Moderna tehnologija tudi za gledalce
Prispeval Marjan Šemrl   
četrtek, 05 Julij 2012 22:10

Šahovski kibici na daljavo

Prav dobro se še spomnim časov, ko smo šahovski ljubitelji trumoma drveli na ogled pomembnejših šahovskih tekmovanj. Ob ogledu partij smo radi tudi kaj pokomentirali, a že se je od nekod pojavil strogi sodniški obraz in dahnil: "Pssst! Če ne boste tiho, vas bom ven postavil". Ja, to so bili časi, ko je šah v družbi še nekaj pomenil. Tudi danes bi lahko, le za ustrezno promocijo bi bilo potrebno vztrajno in nepretrgoma delati ...

Moderna tehnologija je tudi na to področje prinesla nove možnosti. Nocoj sva se z Danilom Koržetom našla na skypu in ko sva obdelala uradne zadeve, sva si skupaj ogledala še zaključni del neposrednega prenosa 6. kroga državnega prvenstva Slovenije. Zelo zanimivo! Lahko sva komentirala po mili volji in uporabljala vse odtenke basovske glasovne lestvice. Predvsem pa nikjer nobenega sodnikovega prsta in groženj z ven metanjem. Posebej nama je bil všeč zaključek v partiji Janželj - Tomazini, ki jo je po obojestranskih napakah v srednji igri, črni dobil v končnici. Po 45. potezi belega je nastala naslednja pozicija:

Janželj -Tomazini 

Zelo, zelo težko je brez motorjev najti najboljšo potezo za črnega. Mladi in nadarjeni Tomazini pa je to potezo našel za šahovsko desko. Presenetljivo, toda resnično. Najboljša poteza je 45...c5!!. Črni je po tej potezi dobljen v vseh variantah. Beli je odigral 46.Ke3 in hitro izgubil. Prave lepote pa so se skrivale v varianti: 46.Txc5 (46.dxc6 Kxd5 Tc3 Kd4-+) ..Kd4 47.Tc7 Kd3 48.d6 Ld7!!. Lovec drži napredovanje belega d kmeta in je tabu za belo trdnjavo do konca partije. Čudovita kombinacija!

Več o državnem prvenstvu pa v našem forumu

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: petek, 06 Julij 2012 07:14
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.