Kongres ICCF - Krakov 2013 - 8. del

 

Izredni dopust je ukinjen!

Tukaj je še vedno vse pod vtisom včerajšnje kongresne odločitve o uporabi tabele končnic pri zaključevanju dopisnih partij. Podrobnosti naj bi bile pripravljene do konca letošnjega leta. Kakorkoli že, odločitev je padla, pa če smo z njo zadovoljni ali ne. Zanimiva je bila opredelitev  posameznih delegatov. Močnejši igralci smo v glavnem glasovali proti, odločili pa so drugi, tudi s pomočjo glasov, ki so jih dobili kot pooblaščenci od držav, ki tukaj niso prisotne.

alt

Sinoči sem si privoščil 'polet' z balonom. Pravzaprav ne gre za pravi balon pod katerim kurijo, ampak za takega, ki je vseskozi povezan s tlemi z debelo vrvjo. Tudi prav visoko nismo šli, le kakšnih 180 metrov. Lepa priložnost za nekaj novih fotografij in dokaz, da se mi v višinah zaenkrat še ne zvrti v glavi. 

Kongresno delo smo začeli s popravki v turnirskih pravilih. Predloge najdete v dokumentu na spletni strani kongresa. Večina sprememb je redakcijske narave. Predlog, da se startne liste turnirjev določijo po višini ratinga, je bil zavrnjen. Daljšo razpravo smo imeli glede uporabo posrednikov pri vnosu potez na strežnik za 'poštne'. Splošno mnenje je, da se tovrstni neenakovredni pogoji ne smejo več ponoviti. Ideja je, da bi se nekatera svetovna prvenstva igrala z povečanim časom za razmišljane. Končna odločitev je preložena na naslednje leto.

Zaradi velikega števila remijev na današnjih turnirjih, je bila sprejeta odločitev, da ima igralec pravico ponovnega nastopa na turnirju kandidatov (ali polfinalu), če osvoji tretje ali četrto mesto ali doseže 60%. Doslej je bilo v pravilih le 60%. Ciklusi svetovnih prvenstev so dosegli vse pogoje, da se odslej finale lahko igra le vsako drugo leto.

 

 alt
 Fabio Finocchiaro (italija), 25. svetovni prvak

Izredni dopust kot posebna možnost se pogosto srečuje z zlorabami ali vsaj s tovrstnimi poskusi. Temu bo zdaj odklenkalo, kajti kongres je sprejel še eno revolucionarno spremembo. IZREDNI DOPUST JE UKINJEN! Namesto izrednega dopusta se redni dopust vsem igralcem poveča iz 30 na 45 dni na letni ravni.

Rating. Sprejeti so vsi predlogi, ki jih je v svojem dokumentu predlagal komisar Gerhard Binder. Obračunavanje ratinga za šah 960 se predvidoma začne z junijem 2014.

Sodniška komisija v zadnjem letu ni imela dela. Komisija za pritožbe se je v glavnem ubadala s tehničnimi vprašanji. V etičnem kodeksu sta na novo izpostavljeni dve stvari, ki imata za posledico suspenz igralca. Prva je, da igralec igra v imenu nekoga drugega, druga pa prenašanje potez iz dveh partij (mirror games). Posebej je izpostavljeno tudi zavlačevanje izgubljenih partij. Sodnik je dolžan ukrepati v primeru "ekstremno počasnega" igranja v izgubljenih pozicijah. Komite sodnikov je promoviral tri nove mednarodne sodnike in pripravil osnutek priročnika za sodnike.  

Poslušali smo poročila direktorjev vseh štirih con, interne in eksterne zadeve ter dopolnili članstvo v nekaterih komisijah in komitejih.

Kongres ICCF 2014 bo sredi pomladi (11. - 18. oktobra) v mestu Sydney v Avstraliji. Predlog za organizacijo kongresa 2015 (september) pa je podala Bolgarija z lokacijo v bližini Varne ob Črnem morju. Neuradno za leto 2015 kandidira tudi Norveška (Stavanger).

ICCF odpira na Facebooku svojo stran, ki bo uradna. Dosedanja ICCF skupina sicer ostaja, a nima statusa 'uradnosti', kar pomeni da ICCF ni odgovoren za vsebino. 

Pod točko razno smo podprli še predlog ameriškega delegata, da olimpijske medalje pripadajo tudi članom ekipe, ki je igrala v predtekmovanju.

Na koncu pa še važna opomba. Vse pomembne novosti, ki so bile sprejete na kongresu (Fischer clock, uporaba Table base pri določanju rezultata partije, ukinitev izrednega dopusta) veljajo od 1. 1. 2014 dalje! Pri vseh novostih morajo biti do takrat opredeljene tudi podrobnosti. To nalogo so dobile pristojne komisije.

alt

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: sreda, 07 Avgust 2013 09:24
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.