Zaplavajmo v Aquariumu
Prispeval Andrej Novak   
sreda, 25 April 2012 18:24

 

Marjanovi članki so me spodbudili, da napišem nekaj o uporabniškem vmesniku ali originalno "user interface", - Aquarium-u. Sam sem se malce drugače lotil zadeve kot Marjan. Najprej sem pregledal video predstavtve na You Tube, nato prebral originalna navodila in se zadeve počasi lotil z majhnimi koraki.

Če ste se učili plavati, potem veste kako to gre. Najbolj pomembno je, da odpravite strah, da boste potonili. Uporabniški vmesnik Fritz sem enostavno odstranil in bil prepuščen plavanju v Aquariumu. Na začetku sem se vrtel v krogu, vendar ko sem končno lahko pognal v tek svoj prvi projekt, je bilo vse lažje. Okna, ki jih ponuja originalna nastavitev, nisem spreminjal in sem se raje posvetil nastavitvam IdeA analize.

Originalne nastavitve so preskromne za kvalitetno dopisno analizo. Povečal sem časovni interval, kar v videu avtor V. Rajlich tudi proporoča. In že sem drsel po vodi.

Pozicija, ki jo je v članku Motorji proti šahovskemu znanju predstavil Marjan, mi ni dala miru in nastavil sem jo v IdeA analizi.

Marjan je imel prav, šahovski motorji ne uvrščajo njegove rešitve na prvo mesto. Jo pa kar dobro ocenijo v IdeA analizi.

Naj še pojasnim kaj pomeni IdeA analiza. Če izhajam iz same besede pomeni I kot interaktivna, de kot globoka in A kot analiza. Analizo lahko ročno vseskozi prenastavljamo. Če npr. v Marjanovi poziciji želimo vedeti ali izračunati več o potezi 20.f5, lahko nastavimo v drevesu potez to vejo kot glavno in šahovski motor se ukvarja samo s to vejo.

Sedaj že počasi plavam po bazenu Aquariuma in moram priznati da starih časov ne pogrešam več.

Aquarium je analizno orodje, ki ga priporočam vsem. Počasi se ga naučiš uporabljati. Če primerjam zadevo s plavanjem, menim da nekateri že kar dobro plavajo, a žal ni ne duha ne sluha o izkušnjah teh dopisnih igralcev.

Največ je absolutno pomemben lasten dodatek ali kot je Marjan lepo napisal, lastna dodana vrednost k igrani dopisni partiji.

Za zaključek: ZAPLAVAJTE V AQUARIUMU !!!

{jcomments on} 

Zadnjič posodobljeno: sreda, 25 April 2012 22:07
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.