Komentiranje partij ...
Prispeval Marjan Šemrl   
sobota, 14 April 2012 14:14

 

... je težaško delo!

Govorim seveda o kvalitetno komentiranih partijah. Komentarji morajo biti zanimivi in za bralca privlačni, če gre za dopisni šah pa morajo na ustrezen način prikazati tudi način razmišljanja igralca ter postopek analize, kjer je v veliki meri vmešan tudi računalnik. Trdno sem prepričan, da komentiranih partij, v katerih je navedenih sto računalniških variant, ne gleda nihče.

Dobro komentirane partije si zaslužijo tudi ustrezno objavo. Edina slovenska šahovska revija je gotovo pravi medij za to. Vendar ne bi smelo ostati zgolj pri tem. Moje mnenje, ki ga ne izražam prvič je, da bi morala biti dopisna rubrika v tej reviji aktualna in bi z več krajšimi novicami ažurno spremljala uspehe sodobnega slovenskega dopisnega šaha, ki je v fazi razcveta, kakršnega ni bilo še nikoli v zgodovini. Po drugi strani pa bi morala na ustrezen način prikazati tudi lepote in posebnosti dopisnega šaha, ki je vsekakor zelo posebna šahovska disciplina. Dobro komentirane partije bi bile zraven le za sladico. Na tak način bi lahko ogromno naredili za prepoznavnost in predvsem spoštovanje dopisnega šaha v slovenski šahovski srenji.

Pravi medij za objavljanje šahovskih partij je seveda internet. Kar nekaj časa sem iskal primeren in prijazen vmesnik. Iskanje se še nadaljuje, tukaj pa so prvi poskusi. 

Zmaga ali konec sanj!

Šemrl - Jacquin 1:0

English version

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: sobota, 14 April 2012 15:28
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.