Analiza "enakovrednih možnosti"
Prispeval Marjan Šemrl   
četrtek, 10 Maj 2012 08:38

 

Enakovrednih potez skorajda ni!

V člankih in razpravah smo se pred kratkim dotaknili primera, ko nam računalniški programi predlagajo po osem ali več možnih potez s približno enako oceno. Nekateri se bodo znašli v težki dilemi, dober analitik pa bo ravno v takih primerih videl svojo priložnost.

sloga 

V kolikor trdno verjamete v "vsemogočnost" šahovskih motorjev, ta članek ni primeren za vas. Predlagam, da pustite tipko »Več …« pri miru, kajti nima smisla. Vse, kar piše v nadaljevanju, bodo za vas postorili računalnik in šahovski motorji. 

Bralcem, ki so prispeli do te točke predlagam, da se v svojih analizah držijo klasičnih postopkov, ki ne veljajo samo za dopisni šah.

Prva stvar v analizi bi vsekakor morala biti dobra OCENA TRENUTNE POZICIJE. Seveda nimam v mislih numerične ocene Houdinija ali Rybke. V mislih imam splošno šahovsko oceno. Kakšne so značilnosti trenutne pozicije? Katere so dobre figure belega in katere v črnem taboru? Kaj pa slaba in dobra polja? Na katerem krilu smo močnejši in kje šibkejši? Kdo stoji boljše? Ali smo boljši in skušamo prednost stopnjevati? Ali smo slabši in skušamo pozicijo izenačiti? Kakšni so možni prehodi v končnico? Ali je kmečka struktura ugodnejša za nas ali za nasprotnika? Katera bo naslednja poteza nasprotnika? …

Naslednja stvar bi morala biti IZDELAVA DOBREGA PLANA. Kaj želimo v poziciji doseči? Ali hočemo nasprotnika "matirati" ali pa morda prodreti na nasprotnem krilu? Ali se branimo in moramo preprečiti katero od nasprotnikovih pretenj? Ali želimo ustvariti slabost v taboru nasprotnika? Morda zamenjati dobro nasprotnikovo figuro za našo slabo? Dokončati razvoj, zasesti ključne linije in diagonale, utrditi center, omejiti delovanje nasprotnikovih figur? … Dober šahovski učbenik za študij šahovskih principov nam pride hudo prav! Za začetek bo primeren tudi naslednji članek.

Po takšni šahovski analizi se bo zgodil "čudež". Poteze, ki jih predlagajo programi, kar naenkrat ne bodo več "enakovredne". Katera najbolj ustreza našemu planu? Katero figuro se nam splača zamenjati? Ali nam ustreza prehod v končnico? Ali obstaja v poziciji dobra pozicijska žrtev materiala?

Morda boste odkrili, da nobena od prvo predlaganih potez ni prava. Morda bo vam padla v oči poteza, ki je po programskem rangiranju šele na desetem mestu. Seveda je v tem trenutku še vedno možno, da se ne morete odločiti med dvema ali tremi možnostmi … Katera od teh potez vsebuje več skritih pasti za nasprotnika? Po kateri bo imel nasprotnik več možnosti, da naredi napako?

Vse ideje moramo v končni fazi zelo natančno preveriti s programi. Morda obstaja luknja, ki je nismo predvideli in se moramo odločiti za novo idejo, spremeniti plan …

In spet se vse začne od začetka …

Ali nisem nekje prebral, da je potrebno skrajšati čas za razmišljanje, ukiniti dopust in podobno? Ali si resnično želite, da bi vse te lepote dopisnega šaha ukinili kar s pravili?

{jcomments on} 

Zadnjič posodobljeno: petek, 11 Maj 2012 23:50
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.