Uporaba motorjev je lahko nekoristna ...
Prispeval Marjan Šemrl   
petek, 18 Maj 2012 17:15

 

... in včasih celo škodljiva!

Seveda pretiravam. Uporaba šahovskih motorjev je vedno koristna, čeprav včasih le toliko kot pokvarjen avtomobil. Ko ga človek s težko muko pririne  vrh klanca, se lahko kar solidno pelje navzdol ... Se strinjam - tovrstni primeri niso ravno v večini, a na žalost pozicijam ne piše na čelu "UPORABI GLAVO, NE MOTORJEV".

Primer, ki smo ga reševali, je v našo zakladnico idej prispeval mednarodni mojster Mitja Pranjič iz Črne na Koroškem. Zelo dobro je opazil največjo slabost belega (glej diagram v prejšnjem članku) - neaktivnega in  na pol zaprtega lovca na h2. Če bi ta isti lovec stal recimo na d2, bi bil črni izgubljen zaradi slabe kmečke strukture in aktivnega belega kralja. Lovca na h2 je treba trajno zapreti! To se lahko doseže s potezo f4-f3, pod pogojem, da beli kralj ne  sme kmeta vzeti. In še eno lastnost pozicije je Mitja opazil. Črni kmet na a5 je potencialno prost, če se odstrani belega kmeta s polja a4. V tem primeru beli kralj ne sme zapustiti e linije in jemati na f3 ...

Po dobri pozicijski oceni ni bilo daleč do prekrasne kombinacije: 1...b5! 2. axb5 f3!! 3.Kd3 g4! 4.hxg4 g5!, ki nas pripelje v naslednjo pozicijo:

Črni je žrtvoval dva kmeta in s tem trajno spravil pod ključ belega lovca in še tri kmete zraven. Čudovita pozicija, ki je za črnega gladko dobljena! Na šahovnici si predstavljajte diagonalo b1-h7. Vse, kar je pod to diagonalo, bi lahko igralca mirno pospravila s table. No ja, skoraj ...

In vendar je imela kombinacija majhno luknjico. Beli bi s pravilno igro lahko remiziral!

3. Beli zaporniki

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: nedelja, 20 Maj 2012 16:10
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.