Osemdeset let ptujske šahovske legende
Prispeval Marjan Šemrl   
ponedeljek, 30 April 2012 08:35

 

Višji mednarodni mojster Janez Podkrajšek

Pred kratkim je praznoval 80-ti rojstni dan eden najboljših slovenskih dopisnih šahistov vseh časov, višji mednarodni mojster Janez Podkrajšek. Čestitkam se pridružujemo tudi dopisni igralci. Janez ni nikoli uporabljal računalnika in moderne tehnologije, a je vendar dosegal vrhunske rezultate tudi v svetovnem merilu. Članek o prijatelju in dolgoletnemu soigralcu je napisal Janko Bohak.

Znameniti ptujski šahist Janez Podkrajšek je bil rojen 27. aprila 1932 v Novem mestu. Od leta 1946 dalje, ko se je s starši preselil na Ptuj in vse do danes je član ptujskega šahovskega društva. Januarja 1949 je na tretjem mladinskem državnem prvenstvu v Mariboru na splošno presenečenje osvojil prvo mesto pred Dušanom Njegovanom, Marjanom Ribaričem, Edvardom Roblekom, Zdravkom Vošpernikom ter drugimi znanimi slovenskimi šahisti, kot sta Vid Vavpetič in Vinko Cuderman ter s tem nesporno dokazal svoj izredni talent. Istega leta je uspešno je nastopil na mladinskem prvenstvu Jugoslavije, kjer je premagal tudi zmagovalca turnirja. Prvak ptujskega šahovskega društva je bil leta 1949 in 1950.

Zaradi zahrbtne bolezni in dolgoletnega zdravljenja celo desetletje ni več nastopal na šahovskih tekmovanjih. Leta 1960 je pričel ponovno aktivno nastopati ter najprej zmagal na prvenstvu Ptuja, nato  leta 1964 na mariborskem okrajnem šahovskem prvenstvu ter se uvrstil na slovenski šampionat, kjer so nastopali skoraj vsi takratni najboljši slovenski igralci ter osvojil odlično peto mesto. Leta 1965 je na članskem prvenstvu Slovenije z velemojstrom Stojanom Pucem delil prvo do drugo mesto, vendar mu mojstrski naslov ni bil priznan, čeprav je šahovska organizacija naknadno ta naslov priznala vsem, ki so delili prvo mesto na slovenskih članskih prvenstvih! Kot slovenski prvak je uspešno nastopil na polfinalnem turnirju za prvenstvo Jugoslavije, aktivno igranje na turnirjih pa je zaključil leta 1975, ko je bil drugi na prvenstvu Slovenije. Pred tem je leta 1965, 1967, 1973 in 1975 zmagal na ptujskih šahovski prvenstvih. Kot odličen moštveni igralec je vsa leta zelo uspešno nastopal za ptujsko moštvo na republiških iz zveznih tekmovanjih, občasno pa je nastopil tudi za ŽŠK Maribor v zveznih ligah kot posojen igralec.

V pričetku šestdesetih let je odkril dopisni šah kot način šahovskega tekmovanja, v katerem je lahko v polni meri razvil svoj razkošni šahovski talent. Na osmem dopisnem šahovskem prvenstvu Jugoslavije je zasedel drugo mesto, odlično je nastopal za jugoslovansko dopisno šahovsko reprezentanco na olimpijadah in evropskih prvenstvih (66 nastopov, rezultat +33 =20 – 13) in slovensko republiško reprezentanco na medrepubliških tekmovanjih (46 nastopov, rezultat +31 = 9 - 6). Na moštvenih dopisnih prvenstvih Jugoslavije je za ptujsko moštvo odigral kar 99 partij in dosegel na čelni deski fenomenalnih 79 točk ali 77,7 % in tako bistveno prispeval, da so ptujski dopisni šahisti osvojili kar dva najvišja državna naslova in dosegli še nekaj odličnih uvrstitev.

"Cvet ptujskega šaha na enem kupu" leta 2011

Janez Podkrajšek, Danilo Polajžer, Janko Bohak in Milan Kneževič

Janez Podkrajšek je mednarodni mojster ICCF od leta 1981 in višji mednarodni mojster od leta 1999, ko je uveden ta mednarodni naslov. Ob sedemdesetletnici domačega društva mu je bil za tekmovalne dosežke in organizacijsko delo podeljen naslov "častni član" Šahovskega društva Ptuj.

Po slovenski osamosvojitvi je uspešno igral tudi za slovensko olimpijsko reprezentanco na polfinalu dvanajste dopisne šahovske olimpijade (rezultat: +6 =2 -2) in na treh velemojstrskih turnirjih: argentinskem Memorialu "M. Lewkovitz B", drugem Memorialu dr. Milana Vidmarja in na Memorialu Frančeka Brgleza, ki ju je priredila slovenska dopisna šahovska organizacija. Po slednjem turnirju se je odločil zaključiti svoje dopisno šahovsko udejstvovanje, saj se po lastnih besedah mlajšim brez računalnika ne more več uspešno zoperstavljati.

V pričetku devetdesetih se je preselil v Savinjsko dolino ter prenehal z aktivnim igranjem šaha, zelo rad pa prihaja na redne letne šahovske piknike in srečanja ob različnih šahovskih obletnicah.

Ptujski šahisti vseh generacij želimo Janezu Podkrajšku ob častitljivi obletnici obilo zdravja ter še mnogo nepozabnih srečanj z njim.

Janko Bohak

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 30 April 2012 08:39
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.