Spoznavajmo dopisni šah - II. del
Prispeval Marjan Šemrl   
četrtek, 26 April 2012 13:34

 I. del 

Vprašanja in odgovori Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Prijavite se na svoj prvi turnir in prevzemite darilo!  

4.) Kdo se lahko ukvarja z dopisnim šahom?

Z dopisnim šahom se lahko ukvarja praktično vsakdo. Potrebno je le osnovno znanje in veselje do šaha, osnovno znanje uporabe računalnika in nekaj časa, ki ga želi posameznik nameniti šahovski igri in analizam. 

Dopisni šah lahko začnemo in ga igramo v katerem koli življenjskem obdobju, od zgodnjih mladeniških pa do poznih upokojenskih let. Ni pomembno ali je človek začetnik ali velemojster.  V svetu dopisnega šaha vsak najde ustrezno mesto zase.

Za prenos potez, pomoč pri analizah in evidenci dopisnih partij je danes nujno potreben računalnik z internetno povezavo. Osnovno znanje uporabe računalnika in interneta je dobrodošlo. Če človek tovrstnega znanja še nima, pa tudi ni prevelik problem, saj si dopisni šahisti pri prenosu znanja radi in nesebično pomagajo.

Dopisni šah je dejavnost, ki zahteva, da ji človek skoraj vsak dan nameni nekaj svojega časa. Dovolj je kakšna urica dnevno, če človek nima ravno visokih tekmovalnih ambicij. Pa da vas ne bi preveč prestrašil. Ni potrebno, da se z dopisnim šahom ukvarjate ravno vsak dan. Trikrat ali štirikrat tedensko bo tudi v redu. Na vseh turnirjih še dodatno odobravajo po 30 dni dopusta vsako leto in če želite, lahko takrat povsem pozabite na šah.

Sicer pa  ima redno ukvarjanje s šahom tudi svoje prednosti. Kolikokrat sem slišal šahista, ki se je dobro zavedal, da bi moral za napredovanje redno delati, vendar je tarnal nad pomanjkanjem motivacije. Dopisni šah je odlična vsakodnevna motivacija!

5. Ali so tekmovanja v dopisnem šahu uradna?

Mednarodna dopisna zveza,ki združuje okrog 70 držav članic je ICCF – International Correspondence Chess Federation. Vsa tekmovanja, ki jih prireja ta mednarodna organizacija ali nacionalne organizacije držav članic, so uradna in tudi od mednarodne šahovske zveze FIDE priznana tekmovanja. 

Je pa res, da je v zadnjem desetletju po zaslugi interneta prišlo na tem področju do manjše zmede, ki se dogaja tako v rednem kot tudi v dopisnem šahu. Pojavilo se je namreč večje število privatnih internetnih klubov, ki preko interneta ponujajo igranje rednega in tudi dopisnega šaha. Včasih imajo ti klubi zveneča imena, ki dajejo občutek, da gre za uradne organizacije. Prirejajo tudi svoja "svetovna" in druga prvenstva, "meddržavne dvoboje" ..., ki pa v uradnih šahovskih krogih nimajo nobene veljave, da o vprašljivi kvaliteti takih tekmovanj niti ne govorimo.

Mednarodna zveza ICCF vsem aktivnim igralcem redno obračunava rating, najboljšim pa podeljuje mednarodne naslove. Ratingi in mednarodni naslovi, ki jih podeljuje ICCF, so edini dopisni naslovi uradno priznani tudi od FIDE.

Slovenija je članica ICCF preko Sveta za dopisni šah, ki deluje v okviru Šahovske zveze Slovenije.

6. Na katera tekmovanja se lahko prijavim kot dopisni začetnik?

Mednarodna zveza ICCF načeloma priznava rating FIDE v trenutku, ko se igralec prvič vključuje v dopisna tekmovanja.

Tako se čisti začetniki brez ratinga navadno vključujejo v turnirje odprtega razreda, kjer imajo priložnost, da se spoznajo z dopisnim šahom, odigrajo prve partije in pridobijo začetni rating. Igralci z ratingom vsaj 1900 se lahko vpišejo na turnirje višjega razreda, nad 2100 pa že na turnirje mojstrskega razreda. 

Elitne igralce rednega šaha (velemojstre, mednarodne mojstre) pa lahko nacionalne organizacije nominirajo tudi neposredno v tekmovanja ciklusa svetovnih ali evropskih prvenstev. Kar nekaj eminentnih igralcev rednega šaha nastopa tudi na dopisnih turnirjih. Pred leti je lepe uspehe v dopisnem šahu dosegal švedski velemojster Ulf Andersson. Dopisni šah je igral tudi turški velemojster Kivanc Hasnedaroglu. Trenutno pa na turnirjih svetovnega prvenstva nastopata velemojstra Ralf Åkesson (ŠVE) in Rafael Leitão (BRA). Leitão bo verjetno celo osvojil bronasto medaljo v finalu svetovnega prvenstva.

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: četrtek, 26 April 2012 20:00
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.