Dopisni šah v prihodnosti
Prispeval Marjan Šemrl   
ponedeljek, 26 Marec 2012 16:51

 

    Za dopisni šah bosta v prihodnosti
     potrebna dva - človek in pes.
     Človek bo krmil psa, pes pa bo
     pazil, da se človek ne bo
     vpletal v računalniške analize.

Zelo provokativna iztočnica, še posebej, če pride iznad tipkovnice aktualnega svetovnega prvaka. Ne, nobena panika še ni potrebna, čeprav se bo nekoč v daljni prihodnosti nekaj takega prav gotovo zgodilo. Toda še prej bomo dobili popolnoma avtomatizirane tovarne, v bankah, zavarovalnicah in občinskih upravah pa ne bodo imeli nobenega zaposlenega ...

Danes sem imel posebno srečo, prost dan in nekakšen podaljšan vikend, ki sem ga izkoristil za sprehod v naravo, uživanje in razmislek. Preddvor pri Kranju z jezerom in bližnjimi hribi je bil na ta pomladni dan prečudovit. Ali ni čudno - najlepše in najboljše stvari so nam pred nosom in na dosegu roke, vendar jih redko opazimo in še manj cenimo ...? Če bi v Sloveniji nekega dne organizirali kongres ICCF, bi sam zagotovo navijal za ta prelep, miren in idiličen kraj. Tukaj bi tudi najhujši nasprotniki  hitro postali prijatelji ...

Po skoraj enoletnem dopisnem premoru, sem danes prvič začutil, da ne bom več dolgo zdržal te abstinence. Še dobro, da se bliža finale 18. olimpijade, kjer bo tekmovalne napetosti več kot dovolj. Za začetek pa je potrebno na podlagi izkušenj narediti načrt izboljšav. Postavil sem si vprašanje, kako bodo združljivi sprehodi v naravo, izleti  in potovanja, ki jih imam tako rad, z vsakdanjo torturo dopisnega šaha. Rešitev je seveda v povečani mobilnosti. Nič novega vam ne bom povedal, kajti marsikdo že zdaj  uporablja podobno tehnologijo.

Domači "laboratorij" bo v prihodnosti bolj kot ne, sameval. Priskrbeti si bo treba priročno majhno prenosno napravo, mini prenosnik ali celo tablico z mobilno internetno povezavo. Si predstavljate - sonce, voda, zrak, kavarniška mizica s pogledom na prelepo naravo, brhka natakarica, kapučino z vodo in ... dopisne analize. S katerega koli kraja na svetu se povežeš na domači računalnik in analiziraš. To pa ni več prihodnost, to je že realnost današnjega dne, olimpijada pa lepa priložnost, da vse skupaj udejanim v praksi.

Ja, tudi to so lahko lepote sodobnega dopisnega šaha! Aja, da ne pozabim - še en radijski posnetek je na voljo. Pred časom smo v radijski oddaji "Sledi časa" nastopili akademik prof. dr. Ivan Bratko, velemojstrica Jana Krivec in moja malenkost.

Posnetek oddaje

{jcomments on}    

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 26 Marec 2012 18:19
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.