Recept za remi
Prispeval Anton Čopar   
nedelja, 26 Junij 2011 18:43

Knight_Chess_v2Znano je, da se v dopisnih partijah zmaguje večinoma z belimi figurami, posebno če igramo z enakovrednimi ali boljšimi igralci. Črni zato teži, da bi s svojimi figurami vzdržal in si zagotovil vsaj remi, beli pa si prizadeva, da črnega zapelje v varianto, v kateri bi imel beli vsaj minimalne možnosti za zmago. Ta boj je v nekaterih variantah sicilijanke privedel do absurda, da je belemu zmanjkalo streliva za igranje na zmago. To prav gotovo velja za glavne variante angleškega napada v Najdorfovi varianti siciljanke. Pred časom se je v dopisnih krogih govorilo, da v tej varianti le ni vse remi, zato sem hotel to raziskati. Kmalu pa sem ugotovil, da se »pogubni« varianti za črnega da zlahka izogniti, poleg tega pa sploh ni tako pogubna, kot je sprva kazalo. Hkrati pa sem našel tudi recept za gotovi remi za črnega, ki ga vsaj nekajdeset dopisnih šahistov gotovo že pozna.

 

 

Moj namen prav gotovo ni reklamirati remi v šahu, saj striktno odklanjam zgodnje ponudbe remija. Vendar pa je včasih vendarle koristno uporabiti tudi to strategijo. Recimo, da je nasprotnik specialist za Laskerco z belimi, na 1…e5 igra neke zoprne variante, ki mi ne ustrezajo, francoske ne igram, Caro-Kann pa je tako in tako remi z veliko verjetnostjo. V takem primeru pridemo do razmišljanja, zakaj bi se vendar mučil za remi, če ga lahko dosežem zlahka, predvsem pa v primerih, kadar gre nasprotnik ponavadi v glavno varianto Najdorfove siciljanke. In sem naredil preizkus, ki je popolnoma uspel. Seveda mi je nasprotnik pomagal, ker je bil zadovoljen z remijem, saj je imel bistveno slabši rating. Zanimivo pa bi bilo videti, kako bi reagiral boljši igralec. Bistvo te strategije je namreč v tem, da izogibanje tej varianti s strani belega vodi v pozicije, ki potencialno skrivajo priložnosti tudi za črnega, ne samo za belega. To pa je ravno tisto, kar je hotel črni tudi doseči. Seveda pa moramo biti pri neambicioznem nasprotniku zadovoljni s polovičko.{jcomments on}


Recept je opisan v tej moji partiji.

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 27 Junij 2011 06:36
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.