Kongres ICCF - Krakov 2013 - 7. del

 

Table base bo odločal partije!

Danes je na vrsti podelitev medalj in priznanj za dosežke dopisnih šahistov. Vrhunec dneva je ravnokar mimo, saj sta priznanja za naslov svetovnih prvakov prejela 25. svetovni prvak Fabio Finocchiaro (Italija) in 26. svetovni prvak Nizozemec Ron Langeveld. Organizatorji so seveda izkoristili priložnost in nastala je skupna fotografija šestih svetovnih prvakov.

alt

Ron Langeveld (26.), Marjan Šemrl (24.), Horst Rittner (6.), Fritz Baumbach (11.), Fabio Finocchiaro (25.), Pertti Lehikoinen (20.) 

Za začetek je Slovenija prejela štiri neplanirane, a prelepe  medalje. Z osvojitvijo tretjega mesta na tekmovanju Mare Nostrum IV so si jih prislužili: Gregor Vohl, Bojan Fajs, Milan Horvat in Branko Kosič.

Pri novih mednarodnih naslovih Slovenija ni bila tako uspešna kot pretekla leta. Vendar imamo dva nova višja mednarodna mojstra (Borko Bošković in Milan Horvat) ter enega mednarodnega mojstra (Stanko Kovač). Prvič v zgodovini pa imamo mednarodnega sodnika za dopisni šah, ki je postal naš prizadevni Danilo Korže.

Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke! 

Kongres nadaljujemo s poročilom komisije za igralna pravila. V tem segmentu je bilo največ predlogov za morebitne spremembe.

alt

Poletni utrip starega mestnega jedra Krakova. Nimam pojma, ali je sto restavracij na treh trgih, ali tristo restavracij na enem trgu, da o stojnicah in trgovinah s spominki sploh ne govorim. Vse deluje kot ena in nedeljiva celota. Ljudi pa toliko, da ima človek občutek, da je zašel v Babilon ... Ne pravijo zaman, da je Krakov najlepše mesto v širšem delu Evrope. 

Zavrnjen je bil predlog o pošiljanju potez sodniku po elektronski pošti v primeru izpada spletnega strežnika. V debati o možnih 3 točkah za zmago sem izpostavil pomislek o goljufih, ki v dopisnem šahu obstajajo in bi tako pravilo zelo hitro znali izkoristiti. Predlog je bil zavrnjen.

altZačuda je kongres (kljub nasprotovanju komisije) z veliko večino sprejel predlog Austina Lockwooda in od 1.1.2014 bo možno na strežniku organizirati turnirje z uporabo t.i. 'Fischer clock' merjenja časa. Gre za tri parametre, ki se bodo lahko za vsak turnir določali drugače: začetni čas, časovni dodatek in frekvenca dodatka. Trenutno se normalno uporablja standardno 50, 50, 10. Nova opcija ponuja zgolj večjo fleksibilnost na tem področju.

Zavrnili smo idejo o možnosti, da bi se redni dopust določal tudi drugače. Pravilo 30 dni na koledarsko leto ostaja v veljavi za vse primere.

Michael Millstone je umaknil svoj revolucionarni predlog, po katerem bi določili čas po igralcu za celo partijo vnaprej in ukinili vse vrste dopusta, pravilo 20, pravilo 40 dni in vso navlako, ki se je nabrala skozi leta. Predlog je zanimiv, dan nam je bil v razmislek, vendar zaenkrat še ni dovolj dodelan.

Pri predlogu o suspenzu igralca, ki izgubi partijo z 'zloglasnim' D-jem se je vnela razprava o tem, kdaj je sploh umestno, da sodnik tale D dodeli. Če igralec izgubi partijo na čas, to še ni razlog, da sodnik partijo označi z D. Kongres je odločil, da se to pravilo zapiše v priročnik, predlog o suspenzu pa je bil umaknjen.

Pogojne poteze ostajajo v pravilniku kot možnost, za katero se lahko odloči organizator turnirja. Na splošno presenečenje je kongres izglasoval uporabo Table base končnic pri določanju rezultata partije. Gre za precej revolucionarno zadevo, ki mora biti še dorečena v podrobnostih, predvsem zaradi načina uporabe. Še bolj revolucionarna je odločitev, da se upoštevajo zmage, ki jih Table base pokaže v številu potez večjem od 50. Tukaj gre med drugim za razhajanje glede na FIDE pravila.

Današnji dan je zares naporen. Ura je 18.30 in začenja se še sestanek evropskih delegatov. Predtekmovanje novega ekipnega evropskega prvenstva se bo začelo šele takrat, ko bodo znani vsi finalisti 9. ekipnega prvenstva. Termin za začetek 9. finala pa ni bil določen.

Predlaga se evropski ekipni pokal za 4-članske ekipe v šahu 960. Decembra se začenja dvoboj Nemčija - ostala Evropa, v vrsti za to tekmovanje sta že Italija in Češka.

Predlaga se nov sistem tekmovanja za posamično evropsko prvenstvo. Po zgledu tekmovanj za svetovno prvenstvo se tudi tukaj predvideva sistem v štirih stopnjah. Podrobnosti najdete v kongresnem dokumentu. 

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: torek, 06 Avgust 2013 12:02
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.