Črna na Koroškem
Prispeval Marjan Šemrl   
sobota, 28 Julij 2012 23:33

 

Zgodovina šahovskega dogajanja

SLO CORR 2012

Sobota, 1. september

Ko sem prebiral prispevek  predsednika Šahovskega kluba Črna na Koroškem, Mitje Pranjiča, sem bi nemalo presenečen. Tako dolgo, bogato in pestro  dogajanje težko najdemo pri marsikaterem šahovsko precej bolj razvitem kraju ali klubu v Sloveniji. In vse je natančno popisano ter dokumentirano. Naj torej spregovori zgodovina:

Šahovsko dogajanje v Črni sega v čas od leta 1919, ko je bila ustanovljena šahovska sekcija pri Sokolskem društvu. Leta 1927 pa uradno Šah klub Črna. Iz tega časa imamo ohranjenih nekaj fotografij in celo eno turnirsko tabelo iz leta 1940. Na lokalnem nivoju je bilo dogajanje zelo množično. Po 2. svetovni vojni do leta 1977 je šahovska dejavnost potekala neorganizirano. Leta 1977 pa je bil ponovno ustanovljen in registriran Šahovski klub Črna na Koroškem, ki deluje še danes. Vse od leta 1977 do leta 2004 delo predsednika opravljal Luka Mlinar, ki je leta 2008 za zasluge ob dolgoletnem vodenju Šahovskega kluba Črna prejel Srebrni grb Občine Črna na Koroškem. Sam sem predsednik od leta 2004. 

Dejavnost kluba je vseskozi vezana bolj ljubiteljsko ne toliko tekmovalno. Imamo klubsko sobo, kjer se dobivamo vsak ponedeljek, trenutno nas je ob 10 do 15 aktivnih šahistov. V klubu imamo organizirane mesečne turnirje v hitropoteznem in v pospešenem šahu. Odigramo 10 takih turnirjev čez leto, ki jih točkujemo. Vsako leto odigramo tudi prvenstvo v počasnem šahu, udeleži se ga do 15 igralcev, tekmovanje poteka po bergerjevem sistemu.

 Črna med leti 1928 in 1947

Pregled klubskih turnirjev

Dopisni šah v Črni

Zelo pomembna dejavnost je od leta 1977 naprej organizacija turnirjev ob Koroškem turističnem tednu, ki v Črni vsako leto poteka v avgustu.

Šahovske prireditve v Črni

Sodelujemo tudi pri organizaciji Koroškega ciklusa. Leta 2002 sta ŠK Fužinar Hapro in ŠK Slovenj Gradec organizirala deset mesečnih turnirjev v pospešenem šahu. Turnirji so bili izmenično na Ravnah in v Slovenj Gradcu. Šahovski klub Črna je v letu 2003 pristopil k organizaciji turnirjev za Koroški ciklus. Od desetih turnirjev so bili v Črni trije. K organizaciji sta pristopila še Splavar Brezno leta 2007 in KOŠK Dravograd leta 2011. Letos se je organizaciji priključil še klub iz avstrijske Koroške Schachmaty Ruden.

Vsako leto se udeležimo tudi igranja v 3. Ligi vzhod, nekih posebnih uspehov ne beležimo. Saj imamo zaradi malega števila igralcev težave s sestavo ekipe. Največji uspeh smo dosegli leta 2006 s 1. mestom v 3. ligi, nato pa smo le v letu 2007 igrali v 2. Ligi vzhod in takoj izpadli.

Za klub je pomembna še ena dejavnost, to je delo z mladimi. Imamo šahovski krožek, ki poteka enkrat tedensko, popoldne v naših klubskih prostorih. Udeležujemo se šolskih tekmovanj na Koroškem.

Po svojih zmožnostih skrbimo, da šah v našem kraju obstane. To nam uspeva v takšnem obsegu kot nam za kaj več pa bi potrebovali več članov. Manjka nam predvsem mlajših.Toliko o našem klubu.

Mitja 

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 31 Julij 2012 00:10
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.