Kongres ICCF - Vilna 2019 – 5. del
Prispeval Marjan Šemrl   
sreda, 21 Avgust 2019 06:50

Tretji dan kongresa

 

Zadnji dan kongresa smo začeli s poročili o 'ostalih' turnirjih, nadaljevali pa s poročilom komisije za pravila. Sprejeli smo vse predloge s kozmetičnimi popravki pravilnikov. 

 

Predlog št. 21: Opravičljiv odstop s turnirja bi moral potrditi nacionalni delegat. Predlog ni bil sprejet, ker ne pokriva vseh situacij. 

Predlog št. 24: Če nasprotnik preneha z igro in gre naša partija v oceno, moramo v primeru, da reklamiramo zmago priložiti tudi dovolj dobre analize, ki dokazujejo, da vemo zakaj je partija dobljena. Zahteva se dokaj resno pojasnilo v besedilu z navedbo najvažnejših variant oziroma plana igre. Nikakor ni dovolj, da zgolj napišemo npr.: "Partija je zame dobljena" ali "Stockfich kaže 3,5" ali "Imam 2 kmeta več" ... 

 

V primeru, da svojih analiz ne podamo, se šteje, da reklamiramo remi. Predlog je bil sprejet.

Predlog št. 27: Pred meseci je komisar ICCF za pravila objavil, da so konzultacije o partijah med igralci in kapetanom znotraj iste ekipe v nasprotju s pravili in celo v nasprotju z etičnim kodeksom. Nemški delegat Busemann predlaga, da naj bi bile v bodoče tovrstne konzultacije sprejemljive. Predlog je bil sprejet.

 

 

Popoldanski del začenjamo z drugim krogom volitev za svetovnega turnirskega direktorja. Tokrat je prepričljivo z 28 : 18 zmagal Francoz Frank Geider, ki tako ostaja na svoji poziciji.

 

Predlog št. 19: Omogoči se reklamacija rezultata v 7-figurnih končnicah, tako kot trenutno že velja in deluje za 6-figurne. Obstaja tudi predlog št. 23, ki omejuje reklamacijo zmage v 6 in 7 figurnih končnicah, s tem da je zmaga dosegljiva v 100 ali manj potezah. Sprejeli smo predlog 19, zavrnili pa 23. To pomeni, da bo po novem možna reklamacija za 7-figurne končnice na isti način kot ta trenutek že velja za 6-figurne.

 

 

Predlog št. 41: Igralec bi se lahko sam odločil ali bo na določenem turnirju uporabljal pogojne poteze z enostavno nastavitvijo ustrezne opcije. Predlog sprejet.

 

Delovni del kongresa končujemo s poročili sodniške in disciplinske komisije. Za leto 2021 je predvidena serija jubilejnih turnirjev ob 70-letnici ICCF (turnir svetovnih prvakov, igralcev z ratingom > 2640, z ratingom > 2600, z ratingom > 2550, turnir za funkcionarje ICCF, velika odprta mednarodna turnirja v standardnem in 960 šahu). Naslednji kongres ICCF bo 16.-20. avgusta, 2020, v Glasgowu na Škotskem (hotel Hilton). 

Na hitropoteznem turnirju sem v letos močni konkurenci domačih in ICCF igralcev zasedel solidno 8. mesto med 30 nastopajočimi.

Zadnjič posodobljeno: petek, 23 Avgust 2019 22:00
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.