24.SP/X. - Še nekaj "trikov" za kontrolo nad turnirjem
sobota, 16 April 2011 09:53

 

 Še nekaj "trikov" za kontrolo nad turnirjem

Že v prejšnjem prispevku smo ugotovili, da moramo igrati počasneje od svojih nasprotnikov, če želimo imeti kontrolo nad turnirjem. Počasna igra pa ima  blagodejni vpliv tudi na kvaliteto naših partij. Tukaj je še nekaj možnosti za pridobivanje na času:

6.) Izkoristite ves dopust.

Na vsakem turnirju imamo možnost koriščenja dopusta in sicer 30 dni v vsakem koledarskem letu. V času dopusta nam turnirska ura miruje. V izrednih razmerah, ko zaradi naravnih nesreč, bolezni in drugih situacij ne moremo analizirati, imamo pravico do izrednega dopusta.

Ne dovolimo, da bi en sam dan dopusta ostal neizkoriščen.

7.) Efektivno koriščenje dopusta.

Seveda je dopust namenjen našemu počitku in če v tekočem koledarskem letu planiramo tovrstno odsotnost, ki bo daljša od dveh tednov, moramo del turnirskega dopusta prihraniti v ta namen. Vendar pa nikakor ne vsega.

Primer popolnoma napačnega razmišljanja:

Recimo, da planiramo dopust na morju v času od 1. do 15. julija. Da bomo na dopustu mirni, bomo do 30.6. odgovorili na vse poteze naših nasprotnikov in vzeli v času odsotnosti še turnirski dopust.

Narobe! Nekaj nasprotnikov nam bo odgovorilo do 5. julija, nekaj do 10., nekaj jih pa sploh ne bo odgovorilo, ker so v istem času tudi sami na dopustu. Najmanj polovico našega turnirskega dopusta smo vrgli stran. Veliko boljša metoda bi bila, da vzamemo dopust, ko se z morja vrnemo in imamo skoraj vse odgovore nasprotnikov pri sebi. Tako nam dopust teče v skoraj vseh partijah in ne samo v nekaterih.

Še boljši način »izrabe« turnirskega dopusta je, da ga takoj v začetku leta pretvorimo v čas za razmišljanje. Počakamo, da smo na potezi v vseh partijah, vzamemo dopust, preanaliziramo vse partije, prekinemo dopust in naslednji dan odigramo vse poteze. Ta postopek ponovimo tolikokrat, da izkoristimo ves ali vsaj želeno kvoto turnirskega dopusta. Dopust nam je tekel v vseh partijah (na začetku leta jih je več!), mi pa smo na ta račun pridobili več časa na turnirski uri.

V zvezi z dopustom še nekaj. Vsake toliko časa poglejmo, kateri naši nasprotniki in kdaj koristijo svoj dopust. Tem se splača hitro odgovoriti, ker nekaj časa njihovega odgovora ne bo, nam pa ne bo po nepotrebnem tekel čas.

8.) Ugotovite navade svojih nasprotnikov.

Čas, ko določenemu nasprotniku potegnemo potezo, je dobro še nekoliko prilagoditi. Američanom je pametno igrati v jutranjih urah, ko še spijo in jih potem verjetno čaka še hitenje v službo. Avstralcem lahko igramo že zgodaj zvečer, nasprotnikom iz Sibirije pa preden gremo spat. Kolegom iz Evrope pa bomo igrali zjutraj ali še boljše – ob dveh ponoči, če nas slučajno takrat še luna nosi naokoli.

Pomembne so tudi navade posameznih nasprotnikov. Najraje imam tako imenovane "nedeljske čistilce". Ti želijo na vse poteze odgovoriti v nedeljo zvečer, ker je naslednji dan pač služba. Če gre za »normalno« potezo, mu jo bomo poslali enkrat v ponedeljek ali torek, če gre pa za kakšno zvito potezo, kjer se mora nasprotnik potruditi za pravilen odgovor, jo bo dobil recimo v soboto popoldne.

9.) Zavlačujte dobljene pozicije!

Ja, prav ste prebrali. Zavlačevanje izgubljenih pozicij (DMD = Dead Man Defence) ni preveč športno, tako da bi se sam takega početja posluževal le v izjemnih okoliščinah. Nasprotno pa je zavlačevanje dobljenih pozicij nekako "kul". Je pa tudi težko, kajti ko imamo dobljeno pozicijo, si nekako podzavestno želimo, da bi bila tista enica čim prej zapisana v tabeli. Za uspešno kontrolo nad turnirjem pa je ravno informacija o naših dobljenih partijah najbolj pomembna - dalj ko jo skrivamo, boljše je.

Je pa res, da nasprotniki kar verjeti ne morejo, da nekdo noče hitro zmagati in postanejo malce zmedeni. Lahko se zgodi, da se bodo prav iz tega razloga hitreje predali.

10.) Ne ponujajte remija po nepotrebnem.

Če je pozicija enaka ali morda celo "beton" remi, potem vam je v vsakem primeru usojena polovička. Zato prepustite ponudbo remija nasprotniku. Morda pa tudi njemu ne odgovarja prehitra objava rezultata.

Če pa vam je remi ponudil nasprotnik in ste se odločili ponudbo sprejeti pa lahko pred sprejemom izkoristite še (skoraj) ves čas, ki vam je ostal za razmišljanje.

11.) Ponovite pozicijo, če je to možno.

Pogosto se zgodi, da imamo možnost, da določeno pozicijo ponovimo dvakrat (in bog ne daj 3x, ker bi sicer nasprotnik reklamiral remi). Vsak tak manever vam prinese najmanj 12 dni dodatnega časa v tej partiji.

12.) Obdržite pozicijo v srednji igri.

Včasih nastane pozicija, ko nasprotnik nima druge možnosti kot da vzdržuje trenutno pozicijo, ker bi vsaka akcija zanj pomenila tveganje. V takih primerih si lahko privoščimo ponovitve celih serij potez. Kaj mislite, koliko potez je minilo od pozicije na zgornjem do pozicije na spodnjem diagramu? Ena je napačen odgovor, 38 pa pravilen! Prepričajte se v naslednji partiji ob pozicijah po 34. in 72. potezi črnega. 

Vemo, da je eden od ključnih momentov v partiji ravno menjava dame in vsak tak razplet je po svoje tvegan, ker se po menjavi najmočnejših figur, drastično povečajo možnosti za remi. Z odlašanjem tega dejanja ohranjamo pozicijo v srednji igri toliko časa, da nam je povsem znano, ali moramo v partiji zmagati.

Tudi na 24. svetovnem prvenstvu sem imel nekaj podobnih primerov. V partiji Šemrl - Schuster sem ponovil pozicijo v 13. potezi in pridobil 12 novih dni za razmišljanje. Partijo Šemrl - Kunzelmann pa sem s sistematičnim ponavljanjem potez do konca držal v srednji igri in remiziral takrat, ko je bilo že popolnoma jasno, da mi remi odgovarja. Partija Šemrl - Joao je bila "beton" remi  vsaj pol leta, vendar nihče ni ponudil remija, ker je obema odgovarjalo, da se partija konča čim kasneje.

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 03 Maj 2011 20:21
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.