Ruska obramba
Prispeval Marjan Šemrl   
ponedeljek, 16 April 2012 19:25

 

Predstavitev otvoritve

Ruska obramba je značilna po simetričnih uvodnih potezah 1. e4 e5 2. Sf3 Sf6, ko črni ne brani napadenega kmeta na e5, ampak takoj vrača s protinapadom na nasprotnikovega kmeta e4. V angleških publikacijah boste za to otvoritev našli tudi naziv Petrov's Defence ali Petroff's Defence po ruskem mojstru Aleksandru Petrovu, ki je to otvoritev sredi 19. stoletja uvedel v prakso. Otvoritev je še danes in vedno bolj pomemben del repertoarja vrhunskih šahistov kot so npr. Anand, Gelfand, Kramnik in Širov.

Ruska obramba je prav gotovo najbolj zanesljivo orožje v rokah črnega, s katerim se uspešno zoperstavi uvodni potezi 1. e4. V sodobnem dopisnem šahu je to dejstvo še posebej pomembno, kajti večina igralcev se drži načela: "Ne izgubiti s črnimi, z belimi pa narediti vse, da se doseže zmaga". Zaradi svoje simetrične in na videz mirne narave je otvoritev pridobila sloves dolgočasnosti in nedinamičnosti. Do neke mere ta opis kar drži, čeprav nam po drugi strani ponuja tudi obilo variant z zelo dinamičnim karakterjem in z obojestranskimi možnostmi.

Ruska obramba - predstavitev

{jcomments on}

 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.