Triple Block sistem
Prispeval Marjan Šemrl   
nedelja, 28 Julij 2019 07:26

 

Drugačen sistem merjenja časa!

 

Pred vrati je prijateljski dvoboj z Američani, pri katerem se bo večina izmed nas prvič srečala s tako imenovanim Triple Block sistemom časovne kontrole. Za lažjo prilagoditev sem pripravil kratek opis delovanja. 

 

Osnovni namen Triple Block sistema je, da se lahko že pred začetkom točno določi skrajni datum konca turnirja. Za osnovno predstavitev sistema bom uporabil trajanje 800 dni, ki je predvideno za prijateljski dvoboj Slovenija – ZDA. Pri krajših ali daljših tekmovanjih se spreminja predvsem dodatek časa (tukaj je 6 dni), ki se pripiše ob vsaki potezi.

 

Za začetek 'pozabimo' čisto vse, kar smo uporabljali pri 'starem' sistemu (zaokroženo merjenje v dnevih, dodaten dan do 24h, turnirski dopust, podvajanje časa po 20 dneh, padec zastavice po 40 dneh …). Sistem Triple Block nič od tega ne pozna.

 

 

  1. Porabljen čas se meri do minute natančno in ko smo na potezi, nam ura neprestano teče (tudi med dopustom na morju).
  2. Sistem ima 3 časovne bloke, ki jih vidite na sliki: uro, banko in dodatek. Slika je prilagojena na čas trajanja tekmovanja 800 dni.
  3. Ob začetku partije dobimo 50 dni časa na uro in 50 dni v banko (nadomestilo za dopust).
  4. Po vsaki odigrani potezi (POZOR: le do vključno 50. poteze!) dobimo na 'bančni račun' dodatnih 6 dni. Po 50. potezi smo odvisni izključno le od ustvarjenega prihranka časa.
  5. Ob vsaki odigrani potezi se avtomatično naredi tudi prenos časa iz banke na uro, tako da je na uri stanje spet 50 dni. Če v banki ni dovolj zaloge časa, se prenese, kolikor pač je na razpolago. Stanje na uri nikoli ne more biti večje od 50 dni.
  6. Če na uri zmanjka časa, smo partijo izgubili ne glede na morebitno zalogo v banki.
  7. Obstaja možnost ročnega prenosa časa iz banke na uro, kar v praksi pomeni, da lahko za potezo razmišljamo tudi več kot 50 dni. V vsakem primeru pa moramo v 50 dneh nekaj reagirati, na potezo odgovoriti ali narediti ročni prenos časa.
  8. V dvoboju Slovenija – ZDA bo izjemoma vključeno dodatno varnostno pravilo, ki deluje po 50. potezi. Če smo porabili ves čas iz banke in imamo na uri manj kot 3 dni, se čas za razmišljanje za posamezno potezo poveča na točno 3 dni.  Nikakor vam ne priporočam da zaidete v to nevarno cono, kajti življenje ni samo šah, so tudi nepredvidene situacije in hitro se lahko zgodi, da nismo v stanju odigrati poteze v treh dneh.

Pri sistemu Triple Block se mi zdi ključno, da imamo po 50 odigranih potezah še dovolj časovne rezerve, ker se takrat ustavi pritok novega časa. Dovolj varno se mi zdi recimo 50 - 100 dni. Sicer pa se bomo vsi skupaj učili iz prakse.

 

 

Zadnjič posodobljeno: sreda, 31 Julij 2019 06:15
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.