. Seveda ima človek s svojim znanjem in analitičnimi sposobnostmi še vedno ogromno in  odločujočo vlogo, vendar da bi se s fračo zoperstavili tankom in topovom, kot je nekje zapisal kolega Iztok Brunšek, je pa vseeno nekoliko preveč optimistično. 

Pred začetkom finala 24. svetovnega prvenstva sem se tudi sam znašel v situaciji, ko je bila moja oprema potrebna temeljite prenove. Natančno sem vedel, da si nikoli v življenju ne bi oprostil, če bi zaradi pretiranega varčevanja ali če hočete škrtarjenja, izpustil iz rok priložnost, ki jo tekmovanje tako visokega ranga ponuja. Po drugi strani pa spet nimam strica med tajkuni, da bi lahko nabavljal in zapravljal kar tako na počez. Zato je bila odločitev na dlani: nabaviti nekaj primernega, s čimer bom nasprotnikom za silo enakovreden in to za čim nižjo ceno. Ob tem sem se  dobro zavedal dejstva, da bo večina nasprotnikov in  neposrednih konkurentov v vsakem primeru precej boljše opremljenih. Računal sem, da bom ta primanjkljaj lahko uspešno pokril z  bolj dodelanimi analiznimi postopki in šahovskim znanjem.

Nekaj stvari mi je bilo jasnih:

  • operacijski sistem bo 64-bitni, kar pohitri Rybko in verjetno tudi druge programe za približno 60%,
  • računalnika bosta najmanj dva, ker si 100% izpada v primeru okvare ne smem privoščiti,
  • ob podvojitvi števila procesorjev, se hitrost programov poveča le za faktor 1,7, zato bom raje nabavil več računalnikov z manj jedri.

Čeprav se profesionalno ukvarjam s poslovno informatiko, mi je hardware, bolj kot ne, španska vas. Na srečo imamo dopisniki med seboj ljudi, ki se na to področje spoznajo, zato sem v prvi fazi poiskal njihovo sodelovanje.  V veliko pomoč sta mi bila kolega Danilo Korže in Aleš Borštnik (hvala obema!), ki sta na tem področju veliko bolj na tekočem. Sam sem nekaj razmišljal o 8-procesorskih računalnikih, vendar sem po posvetih ugotovil, da so 4-procesorski računalniki optimalnejša rešitev.

Izračun je bil naslednji:

1.)    Dva 8-procesorska računalnika:

  • Hitrost: 1,7 x 1,7 x 1,7 = 4,9 x 2 = 9,8
  • Cena:  2500 € x 2 = 5000 €

2.)    Štirje 4-procesorski računalniki:

  • Hitrost: 1,7 x 1,7 = 2,9 x 4 = 11,6
  • Cena: . 700 €  x 4 = 2800 €

Pokazalo se je, da v drugi varianti dobim  20% močnejši sistem za 40% nižjo ceno. Dileme  ni bilo več. Pri izvedbi  mi je pomagal moj dolgoletni svetovalec za področje računalnikov Mauricio Čulibrk iz firme Infohit Computers d.o.o.. Vse štiri računalnike sem enostavno s stikalno napravo povezal na isti monitor, miš in tipkovnico in tako dobil sistem, s katerim sem igral to svetovno prvenstvo.

Nekaj napak sem pri tem vseeno naredil. Računalniki imajo le 256 GB diske in uganili ste – za Nalimova 6 so vsaj 5x premajhni.  Vendar takrat še nisem poznal prave vrednosti izračunanih končnic Nalimov 6. Računalnike bi lahko tudi brez velikih stroškov povezal v lokalno mrežo in si uredil oddaljen dostop.

Seveda pa omenjena cena še zdaleč ni pomenila vseh materialnih stroškov, ki sem jih imel s tem svetovnim prvenstvom. Ne boste verjeli – teh 16 procesorjev  zadovoljivo ogreva 20 kv. m velik prostor, če zunanja temperatura ne pade ravno pod nič stopinj. To pa ni zastonj, izračunal sem, da so stroški porabe električnega toka približno 2 € na dan. Nabavil sem še nekaj šahovske teorije in zunanji disk za Nalimova, tako da bo končni obračun vseh materialnih stroškov tega svetovnega prvenstva okroglih 5000 €.

P.S.: Ob gornjem izvajanju je potrebno vedeti, da se je vse skupaj dogajalo leta 2009, danes so razmere na trgu že drugačne (8-procesorske računalnike je npr. možno dobiti že za 1500€). Pojavili so se tudi zmogljivi 6 in celo 12-jedrni procesorji, zato bi bil v tem trenutku potreben premislek in izračun na novo.  

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 03 Maj 2011 20:14
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.