Vlado Turičnik je novi mednarodni mojster
Prispeval Marjan Šemrl   
petek, 03 Januar 2020 20:06

 

Tretja IM norma po desetih letih!

Vlado Turičnik iz Raven na Koroškem je novi slovenski mednarodni mojster! Svoji prvi normi je osvojil še v prejšnjem desetletju. Po desetletnem premoru se je znova vključil med dopisne šahiste in na mah osvojil kar tri mednarodne naslove: CCE, CCM in IM. Svojo (zaenkrat) piko na i je postavil na močnem velemojstrskem turnirju WS/GMN/B/1, ki je bil tako močan, da je že 50% zadostovalo za osvojitev norme in končnega naslova.

 

Vlado Turičnik na prvi deski slovenske reprezentance slepih in slabovidnih

 

Šah je pod mentorstvom očeta začel igrati že s šestimi leti. V osnovni šoli je obiskoval šahovski krožek in tudi tekmoval. Naslov mojstrskega kandidata je osvojil davnega leta 1982 kot mladinec na tekmovanju prve slovenske lige.

 

Takrat je tudi začel igrati dopisni šah (seveda še po pošti) in sicer na mladinskem polfinalu Jugoslavije. Zanimivo je, da se je že takrat pomeril s kasnejšim svetovnim prvakom Leonardom Ljubičićem. Ob razpadu Jugoslavije je bilo tudi z dopisnim šahom za nekaj časa konec. V dopisne vode se je znova vrnil leta 2004, ko je na 7. deski predtekmovanja evropskega prvenstva osvojil prvo normo IM. Kmalu je sledila še druga norma na velemojstrskem turnirju. Na žalost sta bili dve partiji premalo za osvojitev naslova, ki je tako moral počakati kar celo desetletje. Bil je tudi član slovenske ekipe, ki je z legendarnim Iztokom Brunškom na čelu takrat presenetljivo zmagala na pokalu slovanskih držav SLAV CUP/II.

 

Lani se je dopisnemu šahu spet resneje posvetil. Selektor ga je vpoklical v reprezentanco za Danube cup, kjer na prvi deski trenutno vzdržuje 50 % rezultat. Na tem turnirju je osvojil tudi normi CCE in CCM. Na GMN turnirju pa je osvojil drugi CCE in CCM normi ter kočno še zadnjo IM normo, ki mu prinaša tudi naslov.

 

Vlado je redni član slovenske reprezentance slepih in slabovidnih šahistov. Pred dvema letoma je nastopal na ekipnem svetovnem prvenstvu v Sofiji, lani oktobra pa zelo uspešno na evropskem prvenstvu v Romuniji, kjer je na prvi deski iztržil 50 % izkupiček. Redno nastopa tudi v prvi ligi vzhod za ekipo ŠK Slovenj Gradec.

 

Zadnjič posodobljeno: petek, 03 Januar 2020 20:26
 

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje storitev. Potrdite s klikom na gumb, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Sprejmem piškotke s spletne strani.