Dopisni šah in dopust
Prispeval Marjan Šemrl   
četrtek, 01 Marec 2012 12:05

 

Včasih se prileže odklop

Dobra dva meseca je minilo, kar se nisem oglašal s tega mesta in moram reči, da mi je kar dobro delo. Tudi dopisni šah me v tem času ni preveč zanimal, privoščil sem si pač malo daljši "dopust". Pa nisem bil v eksotičnih krajih, čeprav bi z veseljem preživel nekaj zimskih mesecev kje na jugu.

Občasno je pač potrebno izklopiti in dojeti, da poleg šaha, obstajajo v življenju tudi druge stvari, ki so vredne naše pozornosti. In ko se znova vrnemo k naši osnovni dejavnosti, hobiju ali če hočete ljubezni, storimo to z novo energijo, predvsem pa s svežimi pogledi. Prepričan sem, da bi podobne odklope morali izvajati na vseh področjih našega življenja. Prav predstavljam si polletno odsotnost z delovnega mesta ali trimesečno zdoma in energijo s katero bi se človek vrnil v ustaljene tirnice ... Ampak današnja družba žal ne deluje po takšnih principih. Škoda!

Vam, dragi prijatelji, pa sem v tem času dal lepo priložnost, da objavljate na tej spletni strani. Po mojem mnenju sem pod preveč članki naveden kot avtor in vse skupaj včasih izgleda, kot da gre za osebni blog. Prav lepo in prijazno bi bilo, če bi bilo drugače.

Pogledal sem že nekaj turnirskih tabel in ugotovil, da se kaj prida v tem času ni spremenilo. Še vedno sem aktualni svetovni prvak in na 24. svetovnem prvenstvu še vedno "nista podeljeni" srebrna in bronasta medalja. V zraku visi nekaj novih podvigov slovenskih dopisnih šahistov, počasi pa se približuje osrednji dogodek - finale 18. olimpijade. Do takrat pa bo treba pridobiti še marsikatera nova znanja ...

Medtem sem imel še nekaj intervjujev in nastopov, kjer sem po svoji moči promoviral dopisni šah. V občini Domžale sem prejel posebno priznanje za izjemni dosežek v letu 2011, vsa centralna slovenska športna priznanja za leto 2011 pa so bila seveda rezervirana za one "prave" šahiste in za športnike, ki se na tekmah svetovnega pokala uvrščajo okrog 26. mesta. Da ne bo pomote - ne potrebujem osebne promocije, promocijo potrebuje dopisni šah, ki se mu godi krivica in je daleč od mesta, ki si ga zasluži.

Še bo treba trdo delati, da bomo širši javnosti dopovedali, da je dopisni šah garaška športna dejavnost, da dopisni šah ni aktivnost, kjer je vsa  umetnost, da človek poteze prepisuje iz računalnika. Ma kaj širši javnosti - dobršen del "strokovne" šahovske javnosti ne misli dosti drugače. Skušam jim dopovedati, da dopisni šah ni "šah na deski", kjer so oni glavni, da gre za drugačno obliko šahovsko-športne dejavnosti, o kateri, z vsem spoštovanjem, oni prav posebnega pojma nimajo ... Ko jih povabim, da se preizkusijo sami, pa se izmuznejo. Morda pa jih je vseeno malo strah, da bi ugotovili svojo zmoto ...

Zato bo v izobraževalne namene še enkrat prišla prav decembrska predstavitev dopisnega šaha v oddaji "Nočni gost"  na radiu Slovenija.

{jcomments on}

 

 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.