Forsirane poteze v dopisnem šahu
Prispeval Marjan Šemrl   
petek, 03 Avgust 2012 19:17

 

Ko je od otvoritve do končnice en sam korak ...

SLO CORR 2012

Sobota, 1. september

Posebna lepota dopisnega šaha so tako imenovane nujne oziroma forsirane poteze. Ker je časa za analize veliko, je pojem forsiranih potez v dopisnem šahu bistveno širši kot pa v rednem šahu. Novi slovenski velemojster JERNEJ ŠIVIC je pred leti odigral prav posebno partijo. Celotno partijo s komentarji najdete v Zakladnici idej dopisnih šahistov. Tam najdete tudi navodilo, kako v zakladnico prispevate svojo lastno partijo.

Dobro si oglejte oba diagrama spodaj. Če mislite, da je Jernej kaj prida analiziral pozicijo na prvem diagramu, se krepko motite. Ja, morda je porabil uro ali dve, da je ugotovil, da se splača analizirati kar pozicijo na drugem diagramu. Neverjetno, igralca sta komaj dokončala otvoritev, pa je že mogoče in nujno potrebno analizirati globoko končnico. Pa naj še kdo reče, da je dopisni šah dolgočasen in nezanimiv. V tej partiji je kar 20 potez za črnega popolnoma forsiranih. Črni mora od 16. do 35. poteze plesati po belih notah, če ne želi partije izgubiti že bistveno prej.

Šivic - Baranowski (Slav Cup III) 

Jernej je v 16. potezi ugotovil ...

... da lahko analizira kar spodnjo končnico! 

Celotno partijo najdete tudi na povezavi: Šivic - Baranowski 1:0

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: nedelja, 05 Avgust 2012 19:59
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.