ALI OBSTAJA HITROPOTEZNO IGRANJE DOPISNEGA ŠAHA ?
Prispeval Andrej Novak   
torek, 29 Marec 2011 15:56

Na začetku, ko sem se srečal z dopisnim šahom, se mi je zdelo porabiti tri do pet dni za potezo, velika potrata časa. Imeti na razpolago toliko časa, pomeni odgovornost, da bomo čas koristno porabili. V primerjavi z igralci OTB šaha, tiktaka ura v dopisnem času zelo počasi. Ne mislite, da imate zato prednost, kje pa, čas se lahko hitro porabi, včasih pa ga tudi zmanjka.

Priznati moram, da tudi sam spadam med bolj hitre igralce dopisnega šaha. Poskušam igrati bolj počasi, vendar me zmerom premami napis ,,YOUR TURN,,.

 

 

Dopisne igralce šaha bi lahko torej razvrstili v dve skupini po hitrosti igranja:

  • ,,FAST,, ali hitre igralce in

  • ,,SLOW,, ali počasne igralce.

 Za prve igralce sem nekoč zasledil tudi izraz ,, speedy Gonzalesi,,. Ne sme nas zmesti dejstvo, da hitro odgovarjajo na vaše poteze. Obstajajo dve razlagi, ali imajo igralci močne računalnike ali pa veliko bazičnega znanja in pač ne potrebujejo veliko časa za odločitev o izbiri najboljše poteze.

Ko se torej pred mojimi partijami pojavi napis, kot sem ga obkrožil na sliki, se pričenja izbira najboljše poteze. Po nekajletnem igranju dopisnega šaha bi temu iskanju sedaj raje dal izraz:

ISKANJE NAJBOLJŠEGA PLANA IGRE.

Vrnimo se na zgornje vprašanje. Ali obstaja hitropotezno igranje dopisnih partij ? DA, SEVEDA OBSTAJA. Za primer si poglejte tabelo skupine v kateri igram. Spodaj je povezava do skupine.

TABELA

Na lastni koži sem doživel in tudi uspešno preživel igranje s takšnim ULTRA HITRIM IGRALCEM. Če pozorno pogledate tabelo, boste spoznali za katerega igralca gre.

Naj razkrijem, kako naj bi se igralo proti takšnemu igralcu.

  1. Nasvet, ki sem ga nekoč prebral na dopisni strani, ko jo je še urejal Marjan Šemrl je bil, da ne smemo pasti na raven takšnega igranja in pač IGRAMO SVOJ TEMPO IGRANJA. Nasprotnik nas ne sme premamiti s svojim hitrim igranjem, da ne postanemo nepazljivi in zaidemo s prave poti.

  2. Nasvet, katerega sem se držal sam, pa je, da ODGOVORIMO Z ISTIM OROŽJEM. Torej s hitrim igranjem. Pri takšnem igranju moramo zaupati lastnim, hitrim analizam in jasno INTUICIJI.

Drugi način je seveda doti težji in sedaj, ko sem ga preizkusil, bi ga priporočil samo igralcem z močnimi živci. Ob čakanju na potezo, je dobro pojesti kakšno pomirjevalo, da nas ne odnese s stola, ko dobimo kakšno nepričakovano potezo. Ta o pomirjevalu je bolj za šalo kot za res. Vendar je čakanje, resnično ena živčna vojna. Bolje je, da vi presenetite nasprotnika z dobro odigrano potezo, za katero stoji premišljen načrt, kot pa da naletite na presenečenje s strani nasprotnika.

Takšno hitropotezno igranje izgleda nekako takole. Poteza na dan ali pa če je vikend, bodite pripravljeni na odgovor že po nekaj urah. V enem dnevu je možno izmenjati več potez. Če je neka varianta forsirana, recimo do sedem ali več potez. Torej resnično HITROPOTEZNO IGRANJE dopisnega šaha.

Nove igralce, ki se boste lotili dopisnega šaha bi usmeril na prvi nasvet, IGRAJTE SVOJ TEMPO IGRANJA. Wink

Za dopisne začetnike – IGRAJTE POČASI !!

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: četrtek, 31 Marec 2011 07:39
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.