Borut Komarica je 21. državni prvak
Prispeval Marjan Šemrl   
sreda, 09 Oktober 2019 13:35

 

Letošnji državni prvak v dopisnem šahu je postal Borut Komarica iz Ljubljane. Do konca prvenstva sta sicer preostali še dve nedokončani partiji, vendar je na vrhu že vse odločeno. Zmagovalec je zbral 9,5 točke iz 13 partij. Prav toliko je na koncu imel tudi drugo uvrščeni Ladislav Lendero, tako da je o prvaku odločal drugi kriterij. Pokal za tretje mesto je osvojil veteran naših državnih prvenstev Marjan Veček z 9 točkami, ki je prav tako po drugem kriteriju prehitel četrtega Boštjana Benka.

 

21. DP – TABELA

 

Sledijo: Denis Šoštarič, Slavko Žunkovič, Andrej Kavc, Miran Zupe, Janko Potrata, Zdravko Savič, Ivan Rihtarič, Ljubiša Malbašič, Peter Černe in Alojz Savšek.

 

 

Novi državni prvak Borut Komarica je bil rojen leta 1970 v Slovenj Gradcu. Po poklicu je policist, ki je v nekem trenutku začutil, da v življenju obstaja ogromno lepih stvari ob katerih se počuti srečnega in izpolnjenega in je svojo osnovno kariero zaključil. Mladost je preživljal na Koroškem, v delavski družini, kjer se je že v mladih letih spoznaval s šahovskim svetom, saj je bil njegov oče Herbert zagrizen šahist, član lokalnega šahovskega kluba Fužinar. Pot ga je nato vodila v prvi šahovski krožek na OŠ Prežihovega Voranca v Ravnah na Koroškem. Šah je pravzaprav družinska tradicija, saj ga je dobro igral že Borutov dedek Ivan, katerega je z novimi znanji oboroženi Borut začel kmalu premagovati.

 

Prva tekmovanja v dopisnem šahu so potekala pod mentorstvom lokalnega FIDE mojstra Danila Peruša. Rezultati so bili solidni, kljub temu, da je imel nasproti močno konkurenco z računalniki do zob oboroženih nasprotnikov. Pri dopisni igri je uporabljal lastno znanje in očetove nasvete. Sledil je nekajletni šahovski premor in ker človek šaha ne pozabi, prej ali slej pride trenutek, ko ga začne močno pogrešati … Začel je igrati na spletnem strežniku in uporabljati računalniško tehnologijo. Znanje je pridobival od GM Danila Koržeta, kateremu je neskončno hvaležen za nesebično pomoč in vse pridobljeno znanje. V dopisni igri je hitro napredoval, osvojil naslov dopisnega mojstra in letos še naslov 21. državnega prvaka Slovenije.

 

Borut se na tej točki ne namerava ustaviti. Za prihodnost ima velike načrte. Močno si želi pridobiti nova znanja in jih uporabiti za pot med vrhunske dopisne šahiste.

Zadnjič posodobljeno: sreda, 09 Oktober 2019 13:47
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.