Ciklusi turnirjev za svetovno prvenstvo
Prispeval Danilo Korže   
sobota, 19 April 2014 11:36

V okviru turnirjev za svetovno prvenstvo v dopisnem šahu pod okriljem ICCF so organizirani štirje nivoji tekmovanj za svetovno prvenstvo:

  1. preliminarni turnirji (startajo vsako leto marca, povprečno so 3. kategorije, običajno se prva dva uvrstita na višji nivo - polfinalni turnir)
  2. polfinalni turnirji (startajo vsako leto junija, povprečno so 8. kategorije, spet se prva dva uvrstita na višji nivo - turnir kandidatov)
  3. turnirji kandidatov (startajo vsako leto v septembru, običajno so 11. kategorije, prva dva se uvrstita v finale svetovnega prvenstva. Trenutno imajo pravico nastopiti na kandidatskem turnirju Borko Boškovič, Klemen Šivic in Iztok Brunšek.)
  4. finale svetovnega prvenstva (starta na 2 leti, naslednje finale bo junija 2015, v njem bi trenutno od Slovencev lahko zaigrala le Marjan Šemrl in Aleš Borštnik, ki imata trenutno izpolnjene norme za nastop v finalu SP.)

Slovenski igralci uspešno nastopajo v ciklusih za svetovnega prvaka, naš Marjan Šemrl je bil tudi 24. svetovni prvak. Trenutno nastopajo na preliminarnih turnirjih Klemen Sorčnik, Janko Bohak, Marjan Veček in Potrata Janko (zadnji trije so turnirje pričeli pred kratkim). Darko Babič pa je pred kratkim tak turnir zaključil in si razdelil 1. mesto.

Na polfinalih trenutno igrata Stanko Kovač in Anton Čopar, na kandidatskih turnirjih pa Matjaž Pirš in Bojan Fajs.

Trenutno se zbirajo prijave (do najpozneje 15. maja) za polfinalne turnirje za letošnji cikel. Na njem lahko nastopijo igralci z uvrstitvijo iz preliminarnega turnirja ali pa tudi z nominacijo nacionalne zveze ali z dovolj visokim ratingom in mednarodnim naslovom. Vsi pogoji za nastope so opisani v Pravilih za turnirje. Če želi kdo nastopiti na letošnjih polfinalnih turnirjih za cikel za svetovnega prvaka, naj mi to čimprej sporoči, da pošljem prijavo na ICCF. Poleg Darka Babiča ima normo za nastop na osnovi uvrstitve tudi Branko Kosič. {jcomments on}

Zadnjič posodobljeno: sobota, 19 April 2014 12:48
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.