24.SP/VI. - Izbira otvoritev
sobota, 02 April 2011 00:00

 

 Izbira otvoritev

 Trije koraki so absolutno nujni.
 Najprej moraš imeti znanje o svoji moči,
 drugič zbrati pogum, da si drzneš in tretjič
 moraš imeti zaupanje vase, da to narediš.

Približno 12 let je od tega, ko smo sedeli s tolminskimi šahisti na gostilniškem vrtu ob kavici in razpredali o pravkar končanem ekipnem dvoboju. Tistega dne se mi je posrečila čudovita zmaga s črnimi figurami in prav ta partija je bila predmet pogovora. Igral sem sumljivo varianto v Škotski igri: 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sd4 Dh4?! in zmagal v miniaturi. Kolegi so mi dokazovali, da je kljub tej zmagi, varianta slaba in špekulativna. Pa se nisem dal prepričati. Tedaj je prijatelj, mojstrski kandidat, znan pesnik haiku poezije in kasneje filmski režiser Dimitar Anakiev vzkliknil: »Pa ti hočeš šah privatizirati!«. Tisti hip me je spreletelo in v trenutku mi je bilo jasno vse …

Šah je igra, ki ima svoje zakonitosti. Naša naloga je, da te zakonitosti spoznamo, se jim prilagodimo in uživamo v spontani skladnosti zakonov šaha in lastne osebnosti. Če hočemo šahovske zakone prelisičiti, je približno tako, kot bi želeli prelisičiti zakon gravitacije. Prej ali slej bomo z nekaj buškami nekje prav trdo pristali. Tisti trenutek »razsvetljenja« me od takrat spremlja na vsakem koraku in v največji meri sem ga prenesel prav v dopisni šah.

Čeprav se šahovska teorija razvija iz dneva v dan in kar je danes dobro, je lahko jutri ovrženo, je vseeno prav, da jo spremljamo, stalno vrednotimo, predvsem pa v svoji igri upoštevamo. Irski teoretik in dopisni igralec Tim Harding je že leta nazaj pisal o načinu igre z belimi in črnimi figurami. Razlika je precejšnja, razlog pa tiči seveda v začetni potezi belega, ki mu daje za dopisne razmere precejšnjo prednost in pobudo v partiji.

Ker je črni v začetku slabši, mora najprej poskrbeti za izenačenje in šele nato napadati. Zato je primerno, da s črnimi figurami izbiramo solidne obrambne sisteme in se v glavnem držimo uhojenih in preizkušenih poti. Nasprotno pa moramo z belimi figurami izkoristiti začetno pobudo, zato je primerno, da ob prvi dobri priložnosti zapustimo teoretične vode in črnega postavljamo pred njemu še neznane in nove probleme. Svetuje se tako imenovani »power play«, kar bi lahko prevedli v aktivno igro na vso moč.

Kot solidni obrambni sistemi proti potezi 1.e4 veljajo ta trenutek predvsem naslednje otvorive: 1…e5 (zasnovano na Španski ali Ruski obrambi) ter 1…c5 (varianti Laskerja in Najdorfa). Praksa kaže, da ima črni v ostalih otvoritvah precej več problemov.

Proti 1.d4 pa se ta trenutek kot najbolj solidno kaže 1…d5 (Sprejeti damin gambit, Slovanska obramba) ter verjetno tudi 1…Sf6 s prehodom v sisteme Nimcovičeve ali Damine indijke.

Večina ostalih obrambnih sistemov prinaša črnemu  več težav, izenačenje pa je vprašljivo.

Na 24. svetovnem prvenstvu sem ta pravila dosledno upošteval. Proti 1.d4 sem se odločil za Sprejeti damin gambit in vse tri partije brez večjih težav remiziral. Proti 1.e4 pa sem uporabil Rusko obrambo, izkupiček pa je bil 3 točke iz 5 partij.  Za odtenek slabšo pozicijo sem imel edino v partiji  proti nemškemu velemojstru Wunderlichu, v vseh ostalih neodločenih partijah pa so bili beli tisti, ki so morali poskrbeti, da nisem prišel s črnimi figurami v položaj, ko bi lahko začel  razmišljati o zmagi.

Z belimi figurami pa sem ubral zanimivo taktiko, ki je doslej še nisem uporabljal in se je izkazala  nadvse uspešno. Za igro na zmago sta primerni  predvsem potezi 1.e4 in 1.d4. Matjaž Mikac pravi, da so morda sistemi z 1.d4 perspektivnejši, saj se pozicije, ki nastanejo po otvoritveni potezi 1.e4  hitreje »postarajo«. Prevedeno bi to pomenilo, da ko črni odbije napad belega, je pozicija večkrat že brezupno enaka in remi neizbežen. Po mnenju poznavalcev je v okviru  1.d4 perspektivna Katalonska otvoritev (kmet se večkrat v resnici žrtvuje ...), vendar bo pred podajanjem zanesljivejših ocen nujno potrebna še temeljita preverba v razmerah sodobnega dopisnega šaha.

 

 

Moja taktika  je bila v tem, da sem pregledal  repertoar nasprotnikov s črnimi figurami proti obema sistemoma in se odločil glede na obrambe, ki jih v enem ali drugem primeru uporabljajo.

V praksi bi to pomenilo -  če nekdo igra na 1.e4 potezo 1…e5 in na 1.d4 Kraljevo indijko, da je poteza 1.d4 boljša izbira. Za 1.d4 se bomo odločili tudi, če na to potezo odgovarja s Holandsko obrambo, na 1.e4 pa z Laskerjevo sicilijanko. No ja, če je ta nasprotnik slučajno slovenski Houdini v Holandki - velemojster Iztok Brunšek, bi vseeno dvakrat premislil.

Nasprotno pa se bomo odločili za otvoritveno potezo 1.e4 recimo v primeru, ko nasprotnik igra občutljivo Aljehinko, na 1.d4 pa trdno Slovansko obrambo.

Ta selektivni otvoritveni pristop za bele figure se je resnično obnesel in zanesljivo ga bom uporabljal tudi na naslednjih turnirjih.

 

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 03 Maj 2011 20:17
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.