Šahovski mojster in računalnik
Prispeval Marjan Šemrl   
nedelja, 03 Junij 2012 20:54

 

Kasparov o poznavanju analiznih postopkov

alt

Na povezavi The Chess Master and the Computer   lahko preberete članek, v katerem Gari Kasparov na svojstven način komentira knjigo Chess Metaphors: Artificial Intelligence and the Human Mind. Članek je obsežen in se ga splača prebrati, v tem prispevku pa navajam le ugotovitve, ki so za dopisni šah najbolj zanimive.

V knjigi je omenjen Paradoks Moravec , ki na poseben način definira odnos človek – računalnik. Kar je za človeka težko, je za računalnik mala malica in obratno. Ta paradoks zelo dobro pojasni neverjetno sinergijo, ki pride do izraza v analiznih postopkih, ko na ustrezen način sodelujeta človek (šahovsko znanje, ideje) in računalnik (izredna moč preračunavanja). Prav ta paradoks je bil osnova za idejo "naprednega šaha", ki ga je konec prejšnjega stoletja predlagal Kasparov. V bistvu gre za igranje šaha v realnem času, kjer imata nasprotnika na razpolago računalnik, šahovske baze in motorje. Ideja Kasparova je prerasla v zvrst šaha, ki se danes imenuje "freestyle" šah.

Stvar pa se je razvijala v smer, ki je Kasparov ni pričakoval! Najboljši velemojstri v tej vrsti šaha ne zmagujejo vedno. Razlog: ne poznajo procesa – ne obvladajo analize s pomočjo računalnika! Kasparov ne omenja dopisnega šaha, vendar izjemno dobro pojasni njegovo bistvo.

Kasparov ugotavlja:

  • Šahovski amater + računalnik + dober proces analize premaga še tako močan računalnik.
  • Šahovski amater + računalnik + dober proces analize premaga šahovskega velemojstra (z močnim računalnikom), ki ne obvlada procesa analize!

Že dobrih sedem let se trudim pojasniti, da sam računalnik za dobre šahovske analize in rezultate ni niti približno dovolj pa čeprav ta računalnik upravlja velemojster. Potrebno je poznavanje procesa – veščine analize s pomočjo računalnika. Marsikdo me vsa ta leta samo nejeverno gleda in ne verjame prav dosti.

Bo Gari Kasparov koga prepričal?

{jcomments on} 

Zadnjič posodobljeno: nedelja, 24 November 2013 22:33
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.