24.SP/IX. - Kontrola nad turnirjem
petek, 15 April 2011 13:01

 

 Kontrola nad turnirjem

V naslednjih dveh prispevkih bom skušal podati zbirko nasvetov za tiste igralce, ki hočejo imeti svoje turnirje pod kontrolo. Nujni pogoj, da ima stvar sploh smisel,  je seveda dobra igra. Sicer pa imajo postopki za kontrolo nad turnirjem na eni in dobra igra na drugi strani močan sinergijski učinek.

Če igramo počasneje od  nasprotnikov, imamo veliko prednost, ker: 

  • so naše poteze bolj premišljene,
  • so naši rezultati v tabelo vpisani kasneje kot rezultati naših nasprotnikov,
  • ob več nedokončanih partijah imamo več informacij in več manevrskega prostora kot naši nasprotniki,
  • imajo nasprotniki manj informacij o našem dejanskem položaju.

Skratka – če igramo dovolj počasi, si ustvarimo možnost, da kontroliramo turnir!

Lahko je reči »igraj počasneje od nasprotnikov«, izvedba pa vendarle ni tako zelo enostavna. Zadeve se moramo lotiti načrtno in sistematično, kajti podobne ideje  rojijo po glavi tudi našim konkurentom, le tako sistematično se jih morda ne lotevajo.

1.) Izkoristite čim več časa za razmišljanje.

Ali se vam dogaja, da vam na koncu partije ostane 200 in več dni časa za razmišljanje, pa kljub temu nimate občutka, da igrate prehitro? Dejstvo je, da je poraba časa v začetni fazi po prehodu iz otvoritve daleč največja, kasneje pa pridejo forsirane poteze ter manj partij in kar naenkrat je časa več kot dovolj.

Če niste ob 20. ali 30. potezi v rahli časovni stiski v vsaj polovici vaših partij, potem igrate odločno prehitro! Sicer pa je popolnoma primerno, da se skozi celoten tok partije gibljete v varnem časovnem območju nekje med 70 in 20 dnevi preostanka časa. To pomeni, da ob časovnih kontrolah nimate več kot 20 dni, potem jih pa itak dobite dodatnih 50.

2.) Uravnavajte preostanek časa v vseh partijah.

Nadvse pomembno pravilo, ki nam pravzaprav omogoča optimalni izkoristek časa. Ali se vam morda dogaja, da imate v eni partiji 100 in več dni preostanka časa, v drugi pa se borite s časovno stisko? Če je odgovor pritrdilen, potem je skrajni čas, da začnete z uravnavanjem časa v vaših partijah.

Primer: V neki partiji imamo 130 dni preostanka časa in forsirano potezo, ki jo lahko takoj odigramo. Običajno razmišljanje je, da je itak vseeno in potezo odigramo. Pa ni vseeno, zaradi pravila »20 dni« ni, pa še zaradi česa ne. Če potezo odigramo prej, bomo prej tudi prejeli nasprotnikov odgovor, ki pa bo morda zahteval naše polno angažiranje. Pravilna reakcija je, da nasprotniku na tako potezo odgovorimo šele po 20 dnevih.

Predlagam, da si ustvarite posebno evidenco za uravnavanje časa in ločite trenutek odločitve od trenutka, ko potezo odigrate!  Odločitev lahko sprejmete danes, potezo pa odigrate šele čez 10 dni – nihče vam tega ne brani.

Skušajte se v čisto vseh vaših partijah »gibati« v že omenjenem območju 70-20 in nikoli v nobeni partiji ne prekoračite meje – recimo 100 dni preostanka časa.

3.) Prioritetna lista partij.

Da bi lahko optimalno izkoristili čas za razmišljanje, ki nam je na razpolago, je nujno da si ustvarimo in sproti ažuriramo prioritetno listo partij, ki se trenutno nahajajo v postopku razmišljanja in odločanja za potezo. Nekateri igralci uporabljajo sistem »A, B, C, D«, pri čemer z »A« označijo partije z najvišjo stopnjo nujnosti, z »D« pa tiste, ki lahko na našo obravnavo čakajo najdlje. Nekaterim drugim igralcem je bolj všeč barvni »semafor« sistem.

Bistveno pri vsem skupaj je, da smo disciplinirani in da prioriteto resno upoštevamo.

Parametrov, na podlagi katerih se določa prioriteta, je kar nekaj npr.:

  • preostanek skupnega časa za razmišljanje,
  • preostanek časa do poteka 20 dni,
  • zahtevnost pozicije,
  • pomembnost partije,
  • itd.

4.) Ne dovolite si, da bi vam tekel »dvojni čas«.

Posebno pravilo v dopisnem šahu določa, da začne po 20 dnevih porabljenega časa za razmišljanje ob isti potezi, čas teči dvojno. Če je le možno, se izogibajmo takih situacij, kajti iz vsega doslej povedanega izhaja, da je čas za razmišljanje nadvse dragocena dobrina.

Če nas nasprotnik preseneti ali če kako drugače domnevamo, da bo določena poteza časovno zelo zahtevna, ji zvišajmo prioriteto. To pomeni, da jo pričnemo analizirati pred partijami, kjer je situacija manj zahtevna.

5.) Igrajte po sistemu »n + 24«.

Trenutna igralna pravila  beležijo čas v celih dnevih. To pomeni, da če za naš odgovor potrošimo 10 ur, se nam čas ne šteje, ker je to manj kot en cel dan. Če za odgovor porabimo recimo 7 dni, 23 ur in 59 minut, se nam šteje le 7 dni.

V povprečju lahko ob vsaki potezi pridobimo 12 ur, če si ob prejemu poteze zabeležimo čas (uro in minuto). Seveda pa mora biti čas našega  odgovora nekaj minut pred zabeleženo uro prejema.

Na primer: Od nasprotnika smo prejeli potezo 2.4. ob 20.30. Mi mu odgovorimo 8.4. ob 20.15 in turnirska ura nam zabeleži le 5 dni porabe, čeprav smo dejansko potrošili skoraj 6 dni. Pri partiji, ki traja 60 potez smo tako prihranili dodatnih 30 dni, kar nikakor ni zanemarljivo.

Še več tovrstnih principov in »trikov« boste našli v naslednjem prispevku.

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 03 Maj 2011 20:21
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.