Detektiranje utrdb v šahu
Prispeval Marjan Šemrl   
ponedeljek, 23 Julij 2012 18:59

 

Članek slovenskih raziskovalcev!

 

Avtor pozicij v spodnjem prispevku je šahovski teoretik Mark Dvoretsky, v znanstvene namene pa sta bila uporabljena v članku "Detektiranje utrdb v šahu", ki je bil objavljen v Elektrotehniškem vestniku 79 (1-2) / 2012. Dopisni šahisti smo do podobnih ugotovitev prišli že pred sedmimi leti, zdaj pa so bile te obdelane tudi s strani vodilnih slovenskih raziskovalcev iz Laboratorija za umetno inteligenco, Fakultete za računalništvo in informatiko, Univerze v Ljubljani. 

Avtorja članka sta dr. Matej Guid, mojster FIDE (na fotografiji) in akademik prof. dr. Ivan Bratko, mojstrski kandidat. V povzetku članka sta avtorja zapisala takole:

V članku smo predstavili metodo, ki omogoča polavtomatsko detektiranje utrdb v šahovski igri. Metoda temelji na računalniškem hevrističnem preiskovanju in jo je mogoče uporabiti s katerimkoli sodobnim šahovskim programom. Demonstrirali smo tudi metodo za izogibanje utrdbam in pokazali, kako odkriti načrt za preboj, kadar je le-ta mogoč. V članku se ne ukvarjamo z vprašanjem, ali je predstavljeno metodo praktično implementirati v sodobnih šahovskih programih. Kljub temu jo je mogoče uporabiti npr. pri dopisnem šahu ali pri sestavljanju šahovskih študij, kjer je interakcija med človekom in računalnikom ključnega pomena, na voljo pa je tudi bistveno več časa kot pri navadnem turnirskem šahu.

Članek: Detektiranje utrdb v šahu

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 24 Julij 2012 12:07
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.