Peter Žebre – finalist svetovnega prvenstva
Prispeval dvojni kmet   
nedelja, 01 Maj 2011 23:59

Peter Žebre je na kandidatskem turnirju osvojil vsaj drugo mesto, s čimer je dosegel normo za igranje na svetovnem prvenstvu, kajti prvi dve mesti peljeta v finale. Nedvomno je ta rezultat največji dosežek v njegovi dolgoletni dopisni karieri.


Peter Žebre

{jcomments on}

Peter velja za izjemno trdega pozicijskega igralca. Partije ni izgubil že vsaj šest let. Njegovo kvaliteto dokazuje tudi zelo visok rating 2577. Peter dosledno igra francosko obrambo. V francoski ima črni kar nekaj težav z razvojem daminega lovca, po drugi strani pa črnemu ostaja kmečka struktura brez slabosti, kar je že lahko plus za eventuelno končnico. Na diagramu je pozicija iz partije Turkov - Žebre z 7. ekipnega EU, kje sta se udarila dva "francoska"specialista kajti tudi velemojster Turkov na 1.e4 dosledno odgovarja z 1....e6.

Pozicija po 12. Ld3. Prvi vtis je, da bi moral biti beli krepko boljši po eventuelni mali rokadi črnega. Pač zaradi prostora, ki ga beli obvladuje na kraljevi strani.

Turkov - Žebre

Vendar Peter je našel odličen plan: 12.....b5, ki navidez blokira damino stran in je videti, da črni ostaja brez igre, beli bo pa črnega zmlel na kraljevi strani. Vendar ni čisto tako. Gre za del strupene ideje, črni čaka z rokado ter manevrom Sb6-c4 in a6-a5 prevzema pobudo. Genialna ideja.

Upajmo, da Žebre Peter zaigra v finalu svetovnega prvenstva. Ima to znanje in moč. In razume šah.

Zadnjič posodobljeno: torek, 03 Maj 2011 06:32
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.