Šah 960 - Evropski ekipni pokal
Prispeval Marjan Šemrl   
nedelja, 15 September 2013 00:15

 

Nova izkušnja in razvedrilo

Za tiste, ki se želite malce razvedriti od vsakodnevnega klasičnega šaha, je tukaj posebna priložnost. Evropska cona ICCF razpisuje Evropski ekipni pokal v šahu 960. Ekipa šteje 4 člane, igralni čas pa je precej hiter, le 20 dni za 10 potez. Z vsakim nasprotnikom se igra istočasno dve partiji, eno z belimi in drugo (ob enaki začetni postavitvi) s črnimi figurami.

V forumskem prispevku si lahko preberete originalni razpis v angleščini. Ekipo Slovenije bo izbral  selektor Aleš Borštnik, ki sprejema tudi vaše prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Prijave se pričakujejo najkasneje do 5. oktobra. Začetek tekmovanja je 1. novembra.

alt

V tej različici šaha nam otvoritvena teorija ne pomaga kaj dosti, saj so figure na osnovni vrsti pomešane. Gre za idejo Roberta Fischerja, zato boste marsikje našli tudi naziv "Fischer Random Chess" (Fischerjev naključni šah). Pravila pri postavitvi določajo, da mora biti kralj obvezno na enem izmed polj med obema trdnjavama, lovca morata biti na poljih nasprotnih barv, možna je tudi rošada. Igralca imata obvezno simetrično postavitev figur. Možno je točno 960 začetnih postavitev, odtod izvira tudi naziv. In še namig: tudi tukaj lahko uporabljate šahovske motorje, vendar morajo imeti posebne nastavitve za to različico šaha. 

Pravila šaha 960

Pravila ICCF

Chess 960 rules

{jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: ponedeljek, 16 September 2013 16:46
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.