24.SP/XI. - Vsa čast Nemcem
torek, 19 April 2011 12:20

 

Vsi članki 

 Vsa čast Nemcem!

Pred začetkom turnirja je za glavnega favorita nesporno veljal turški velemojster dr. Tansel Turgut, ki po kvaliteti in rezultatih sodi v sam ožji svetovni vrh. Redko nastopanje in rating sistem, ki nepravično favorizira igralce z velikim številom partij, pa mu preprečuje, da svoje kvalitete še ne more »dokazati« z uvrstitvijo med najboljše na svetovnem rating seznamu. 

Po drugi strani so Nemci na turnirju nastopili s kar 7 svojimi igralci in vsaj njihova najboljša - Frank Gerhardt, ki ima v svoji zbirki že tudi »naslov« svetovnega vice prvaka in vse boljši dr. Hans-Dieter Wunderlich, bi se lahko vključila v boj za svetovno krono.

Ostali smo bili bolj kot ne v drugem planu, morda smo po dotedanjih rezultatih malce izstopali Američan dr. Jason Bokar (prva deska ameriške olimpijske ekipe), Brazilec Nevio Joao (8 velemojstrskih norm) in moja malenkost s presenetljivo delitvijo prvega mesta na 1. deski 15. olimpijade.

 

Zanimiva je lestvica favoritov, ki jo je pred turnirjem izdelal (lani v Turčiji pa obelodanil) Tansel Turgut: 1. Turgut, 2. Šemrl, 3. Bokar, 4. Gerhardt.

Potek turnirja je v veliki meri potrdil predvidevanja. Ob tem nikakor ne morem mimo vzklika: VSA ČAST NEMCEM!. Ob sedmih igralcih v finalu, bi z lahkoto sproducirali »svojega« svetovnega prvaka. Pa so se tudi med seboj borili kot levi in niti v eni partiji niso čakali na razplet tekmovanja, da bi potem svoj rezultat »prilagodili«. Nemška fer igra in navsezadnje človeška poštenost sta še enkrat prišli do izraza in resnično zaslužita vse naše občudovanje in spoštovanje. Zmagal je šah, nemški princip pa je lahko svetel zgled marsikomu in vsem nam. da se v svojih krogih zavzemamo za pošteno igro in ne podpiramo obnašanja, ki je dobilo naziv po nekem znanem polotoku. Morda je Nemčija tudi iz tega razloga prva dopisna nacija sveta.

V tem trenutku je na turnirju za 24. prvenstvo sveta ostalo le še 5 nedokončanih partij. Pogled na turnirsko tabelo pokaže, da sta si dva igralca že zagotovila medalji. To sta Tansel Turgut in Hans-Dieter Wunderlich.

Dr. Tansel Turgut se je rodil leta 1966 v mestu Samsun ob črnomorski obali Turčije. Študij medicine je končal v Ankari, leta 1992 pa se je preselil v ZDA, kjer je postal specialist za interno medicino in kardiologijo. Z ženo Poljakinjo in tremi otroki živi v mestu Decatur v državi Illinois.

Tansel je tudi močan igralec rednega šaha saj je večkratni prvak Ankare, na prvenstvu Turčije pa je osvojil tretje mesto. Na FIDE šahovski olimpijadi, ki je bila leta 2000 v Turčiji je nastopil za drugo turško ekipo. Ima eno normo za naslov mednarodnega mojstra.

V modernem dopisnem šahu mu je uspel bliskoviti vzpon. Na vseh turnirjih, na katerih je nastopil, je bil zmagovalec, včasih tudi z veliko prednostjo. Je zagret pristaš lastnih idej v dopisni igri, prihodnost dopisnega šaha pa vidi v pozicijskih žrtvah.

Dr. Hans-Dieter Wunderlich je že dolga leta v vrhu nemškega in svetovnega dopisnega šaha. Dopisni šah igra od leta 1977, na mednarodni ravni pa od leta 1995. Na zadnji svetovni rating listi ima že 2643 točk in zavzema 19. mesto na svetu. Je standardni nemški reprezentant. V polfinalu 17. olimpijade je nastopil na prvi deski. V finalu, kjer Nemci po pravilu nastopajo z vsemi najboljšimi, pa igra na 5. deski.

Hans-Dieter je star 58 let in živi v Munchenu. Je oče dveh sinov in če je verjeti nekoliko starejšim podatkom, dela za korporacijo Siemens na področju mobilnih komunikacij.  

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 03 Maj 2011 20:22
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.