Memorial Andreja Šuštaršiča I
Prispeval Marjan Šemrl   
torek, 25 Junij 2013 11:55

 

Organizacijski in tekmovalni uspeh!

 

altPo dobrih dveh letih se je končal mednarodni turnir, ki ga je v spomin na zaslužnega dopisnika, organiziral Svet za dopisni šah pri ŠZS.

Andrej Šuštaršič je že v mladosti obolel za distrofijo mišic, bolezen pa mu je vse do smrti samo napredovala. Njegove gibalne sposobnosti so bile v zadnjih letih omejene samo na nekaj gibov prstov, s katerimi pa je delal prave čudeže, predvsem kot grafični oblikovalec ter v rokovanju z računalnikom. Andrej je dobesedno žarel, njegova srečna, vesela in sijoča osebnost, prekaljena v lastni težki življenjski preizkušnji, je oddajala v svojo okolico modrost, veselje, hudomušnost ter neverjetno toplino. Zanimal pa se je za vsa mogoča področja, od umetnosti, znanosti, filozofije, računalništva, glasbe, filmskega sveta pa vse do šaha in šahovskih programov. Ti so bili njegova strast, imel je celotno zbirko programov vse od tistih za Spectruma v osemdesetih letih prejšnjega stoletja dalje. Jasno je, da je vse programe delil s slovenskimi dopisniki, to sodelovanje pa je velik kamen v mozaiku izredno plodnega obdobja v slovenskem dopisnem šahu! Njegova zasluga je, da smo slovenski dopisni šahisti vedno in takoj imeli najnovejše in predvsem najboljše šahovske programe in baze. V tem segmentu je bil prispevek Andreja Šuštaršiča neprecenljiv (A. Loc).

Tudi Andrejev spominski turnir je prinesel slovenskemu dopisnemu šaha veliko veselja, saj je na njem zmagal slovenski igralec, dodatno pa smo vknjižili še dve velemojstrski normi in dobili dva nova velemojstra dopisnega šaha. Uspelo nam je pridobiti močno mednarodno zasedbo, tako da je bil turnir visoke trinajste kategorije. Nastopili so trije slovenski igralci, dva Romuna, po en igralec pa je prišel iz Indije, Rusije, Latvije, Romunije, Poljske, Nemčije, Belgije, Brazilije, Argentine, Gruzije in Portugalske. Dandanes je malo dopisnih turnirjev, ki imajo tako pestro mednarodno udeležbo.

Slovenijo so zastopali višja mednarodna mojstra Danilo Korže in Jože Novak ter kot obetajoč igralec tudi Jernej Šivic, ki je bil pred začetkom turnirja celo brez mednarodnega naslova. Poleg Jerneja je bil edini igralec brez mednarodnega naslova samo še Indijec P. B. Dhanish. Na koncu pa se je turnir končal tako, da dobi človek občutek, da se je lista favoritov obrnila na glavo ...

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 25 Junij 2013 13:04
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.